Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

уторак, 22. јул 2014.

Batman Begins (2005)


Batman Begins (2005) on IMDb
Kod nas nazvan: Betmen Počinje
Žanr: Akcija | Triler | Kriminalistički
Režija: Christopher Nolan
Glumci: Christian Bale, Michael Caine, Ken Watanabe...

Priča:
Posle obuke, Betmen počinje svoj rati protiv kriminala kojeg u Gotamu sprovodi Liga Senki.

Moj osvrt:
Nolan je sa svojom Betmen trilogijom u potpunosti promenio način na koji gledamo superherojske filmove. Čovek je seo i fino razmislio, šta može da nam da a da videli nismo. Mislim uvek možeš nagurati brdo spektakularnih efekata. Ali budimo realni, za par godina neko drugi će te prepišati još boljim. Možeš napraviti bombastičnu akciju, revolucionirati izgled Betmena, ubacivati nove gedžete, smisliti lude negativce ali time ne možeš ostvariti ništa toliko epohalno. Nolan se odlučio na nešto sasvim drugačije. Odlučio je da nam da uspoh čoveka do heroja i da nam da čoveka iza maske heroja. Budimo realni, Brus Vejn kao bogataš koji ima mogućnosti da se igra superheroja nije naročito epohalan niti specifičan po nečemu. Mislim imaš Tonija Starka koji je takođe bogatun, ali Toni ima svoje kefalo za tehnologiju. Svi dosadašnji filmovim o Betmenu su nam davali šarmantnog bogataša. Nije baš lako povezati se sa tim likom niti je taj lik ubedljiv kao neko ko bi trebao biti heroj. Nolan nam je pokazao nešto što nismo do sada videli kada su filmovi o Betmenu u pitanju. Batman Begins je savršeno otvorio priču i udario temelje Mračnom Vitezu. Mračni Vitez je uozbiljio priču dajući nam odličnog negativca. I nešto što je trebalo biti vrhunac trilogije je zapravo onaj film koji smo gledali mnogo puta. Nešto pravljeno za one koji gledaju površno, kojima ne smetaju nelogičnosti, koji su tu zbog šarenila. Strašan kvalitet je ubijen tim petparačkim sranjima i umesto da trijumfalno završi svoju Trilogiju, Nolan ju je razmlačio. 

Šta je potrebno da bi čovek postao heroj? Borba protiv zla u filmu je jednostavna kao odgovor. Ali zar se i najobičniji policajac ne bori protiv zla? Manje više, svako od nas može biti heroj, svako ko je spasao nečiji život, svako ko je pomogao, svako ko je napravio bilo kakvo delo je heroj. E sada gledajmo to kroz prizmu superheroja kakvog nam film želi napraviti. Šta je njima najlakši mogući način da od nekog stvore heroja? Da svoja dobra i velika dela ispunjavaju pomoću svojih moći i nadljudskih sposobnosti. Ćao zdravo. To ih manje više i ne izdvaja od običnih ljudi. Većini ako oduzmeš moć, šta od njih ostaje. Gledajmo kroz novije filmove: Tor - nabildovani, egoistični tinejdžer nesiguran šta hoće u životu; Supermen - momčić nesiguran u to šta želi, čemu on služi i koji će moj on na ovom svetu; Spider-man - Zaljubljeni šmokljan; Green Lantern - budaletina; Kapetan Amerika - kompleksaš koji zapravo ima neku hrabrost da postane nešto; Black Widow - Skarlet Johanson; Većina njih uči da bude dobra osoba. Ono kao imam sposobnosti e sad ću da se razvijam u ličnost. To nije neka priča. Da bi bio istinski heroj, ne trebaju ti moći i nadljudske sposobnosti. Moraš da postaneš ikona. To znači da tvoja dela odjekuju kroz vreme, to znači da si uzor, to znači da si primer svega što je dobro, to znači da si ostavio zaostavštinu, to znači da je tvoje ime besmrtno. 

Brus Vejn kojeg smo ranije znali nije imao nešto presudno - nije imao motiv. Zašto bi se tamo neki bogataš štrecao da pomaže svima i da spašava sve. Nolan nam je baš to dao. I gde Brus Vejn pronalazi motiv? U onom ko mu je uzor. Ko su nam prvi uzori? Naravno roditelji. Oni nas formiraju, oni nam ostavljaju ime. Ako vam roditelji ostave lepo ime, trudite se da ga održite, da poštujete ono što su stvorili za vas, da unapredite i da sačuvate za one koji dolaze posle vas. Nolan nam ne nudi osvetu kao motiv za delanje protiv zla. Nolan nam nudi održavanje ideje kao pokretač na takvu borbu. Osveta bude i prođe, ona nema veze sa nekim većim delima. Ona ne odjekuje kroz vreme kao pokretač, uzor, ideal. Ali ideja upravo to čini. Ideja pokazuje put, otvara mogućnosti, ideja diže revolucije, ideja stvara, ideja menja svet, ideja gradi svet, ideja pokreće, nosi i uzdiže. A herojska dela koja u osnovi imaju čovečnost stvaraju ideju. Zbog toga ta dela imaju toliku težinu. 

Kako neprijatelj može da gleda na heroja? Zanemarimo sad Supermene, Lanterne i slične pizdarije sa moćima. Sad pričamo ozbiljno. Nolan nije želeo da pravi ovo kao zabavu. Hteo je napraviti ozbiljan film. Kako je jednom rekao veliki Kari Pešić, "Koliko god bio jak, ima neko jači..." Stvar je u tome što su one supermoći velika prednost u odnosu na neprijatelja. Neprijatelj se uvek služi nekim drugim stvarima da bi nadvladao. Ako pričamo o običnom čoveku, stvar je u potpunosti drugačija. Ali pazite, ako neprijatelj juriša na heroja kao na najjačeg čoveka na svetu, kad tada će ga nadjačati. Ako juriša na najbržeg, kad tada će ga stići. U svojoj glavi uvek može da gaji samouverenost. A šta ako juriša na ikonu, na legendu? Tu već moraš da imaš poštovanje prema nekom ko je dospeo na takvo ime. Međutim i ikona može biti poražena. A šta ako neprijatelj juriša na ideju? Eee to je već nepobedivo na duge staze. Ideja traje, ideja raste i koliko god puta pokušavao da je zatreš, ustaće i biće brojnija. Ideja je besmrtna. Može da se menja, može da bude potisnuta ali nikada ne nestaje. Zbog toga je rečenica koju Brus Vejn dobija na treningu, da za neprijatelja mora biti više od čoveka, čist masterpis. 

Imamo još jednu epohalnu stvar kada je taj segment filma u pitanju. Pazi, možeš da treniraš koliko god hoćeš, možeš napredovati, možeš se nadograđivati, možeš postati nepobediv u jednom momentu. Ali sav tvoj razvoj, sve što si saznao, sve što imaš u sebi može biti beskorisno. Jasno je da uvek moraš da ideš napred, da uvek moraš da se razvijaš, da kada neke sposobnosti gubiš, moraš da ih nadoknadiš na drugoj strani. Zbog toga prvi deo rečenice "trening je ništa" i te kako ima smisla. Trening je nešto što ćeš iskoristiti trenutno da dobiješ neku sposobnost. Recimo sada možeš treningom dovesti sebe da si najbrži na planeti. Ali za par godina ćeš izgubiti fizičku snagu i više nećeš moći biti na vrhu. Onda se razvijaš u drugom smeru. Za sve to je potrebna volja. Volja je zapravo pokretač ne samo svakog treninga već svakog dela. Volja je ostvarenje ideje o kojoj pričamo. Trening je ništa, volja je sve. 

Jel vam sada jasno zašto je Nolan napravio bum? Jel vam jasno zašto je Mračni Vitez napravio toliki uspeh? Mračni vitez je imao odličan temelj. Nisi morao da se vraćaš nazad, nisi morao da dodaješ stvari u priču i što je najbitnije, nisi morao da gradiš heroja. Zašto? Zato što si ga savršeno stvorio u Batman Begins. Dali su nam motiv, dali su nam ideju, dali su nam volju, dali su nam sve. Bogataš koji ima mogućnosti - to ne zvuči nešto naročito. Bogataš koji ima motiv, koji želi promenu, koji stvara ideju, koji upoznaje zlo, koji se razvija - e to je već nešto sasvim drugo. Korak po korak, Nolan nam je stvorio heroja, heroja kojem ne fali više ni najsitniji detalj. Sve preko ovoga bilo bi višak. Brus Vejn je potpuna ličnost, njegova volja ga pravi jakim, njegova dela od njega stvaraju heroja, njegova spremnost da radi za više ciljeve umesto sopstvene bez da traži priznanje ga čine iskrenim junakom, njegovi postupci ga čine onim što jeste. 

Pogledajte sve superheroje. Lantern, Kapetan Amerika, Supermen i ostali. Svi su čisti, svi su konstantno sa prave strane. Ko od njih zapravo poznaje istinsko zlo? Ko se od njih žestoko uprljao kako bi upoznao kako zlo funkcioniše? Niko. Svi prepoznaju pretnju i zlo ali nisu upoznati sa tim kako to zlo živi i opstaje. E ovde se Brus Vejn bukvalno identifikuje sa tamnom stranom. Hoda sa njom rame uz rame. Nije li to veliki rizik? Nije li to opasnost? Naravno da jeste ali poznavanje protivnika i načina na koji razmišlja je nepobediva prednost. Ako upoznaš kako sistem funkcioniše, možeš da ga menjaš ali možeš i da ga uništiš. Brus se debelo uprljao dok to nije postigao. Uz to, njegova ličnost se lomi, njegove odluke se menjaju, prepoznaje svoje greške i uči na njima. To nisu one glupave transformacije ličnosti koje gledamo. Svi superherojski filmovi pokazuju kako glavni lik zapravo odrasta i postaje ozbiljna osoba. Svi filmovi to rade na naivan način. Nolan je pokazao kako se radi. Ne možeš od neodgovorne, neinteligentne budale napraviti ozbiljnu osobu, iako nas u to svi filmovi ubeđuju. Odrastanje je učenje na greškama i donošenje dobrih odluka na osnovu iskustva. Nolan je pokazao kako se to radi. 

Zašto slepi miš. Betmenov simbol niko nikada nije pokušavao da objasni. Neki misle da nema logike da Brus uzme slepog miša za svoj simbol. Nelogično im je to što se on užasavajuće plaši slepih miševa. Zašto bi uzimao taj simbol? Zato što taj simbol znači priznavanje i pobeda straha. Ne mislim da se Brus ne plaši slepih miševa posle toga ali je uspeo da ukroti svoj strah i da funkcioniše sa njim. Ako uspeš da postojiš u svom najvećem strahu, ako uspeš u njemu da se kontrolišeš, ništa te ne može izbaciti iz takta. Imamo scenu u kojoj Betmen koristi slepe miševe u svoju korist. E to je sjajna simbolika. 

Rekoh već da Betmen ne traži priznanje za ono što radi. Naravno on ima motiv u tome da će učiniti velika dela i omogućiti mnogima da žive normalno itd. Međutim, na nečemu mora bazirati svoj motiv. Da budem precizniji, kako spasiti nekog ako nije vredan spašavanja? E upravo tu dolaze na scenu ljudi koji su uz vas. Koliko god bili uspešni dođe pad, dođe momenat kada nemaš više snage, kada se srušiš pod teretom problema, promašenih odluka i neuspeha. Šta je potrebno da te podigne? Ništa ne diže tako kao vera drugih u vas. Ako drugi u vama prepoznaju veličinu, ako drugi u vama vide snagu, ako drugi identifikuju vaše kvalitete, budite sigurni da ste jaki i da sve što radite ima i te kako veliku vrednost.

Batman Begins mi se na prvo gledanje nije ovoliko dojmio. Sad kada se prisetim, čak mi se ni Mračni Vitez nije svideo naročito. I dalje mislim da su ti filmovi pomalo precenjeni ali tvrdim da imaju veliki kvalitet. Ovaj film mi je sad i te kako prijao. Ne pomenuh veliki broj vrhunskih glumaca. Mrzi me. To i nije toliko bitno. Mislim ko od vas ne zna da su Kejn, Frimen, Oldman i Hauer velikani. Elem, gledajući ovog Betmena, napokon sam prepoznao ono što je trebalo. Čak me je ubedio da repriziram Mračnog Viteza što ću jednog dana i učiniti. To će naravno povući sa sobom doradu teksta o tom filmu ali o tome kada već dođe vreme. Batman Begins je odličan film i sjajan preokret ne samo u Betmen franšizi vić u kinematografiji na temu superherojstva. Nadajmo se da će pre ili kasnije režiserima prdnuti u pamet da mogu da ubace ozbiljnu notu u filmove sa superherojima. Ok, poklekao je i Nolan malo na kraju ali je barem pre toga doneo nešto veoma kvalitetno.

Zanimljivosti:
Bejla je Betmenova odeća nervirala zbog neudobnosti. Nolanu se dopala boja očiju Ciliana Marfija. Zbog toga je tražio od njega da često skida naočari tokom snimanja. Iako je Bejl izveo većinu Betmenovih akrobacija, nije mu bio dozvoljen prilazak Betmobilu. Jezik koji koriste članovi Lige Senki je izmišljen. Tokom snimanja, pijani vozač se slupao od Betmobil. Po njegovim rečima mislio je da je to svemirsko vozilo i da je počela invazija na zemlju. Kada je snimana scena u kojoj se Bejl budi dok su mu u sobi Frimen i Kejn, on je jednom zaista zaspao. Kada se Bejl i Nison bore na zaleđenom jezeru, čuje se kako led pucketa. Sutradan se jezero u potpunosti otopilo. U jednoj sceni je bio veliki problem što je Nison mnogo viši od svih likova koji tumače nindže. Zbog toga su svi ostali likovi stajali na drvenim blokovima. 

Većina Betmenove opreme je zaista zasnovan na vojnim tehnologijama. Forbs je izračunao da bi bilo potrebno 3.5 milijardi dolara da bi neko postao Betmen. Bejl je tokom snimanja tri puta ostajao bez glasa zbog truda da sačuva američki naglasak. Bejl je bio užasno mršav zbog toga što je prethodno glumio u filmu Machinist. On se za potrebe ovog filma ugojio 20kg preko svoje normalne težine da bi potom izgubio 10. Kada je prvi put obukao Betmenovo odelo, Bejl je ceo dan proveo u njemu kako bi se privikao. Reč "Betmen" je izgovorena 10 puta u filmu. Ra's Al Ghul znači "Glava Demona" na arapskom. Ovo je jedini film o Betmenu u kom se proslavlja rođendan Brusa Vejna. Nolan nije želeo da Scarecrow ima masku ali ga je scenarista Dejvid Gojer ubedio u to.

Tokom snimanja, uz Bejla su uvek bile 2 osobe kako bi brisale svaku mrlju sa kostima. Rejčel ne postoji kao lik ni u jednom Betmen stripu. 5 Betmobila je napravljeno za potrebe filma. Brus Vejn dolazi na zabavu u Lamburdžiniju Murcielago (Murcielago - slepi miš). Prosečna dužina trajanja jednog kadra je 1.9 sekundi. Karta džokera na kraju filma je replika karte iz čuvenog stripa Arkham Asylum.

Naj scena:

 ...It's not who I am underneath... but what I *do*... that defines me.

 Moja ocena: 8/10

16 коментара:

  1. Prvi deo Nolanove trilogije ostaje najbolji film o Betmenu ikada i sumnjam da će bilo ko to uskoro prevazići. Kad to kaže neko ko je u bioskopu gledao Bartonovog Betmena tri dana za redom kad se pojavio (nije bilo više projekcija :D), to onda znači nešto. Drugi i treći deo trilogije su već upali u kliše "superherojskih blokbastera", s tim što drugi dosta izvlači Ledžerov nekonvencionalni Džoker i poslednjih dva-tri minuta filma. Veliki plus prvog dela je i narativna struktura koja u potpunosti nosi pečat Nolanove rane faze, i kakva meni lično toliko fali u njegovim novijim filmovima. Videćemo kako će izgledati "Interstellar", ali imam utisak da Nolan nikad više neće napraviti nešto toliko dobro kao "Batman Begins" i "The Prestige".

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман27. март 2016. 17:26

    Jeste li gledali Nolanov Insomnia?Tvrdi se da je taj film bio inspiracija Karleuši da napiše svoj "hit":Dhhahahahahaha

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gledao davno, sećam se da je Paćino bio odličan. A za hit ne bih mogao komentarisati jer nisam slušao.

      Избриши
  3. Mislila sam da će te reći da je Robin Williams briljirao:)Uz svo dužno poštovanje Paćinu na ulozi ali je Williams mnogo bolji glumac(bar meni).A ovo za pesmu sam se šalila:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema potrebe za persiranjem :)
      RW je takođe odličan glumac ali se premalo sećam iz filma da bih pričao nešto više. Sećam se samo koliko je Paćinov lik bio izmučen i kako je on to predstavio. Sećam se i Hiilari Svonk kojia mi je nekako bespotrebno krala vreme ovoj dvojici :)
      Ali svakako film mora na reprizu

      Избриши
    2. Slažem se ovo za Hilari Svonk.Ona je stvarno bespotrebno forsirana u filmu.No imam jedno malo pitanje za tebe i posetioce bloga:Šta znači završnica u Hičkokovom Vertigu?Šta znači onaj poslednji pad Kim Novak i ona zadnja rečenica "O,ne opet čujem glasove" i šta simbolizira ona redovnica i ono zvono?
      Bilo ko ko je shvatio kraj platila bi mu da mi odgovori:)

      Избриши
    3. Taj film sam čak i spremio za gledanje pa ćeš dobiti besplatno moju verziju tumačenja :)
      Ali za to bih zamolio za malo strpljenja. Postao sam tata pre koji dan pa sada sam u fazi privikavanja na ovu genijalnu situaciju :)

      Избриши
    4. nisam vise anoniman :D29. март 2016. 15:14

      Opaaaaaaa, Domacine. :D
      Cestitke od srca. Nek' ti je ziva i zdrava buduca filmofilka.
      https://youtu.be/KQzWHC9GL10?t=11s

      Избриши
    5. E pa nek je sa srećom.Pazi, slede ti tri godine u kojima ćeš potrošiti više živaca nego što si ikad u životu:D
      Al se isplati.Pozdrav!!!

      Избриши
    6. Hvala najlepše.
      Ne vidim razlog za nervozu, iskreno :)
      Dovoljno je da mi se osmehne i bukvalno mi je sve svejedno. :)

      Избриши
  4. Ama šalim se čoveče:)
    I lako je tebi kad je devojčica,ja imam tri mala prevaranta pa da vidiš kako je to:)Čak su i komšije počele da žale mene i suprugu:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svaka čast na "tri mala prevaranta" :) Nekako su mi uvek priče ljudi koji imaju decu bile prelepe pa mi je sad drago što mogu da budem jedan od njih :)

      Избриши
    2. Nisu toliko lepe priče koliko je lepo osetiti to:)Uživaj!!!

      Избриши
  5. Evo da se i ja pridružim čestitkama.Čujemo se dok se ne navikneš na genijalnu situaciju:)

    ОдговориИзбриши