Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

субота, 3. децембар 2011.

Alien³ (1992)



Alien³ (1992) on IMDb
Kod nas nazvan: Osmi Putnik 3, Tuđin 3
Žanr: Akcija | Naučna Fantastika | Triler
Režija: David Fincher
Glumci: Sigourney Weaver, Charles S. Dutton, Charles Dance...

Priča:
Posle pada njenog svemirskog broda na planetu koja predstavlja zatvor, Ripley ponovo mora da se suoči sa smrtonosnim alienom.

Moj osvrt:
Kao klinja sam se oduševljavao ovim filmom. Kada sam ga ponovo pogledao, sada već kao iskusniji gledalac, mogu da kažem da osećam veliko razočarenje. Ok, ne očekujemo da nastavci nadmaše prethodne delove, mada je možda drugom delu filma uspelo da nadmaši prvi. Sama činjenica da je ovaj film imao tri i po puta veći budžet od dvojke, svakom normalnom daje za pravo da očekuje ako ništa drugo, barem bombastične efekte. 


Ovde imamo jednog jedinog prokletog aliena i to je to. Ok, caka jeste u tome da ljudi nemaju oružje kako bi mu se suprotstavili. Ali tri puta veći budžet nam je prikazao jednu neuhranjenu zverku koja nije ni dođi najslabijem alienu iz prethodnog filma. Sami efekti vezani za njega deluju prilično jadno. Sada će neko možda reći da preterujem u očekivanjima, s obzirom na godinu filma. Alieni iz dvojke po efektima izgledaju barem 15 godina ispred ovog smeća. 


Što je najgore Ripley tvrdi da do sada nije videla ovakvog i da je ovaj najzajebaniji do sad. To bi bilo kao da kažete našoj fudbalskoj reprezentaciji da nikada bolje nije igrala nego sada. Cela priča sama po sebi je ok, ali posle bombastične dvojke ova priča je prilično mala i prilično smešna. Idemo na pozitivne stvari. Atmosfera je zaista odlična i da je sam alien odrađen bolje, bila bi još napetija i još bolja. Zatvor bez ikakvog oružja ima efekat kao da ste zverčici servirali ljude na tacni. 


Ali opet sve se svelo na jurcanje kroz hodnike iz vazda eksploatisane tačke gledišta samog aliena. Sam kraj je nešto što nisam želeo videti ali bez obzira on ostavlja dobar utisak. Gluma je dobra.  Sigourney Weaver je standardno odlična i sjajno izgleda bez kose. Da zaključim. Imali su mnogo veći budžet nego pre, napravili su mnogo lošiji film koji je ok za pogledati ali definitivno kvari ocenu celom serijalu. 

Zanimljivosti:
Po prvom scenariju radnja se trebala dešavati u manastiru. Ekipa je počela da izgrađuje set ali su ih prekinuli u radu. Kasnije kada su dobili nalog da naprave zatvor, većina već napravljenih stvari je iskorišćena za novu izradu. U jednom periodu, snimanje je zaustavljeno na tri meseca zbog prepravljanja scenarija. Kada nije glumila, Sigourney Weaver je nosila periku zato što njena kćer nije želela da je vidi bez kose. U originalnom scenariju, lik Ripley nije postojao. 

Naj scena:


Kraj

Moja ocena: 5/10

1 коментар:

  1. Dimitrije AxCx Beljanski3. децембар 2011. 12:35

    e sad ti je ostao još četvrti deo da recenziraš. Meni se svideo više od trećeg, verovatno zato što ga je režirao jedan od mojih omiljenih režisera, Žan Pjer Ženet.

    ОдговориИзбриши