Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

уторак, 20. децембар 2011.

The Mummy (1999)


The Mummy (1999) on IMDb
Kod nas nazvan: Mumija
Žanr: Akcija | Avantura | Fantastika
Režija: Stephen Sommers
Glumci: Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah...

Priča:
Amerikanac koji služi u Francuskoj Legiji Stranaca na arheološkoj iskopini kod drevnog grada Hamunaptra slučajno budi mumiju...

Moj osvrt:
Filmovi o Indiana Džonsu su postavili standard kada je žanr avanture u pitanju. Ako malo bolje razmislim, retki su filmovi na tu temu, a kvalitetni mogu da se nabroje na prste. Mumija je sigurno jedno od pozitivnih ostvarenja. 


Ovaj film sadrži isti koncept kao pomenuti Spilbergovi filmovi ali da se ne bi pojavljivala ponavljanja, ljudi su jednostavno ubacili više fantastike. I u Indiani Džons postoje elementi fantastike ali su oni izraženi u malim delićima filma. Ovde se na svakom koraku dešavaju bajkovite stvari. Postoji tu samo jedna mana a to su ne baš sjajni efekti. Mada za godinu kada je pravljen film, ne mogu reći da su oni loši ali opet, ne mogu ni poreći da vazda eksploatisani CGI nije ružnjikav. 


Najveći plusevi ovog filma su dinamika i humor. Film je konstantno nabijen akcijom koju obavezno prate scene prepune dobrog humora. Ako i dođe do manjih zastoja u filmu, tu je humor pojačan pa je i dalje rezultat odličan. Glumačka ekipa je sjajna, predvođena Brendanom Frejžerom koji je savršen samo za ovakve filmove i ni za šta drugo, i preslatkom Rejčel Vajs koja će povremeno svojom trapavošću izazvati salve smeha. 


Ovo je jedan od onih filmova kojima je cilj da vas zabave, nasmeju i oraspolože. Kada odlučite da malo odmorite mozak nekim filmom, neka ovo ostvarenje bude vaš izbor.

Zanimljivosti:
Brendan Frejžer se onesvestio tokom snimanja zato što je omča oko njegovog vrata bila previše stegnuta. Imotep je inače bio arhitekta koji je projektovao piramide u starom Egiptu. Njegove sposobnosti su bile takve da je čak on sam tvrdio da potiče od bogova. Cela scena u zatvoru zapravo je snimana u stambenom zdanju u Marakešu. 


Nezgoda u biblioteci je snimljena iz prvog pokušaja. Da je bila neuspešna, trebao bi tačno jedan dan da se sve ponovo postavi na svoje mesto. Jutro posle prikazivanja ovog filma, režiser Stiven Somers je dobio poziv od Universala. Sve što su mu rekli bilo je "We need another one!" ("Treba nam još jedan!"). Noćna haljina koju je Evelin (Rejčel Vajs) nosila u sceni na brodu, kada se pokvasila bila je providna pa su kasnije specijalnim efektima morali da je boje. U glavnoj ulozi umesto Brendana Frejžera trebao se pojaviti Silvester Stalone ali je on odbio ulogu. 

Naj scene:


Nezgode

Moja ocena: 7/10

Нема коментара:

Постави коментар