Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

субота, 7. април 2012.

Leaving Las Vegas (1995)


Leaving Las Vegas (1995) on IMDb
Žanr: Drama | Ljubavni
Režija: Mike Figgis
Glumci: Nicolas Cage, Elisabeth Shue, Julian Sands...

Priča:
Ben Senderson, holivudski scenarista, zbog poroblema sa alkoholom izgubio je sve. On odlazi u Las Vegas kako bi se ubio pićem. Tamo susreće prostitutku sa kojom započinje nadasve čudan odnos.

Moj osvrt:
Braćo i sestre, nisam imao pojma da Nikolas Kejdž ima oskara. Osim u filmu Face-Off nigde me nije naročito impresionirao glumom pa valjda zbog toga nisam ni očekivao da on ima tu prestižnu nagradu. Ustvari nije to neočekivano ko sve danas dobija oskara, ali tog oskara nije tobio tako skoro. Kada se sve sabere, njegova gluma ovde je zaista dobra. Prilično me je zabavio u ulozi alkoholičara. Ono što je dobro, ovo nije obična ljubavna priča kao npr balavljenje od Zgodne Žene gde se bogati biznismen zaljubi u prostitutku. Ok, to je filmić da vam podigne raspoloženje ako vam ne podigne pritisak, zavisi kakav ste tip. 


Ovo je, barem za mene, bilo veoma neobično. Na jednoj strani imamo, kako god to zvučalo, donekle simpatičnog alkoholičara, sa druge imamo prostitutku koju tumači zanosna Elizabet Šu. Neću puno pričati o njihovoj vezi da ne bih ubio iznenađenje ali siguran sam da ovako nešto niste videli. Možda će neki imati problem što film ponekad uspori. I ja nekad imam problema sa tim ali ovde su ti momenti maestralni. To nije bilo bezvezno dodavanje vremena već slow motion scena u koja ipak govori nešto začinjena odličnom muzikom. Braćo i sestre, muzika je genijalna. Većinu stvari je radio Sting tako da vam je to dovoljna preporuka. Cela priča šeta po ivici drame, ljubavnog filma pa i povremeno komedije što opet daje taj neobičan ton filmu. Moram da napomenem jednu stvar, nikako film ne gledajte u prisustvu najmlađih, što zbog nekolicine golišavih scena što zbog velike količine prljavština koje izgovaraju likovi. 


Na kraju, film mi je bio nekako čudan. Nisam bio naročito oduševljen ali ni razočaran. Veliki plusevi su gluma, muzika i neočekivana priča. Ono što mi je možda mali minus, sve vreme sam čekao neki veliki prelomni momenat ali dobro, verujem da većini ljudi on neće toliko faliti. Sve u svemu jedan solidan filmić koga je vredelo pogledati.

Zanimljivosti:
Da bi se spremio za svoju ulogu Kejdž je razgovarao sa mnogim lečenim alkoholičarima dok je Elizabet Šu razgovarala sa prostitutkama na ulicama Las Vegasa. Džon O'Brajen, autor knjige po kojoj je snimljen film, ubio se dve nedelje pošto je film ušao u produkciju. Figis je hteo da napusti projekat ali je odlučio da ga završi O'Brajenu u čast. Naomi Kempbel se pojavljivala u filmu ali su scene sa njom izbačene. Film koji Ben i Sara gledaju pored bazena je The Third Man. Rolex koji Ben nosi u filmu je zapravo sat Džona O'Brajena. U filmu ne postoji scena u kojoj Ben jede. 

Naj scena:


"Just Stay... "
Ova scena mi je bila prilično simpatiča jer zapravo sadrži mali preokret vezan za Benov karakter.

Moja ocena: 6/10

5 коментара:

  1. Imas sve Al Pacinove i Dzo Pesijeve najpoznatije filmove, a ni za jedan njihov nisi rekao da nije za decu zbog kolicine psovanja?S'obzirom da njih dvojicu smatraju za najvece "psovace" na filmu.😂😂😂Nisam ovaj film gledao, pa mi zato smesno sto su bas njega pomenuo u tom kontekstu. 😁😁😁

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Što da upozoravam decu kad deca ne treba da se kvare i čitaju ovaj blog :)

      Избриши
  2. Cega se nagledaju na Hepiju, Pinku, malopre na RTS-u, ovo tvoje je za njih spisak opisa najboljih crtanih filmova. :D :D :D

    ОдговориИзбриши
  3. Skoro sam pogledao intervju sa Rodžerom Ebertom gde je na pitanje da li je "Braveheart" najbolji film 1995. izjavio kako je po njegovom mišljenju "Leaving Las Vegas" najbolji. ALI nevezano za tu izjavu, koju napisah čisto kao triviju, možda ovaj film takođe zaslužuje novi osvrt :)

    ОдговориИзбриши