Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 19. децембар 2011.

Husk (2011)


Husk (2011) on IMDb
Žanr: Drama | Horor | Triler
Režija: Brett Simmons
Glumci: Devon Graye, Wes Chatham, C.J. Thomason...

Priča:
Grupa prijatelja sletela je s puta pored polja kukuruza. Pronalaze sklonište u staroj kući ali uskoro otkrivaju da je ona poprište jezivog rituala.

Moj osvrt:
Od novih horora nikada ne očekujem mnogo. Teško da oni mogu dočarati onu atmosferu kao u nekim starim filmovima ( Wicker Man, House of Wax, Pit and The Pendulum ...), njihovu genijalnost (Psycho, Shining...), jezu (The Omen, Exorcist...) i iznedriti horor legende (Vinsent Prajs, Kristofer Li...). Takve stvari su ovih dana veoma retke. Tako da kada nešto iole valja u novijim ostvarenjima, budem zadovoljan da nisam gubio vreme sa filmom. 


Šta ovde valja? Pre svega okruženje. Polje kukuruza i sablasna kuća u sred njega koji se nalaze Bogu iza leđa izgledaju prilično dobro. Druga stvar koja valja je priča. Nije naročito epohalna ali kakve gluposti viđam u zadnje vreme, ovo je prilično dobro. Ljudi su uzeli jednostavnu, već sažvakanu ideju, malo je našminkali, obukli joj novo odelce, smestili u karakteristično okruženje i šta više treba jednom horor zaluđeniku poput mene. 


E pa treba. Prva loša stvar su standardno glupi postupci većine likova. Oni će raditi sve što očekujete da rade, pa i gore od toga. Ok, prihvatićemo da su malo glupi, neodgovorni ili šta već. Ali čemu onda promene. Npr. imamo lika koji je spreman ostaviti svoje najbolje prijatelje na cedilu a pet minuta kasnije brine da spase ljude koji bi u budućnosti mogli zaglaviti ovde. Takođe imamo onaj već viđeni fazon gde jedan od likova ima vizije šta se dešavalo u prošlosti na tom posednutom mestu. Taj lik će prilično ni iz čega prokljuviti neke stvari i to je još jedna stavka koja mi je zasmetala. 


Još jedna loša stvar i završavam. Ekseri koji su "povezani" sa prstima se koriste kao oružje i oni seku kao žileti. Stvarno bih voleo da su malo razmislili o mogućnostima sečenja ekserima pre snimanja filma. Na kraju, ovo nije horor koji će vas oduševiti ali neće vas ni naročito razočarati. Kakve stvari se snimaju u poslednje vreme, on je sasvim ok za jedno gledanje.

Zanimljivosti:
Likovi u filmu u kukuruzu naleću na staro sanduče i zarđali automobil koji ko zna koliko dugo stoji tu. Ispod tog automobila i sandučeta raste kukuruz. To je nemoguće jer je taj kukuruz zelen a morao bi biti posađen pre nego što su ti predmeti postavljeni tu. 

Naj scena:


Scena u kojoj se rešava misterija šta se desilo u polju kukuruza.

Moja ocena: 5/10

Нема коментара:

Постави коментар