Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

петак, 31. јануар 2014.

Free Birds (2013)


Free Birds (2013) on IMDb
Kod nas nazvan: Ćurke na Slobodi
Žanr: Animacija | Avantura| Komedija | Porodični
Režija: Jimmy Hayward
Glumci: Woody Harrelson, Owen Wilson, Dan Fogler...

Priča:
Dve ćurke potpuno drugačije naravi moraju da prebrode razlike i udruže se kako bi promenile tok istorije i sklonile ćurku sa prazničnog menija.

Moj osvrt:
Kada praviš animirani film, obično moraš da zadovoljiš sve uzraste. Možeš da serviraš fazone za odrasle preko kojih će klinje preći a uvek ideš na gegove koje će sve nasmejati. E sada, postoje stvari koje nipošto ne smeš da serviraš u animirani film koji je namenjen svim uzrastima. Recimo Ronal Barbaren je 100% namenjen odraslima i to je nešto što ne smeš prikazati klincima. Ćurke koje putuju kroz vreme nikako ne zvuče kao da su namenjene samo odraslima. Naravno da nisu. Sve ovo izlgeda kao standardni filmić koji treba da nauči klince lepim stvarima. Problem je što to nikako ne uspeva. Ako praviš animirani film za klince, ne smeš da iskoristiš smrt ljudskog bića kao jeftin fazon za jedan osmeh. Uopšte, ako serviraš smrt u animiranom filmu, moraš da budeš jako oprezan. Lion King je tu dotakao savršenstvo. Ovo ovde je teški bezobrazluk. Problem je što to nije jedina smrt u filmu. Druga je iskorišćena da se postigne neka patetična atmosfera.

Imamo dva lika a zapravo jedan. Glavni lik, kome glas pozajmljuje Oven Vilson je jedno veliko ništa. Jadan, nedefinisan lik koji služi samo kao suprotnost drugom liku. On nas kao vodi kroz ceo filmić i njegov lik treba da se razvije u pravom smeru i da pokaže kako u životu treba postupati. Malo sutra. Ništa od ovoga što sam video ne valja. Ljubavna priča koja se razvija oko njega je prejadna. Ne vidim da se on uopšte razvija kao lik niti shvata nešto. Imamo prelep lik koji se zaljubljuje u ovog jadnika. Zašto? Eto zato. Samo zato što je on glavni lik. Drugi lik, koji je zaista sjajan, vodi ovog smora od ćurana sa sobom. Zašto? Eto zato. Glavni lik je, zar ne? 

Što se tiče drugog lika, kojem glas pozajmljuje Vudi Harelson, on nosi ceo ovaj film na svojim ramenima. Prvo, on pokazuje da treba da radiš ono u šta veruješ. Njegova uverenja su takva da treba da štiti svoje jato, ali i da je svako dobre namere član njegovog jata. Voli takmičenje, ne preza od akcije, hrabar je, neretko i lud u toj svojoj hrabrosti. Savršeno parodira na gomile akcionih heroja iz filmova smao što je za razliku od njih prilično dopadljiv i vedrog je duha. Tu ćemo videti neki razvoj, videćemo rezultate truda, videćemo poštovanje koje ovaj lik svojim postupcima dobija. E to je ono što treba klincima da serviraš. 

Humora ima taman toliko da ceo film ne bude dosadan. Opet, većina scena sa Vudijevim likom su prilično dobre. Ostalo nije nešto što se pamti duže od nedelju dana. Što se tiče priče uopšte, ono što sam vam naveo i nije proizvelo neku zabavu. Tema je dan zahvalnosti a ne vidim ništa o tome. Ok, nisam Amerikanac, ne dotiče me puno, ali kontam da su morali više da se pozabave ovim. Ćurani putuju u prošlost i sreću druge ćurane. E ti drugi ćurani i njihova borba protiv ljudi su besramna parodija na Indijance. Ništa se tu ne vidi što bi trebalo da podseća na ćurke. Do vraga, ćurke su tako animirane da i izgledaju kao Indijanci. Isti su im običaji, isto oblačenje, isti stil, iste maske, ista sudbina. Ako već ćurke parodiraju na Indijance, zašto onda neka druga životinjska vrsta nije parodirala na ljude. to bi bila inteligentnija odluka. Ali ne, odlučili su se na ovako nešto i napravili bućkuriš. Rekoh, nisam Amer pa me ovo ne dotiče, ali da jesam, kontam da bih bio prilično besan na ovo što sam video. Epilog se tako jadno sprda sa nečim što je tradicija. Dan zahvalnosti je u Americi nešto veliko i svi znamo kao se tamo on obeležava. Ako mislite da to nije neka greška, kako bi se vi osetili da dođu i objasne vam kako šarena jaja ne treba da budu simbol uskrsa već lazanje, pica ili koka-kola. Tradicija je nešto što ipak treba da se poštuje. Može da se parodira ali ne sme da se vređa. 

Animacija je savršena. Mislim da odavno nisam gledao nešto ovoliko dobro. Priča je mlaka, sadržaj isto tako. Likovi skoro pa nezanimljivi. Lik kojem glas pozajmljuje Vudi Harelson je odličan, ali nije dovoljan da izvuče neki zavidan kvalitet samog filma. O usputnih likova vredi pomenuti jednog lovca koji kao da je animiran po Lemiju (Motorhead) i jednog ćurana koji je sa svojom frizurom i ubacivanjem reči "brother" u svaku rečenicu parodija na Hulk Hogana. Humora prilično manjka, moralisanje i mudrovanje je toliko već viđeno da ga nećete ni primetiti. Parodiranje je dobro samo kad je vezano za Vudijev lik, ostalo je loše ili čak vređa. Neoprostivo su prikazane dve smrti, sa jednom se sprda, druga je teško patetična. Sve u svemu jedan mlak filmić.

Zanimljivosti:
U filmu vidimo da se koristi dinamit, a on je tek ušao u upotrebu 250 godina kasnije u odnosu na vremenski period iz filma.

Naj scena:

Upoznavanje

Moja ocena: 5/10

Нема коментара:

Постави коментар