Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 30. април 2012.

Dr. No (1962)


Dr. No (1962) on IMDb
Kod nas nazvan: Doktor No
Žanr: Akcija | Avantura | Triler
Režija: Terence Young
Glumci: Sean Connery, Ursula Andress, Bernard Lee...

Priča:
Istraga nestanka dvoje kolega vodi Džejms Bonda do ostrva misterioznog Dr. No-a i njegove namere da prekine američki svemirski program.

Moj osvrt:
Ovo je prvi dugometražni film o čuvenom agentu i kao takav, postavio je mnoge standarde. Do skoro, ako se ne varam, ovo je bio jedini film kod kog se naslov nije sadržao u najavnoj pesmi. Na samom početku vidimo smrt dvoje agenata pa upoznavanje sa našim čuvenim agentom. To upoznavanje je posle kopirano u svaki film o 007. Do pola filma imamo priču i misteriju o nestalim osobama i o potencijalnim opasnostima. Uz to, nije nam servirano mnogo akcije. U tom delu filma nema čak ni stvari koje su obeležile sve kasnije bond filmove. Nikakve naprave, posebna oružja, luda vozila, tajni ulazi, skrivene pregrade... Sve je to bio jednostavan špijunski film. 


Potom imamo odlazak na ostrvo gde zapravo počinje da se razrešava cela misterija. Taj deo filma i ne traje tako mnogo. U kasnijim filmovima su sukobi sa glavnim negativcima, bekstva iz smrtonosnih situacija i slične stvari bile vazda eksploatisane. Ovde imamo jedan susret Bonda i negativca, njihov razgovor, jedan duel i to je to. Naravno drugu polovinu filma je obeležila i najpoznatija Bond devojka do dana današnjeg, prelepa Ursula Andres. Imamo i priču o zmaju koji bljuje vatru. Ono što se ispostavilo da je zmaj, deluje prilično naivno sa današnje tačke gledišta. Pri samom kraju vidimo nešto od ovog sci-fi duha što sam pominjao, a tiče se ruku Doktora No-a. 


Kada poredite ovaj film sa kasnijim nastavcima, on deluje prilično siromašno, prilično jednostavno. Kada poredite sve nastavke sa Dr. No-om, shvatite da ovaj film čini barem 70% svakog od njih. Zbog toga, njegov uticaj i njegova vrednost u Bond filmovima su neizmerni. Ja sam fan filmova o agentu 007 iz prostog razloga što su to ostvarenja uz koja lako odmorim mozak. Akcija, avantura, fin humor, odlični glumci, prelepe žene, umerena i originalna naučna fantastika... malo li je?

Zanimljivosti:
Ian Fleming je tvorac Džejms Bonda. Iako su postojali dogovori sa njim oko izlaska ovog filma, on je bez znanja drugih, ranije objavio knjigu pod nazivom Thunderball koja je zapravo bila i scenario za ovaj film. Kasnije su odlučili da promene ime filma u Dr. No a Thunderball je bilo ime četvrtog filma u nizu. 


Sam Fleming je želeo da čuveni Kristofer Li, inače njegov rođak, igra Dr. No-a. Kasnije se Li pojavljuje u filmu Man With The Golden Gun kao Skaramanga, jedan od najčuvenijih negativaca Bond filmova. Ovo je jedini film u kome se priča o SPECTRE a da se ne pojavljuje vrhovni komandant te organizacije, Ernst Stavro Blofeld. Iako se govorilo da je Ursula Andres gola u sceni kada je kupaju zbog radijacije, vidljivo je da nosi jednodelni kupaći u boji kože :( Originalni producenti Džejms Bond filmova su odabrali Konerija za glavnu ulogu. Koneri nosi periku u svakom filmu u kom glumi agenta 007. Posle prikazivanja filma u Italiji, Vatikan je oštro osudio njegove moralne vrednosti (zanimljivo bulažnjenje ljudi koji postave za papu lika iz Hitlerove omladine). 


Koneri se užasno plaši paukova pa je čuvena scena sa tarantulom snimana sa dublerom. U jednoj sceni Bond peva "Under the Mango tree". To je, do današnjeg dana, jedini slučaj da 007 peva u filmu. Fleming nije mogao da se pomiri sa činjenicom da će Koneri igrati Bonda. Kako je sam rekao "Bond je iz više klase, Koneri je lik iz radničke klase, Bond je Englez, Koneri je Škot, Bond je intelektualac, Koneri je neškolovan...". Kada je pogledao film, izjavio je: "Film je očajan, potpuno očajan". Bikini koji u filmu Ursula Andres nosi je 2001. prodat na aukciji za 40.000 funti. 

Naj scena:


U filma nema mnogo scena na koje su nas navikli kasniji filmovi, ali isto tako, kasniji filmovi nemaju ovako upečatljivu prvu pojavu Bond devojke.

Moja ocena: 7/10

Нема коментара:

Постави коментар