Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

среда, 4. септембар 2013.

Blood from the Mummy's Tomb (1971)


Blood from the Mummy's Tomb (1971) on IMDb
Žanr: Horor
Režija: Seth Holt
Glumci: Andrew Keir, Valerie Leon, James Villiers

Priča:
Arheološka ekspedicija u London donosi sarkofag sa telom kraljice Egipta poznate po svojim magičnim moćima. Njen duh preti da se vrati pomoću mlade devojke i čudne stvari počinju da se događaju.

Moj osvrt:
Pre nego se bacim na analizu ozbiljnijih i/ili poznatijih filmova, evo jednog kratkog prikaza filma koji pogledah za svoju dušu. Na početku vidimo obred u kom živu sahranjuju egipatsku kraljicu pri čemu joj odsecaju i ruku. Epilog toga je jeziv i niko od likova koji su je sahranili nije preživeo narednih nekoliko trenutaka. Te scene opasno dobro izgledaju, odlično su uslikane i zaista obećavaju mnogo.

Potom nas film baca u današnjicu gde jedna devojka sanja onaj obred a više likova vidi znakove nadolazeće propasti ili čega već. Ovo je sve dobro ukomponovano, pre svega što likovi deluju donekle nepovezano a sve veoma dobro sluti na nesreću. 2 arheologa, vidovnjak, jedan čovek u ludnici i jedan misteriozni čova koji posmatra onu devojku - svi oni vide znake nečeg što dolazi. Tek onda ih povezuje jedna scena iz prošlosti kada vidimo da su oni zapravo otkrili grobnicu ove egipatske kraljice i odneli sarkofag iz nje sa sve savršeno očuvanim telom. Vidimo da je ova mlada devojka likom ista kao kraljica, od oca dobija prsten koji je bio na kraljičinoj (odsečenoj) ruci i zabava može da počne.

Ako na ovo gledamo kao na film koji će sadržati kaznu za likove koji su oskrnavili grobnicu, film je čista desetka. Svako je uzeo po artefakt i svako će žestoko nadrljati. Sve te scene u kojima otkrivamo povezanost ovih likova sa otvaranjem grobnice, potom sve scene u kojima vidimo kažnjavanje tih istih likova, sve je to perfektno. Prvo je dobra ideja, drugo je odlično osmišljeno, treće ima odličan tajming, četvrto, te scene se ne razvlače već su kratke i efikasne. Ponavljam, što se tiče dela priče gde nadrljaju likovi koji oskrnaviše grobnicu, od mene taj deo filma ima čistu desetku.

Ono što je nabacano je sama priča vezana za tu kraljicu. Šta je ona, zašto su je uspavali pa živu sahranili, kakve su njene moći, zašto bi da se probudi sada, stotinama godina kasnije, i šta kada se probudi, šta će da radi, šta su joj planovi. To je potpuno nedorečeno, cilj je probuditi je pa ćemo da vidimo. Nja, za mene je to neubedljivo. Druga stvar je motiv jednog od likova da je probudi, i to je potpuno nejasno. Sve je napravljeno super, vezano za tog lika, ali samo mi nije jasan taj motiv, tu su morali malo da se potrude. Treći i najveći problem je to što ova kraljica kao da deluje kroz devojku. Hm, zašto je onda potrebno buditi je ako već obuzima ovo devojče. Tu je nastala potpuna zbrka i taj deo filma je malo konfuzan.

Ono što će se svakako svideti muškom delu populacije je glavna glumica. Zaista je prelepa i dosta se potencira na njoj i njenoj lepoti pa i polugolišavim scenama gde bujno poprsje samo što joj ne iskoči iz odeće. Verujte mi, u nekim scenam to ume baš da skrene pažnju. Da li je to prednost ili mana, procenite sami. Ono što je za mene mana je što sem prve scene obreda i mudadžijske poslednje scene koja vam ostavi znak pitanja nad glavom, ovde ništa drugo ne može da se nazove hororom. Ima tu krvi ali nigde tenzije, nigde strave, samo jednostavna pričica o mogućem povratku egipatske kraljice i kažnjavanju ljudi koji joj oskrnaviše grob. Da su se malo više potrudili oko kraljice, motiva njenog povratka, njenim moćima, istorijom i sposobnostima, ovo bi bio klasik svakako. Bez obzira na mane, ovo je simatičan filmić koji će prijati fanovima starih hororčića koji su ipak morali imati smišljenu priču za razliku od današnjih bulažnjenja.

Zanimljivosti:
Režiser Set Holt je doživeo srčani udar i preminuo u toku snimanja filma pa je film završio Majkl Kareras. Endru Kir je zamenio Pitera Kašinga koji je morao da odustane od snimanja zbog bolesti supruge. Film je zasnovan na romanu Brema Stokera "Dragulj Sedam Zvezda".

Naj scena:

Obred

Moja ocena: 6/10

Нема коментара:

Постави коментар