Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

недеља, 11. децембар 2011.

The Last House on the Left (1972)


The Last House on the Left (1972) on IMDb
Kod nas nazvan: Poslednja Kuća Sa Leve Strane
Žanr: Horor | Triler
Režija: Wes Craven
Glumci: Sandra Peabody, Lucy Grantham, David Hess...

Priča:
Dve tinejdžerke kreću na rok koncert na dan rođendana jedne od njih. U pokušaju da kupe marihuanu u gradu, devojke bivaju kidnapovane od strane odbeglih osuđenika.

Moj osvrt:
Ovaj film je u svoje vreme bio potpuni šok. U današnje vreme možda nije to toliko strašno, ali bez obzira na sve, ostavlja gorak ukus. Prvi deo filma nas upoznaje sa porodicom, njihovom kćerkom, njenom drugaricom i odbeglim osuđenicima. Već tu je jasno da gluma i nije baš najjača strana filma. Što se toga tiče, jedino bih izdvojio Dejvida Hesa, ne zbog naročito kvalitetne glume već lik izgleda baš kako treba da izgleda psihopata koga glumi.


Kada smo već kod nekih negativnih stvari, reći ću da mi se način snimanja nikako nije dopao. Takođe, u filmu postoje dva policajca i oba su kompletni idioti. Scene sa njima su totalno nepotrebne i razbijaju atmosferu koja se prethodno dobije. Ok, možda je Krejven želeo da malo pljuje po momcima sa značkama ali za to je mogao izabrati film tipa Scream koji je sve samo ne horor. Mada kada bolje razmislim, i u tim filmovima policiju predstavlja gomila nesposobnjakovića. Čitao sam mnoge kritike i postoje podeljena mišljenja kada je ovaj film u pitanju. Ja iskreno nisam oduševljen ali daleko sam od toga da sam i razočaran.


Film ima kvalitete. Scene sa kidnapovanim devojkama nisu brze, nema par minuta mučenja i to je to već se sve odlaže i tako se održava napetost. Sve vreme ćete očekivati svašta i sve vreme ćete se nadati da im se neće desiti neke grozote. Najbolji deo filma je završnica kada porodica uzvraća udarac. Način na koji majka jedne od devojaka zadaje prvi kontraudarac psihopatama je opako bolestan. Sve u svemu, ako ste fan filmova tipa The Texas Chain Saw Massacre (1974) verujem da će ovaj film zadovoljiti vaše kriterijume.

Zanimljivosti:
Prvenstveno, ovaj film je dobio X rejting. Krejven je potom nekoliko puta izbacivao neke scene kako bi rejtnig bio barem R ali pošto film nikako nije uspeo biti tako procenjen, Krejven je vratio sve scene i kasnije dobio R rejting. Glavni negativac se zove Krug što je Krejven koristio i kasnije za svoj A Nigthmare On Elm Street gde mu se negativac zove Fredi KRUGer. Ovaj film je inače baziran na filmu Jungfrukällan. Bio je zabranjivan više puta u Velikoj Britaniji i tek 2008 je doživeo izdanje u originalnoj verziji. U Australiji je dozvoljen 2004. Ovo je Ves Krejvenov režiserski debi.

Naj scena:


Osveta počinje

Moja ocena: 6/10

Drugo Mišljenje: The Last House on the Left (1972)

Нема коментара:

Постави коментар