Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

среда, 11. април 2012.

The Batman vs Dracula: The Animated Movie (2005)


The Batman vs. Dracula (Video 2005) on IMDb
Kod nas nazvan: Betmen protiv Drakule
Žanr: Animacija | Akcija | Horor | Triler
Režija: Michael Goguen, Seung Eun Kim, Sam Liu, Brandon Vietti
Glumci: Jeff Bennett, Alastair Duncan, Richard Green...

Priča:
Gotham City je u opasnosti, ne samo od Džokera i Pingvina koji su pobegli iz zatvora već od stvorenja noći...

Moj osvrt:
Do ovog, već sam pogledao dva animirana filma o Betmenu. Mask of Phantasm je bio odličan, Batman & Superman ok. Ovaj film je imao solidan potencijal, finu ideju ali je prilično zabrljao, a evo i u čemu. Pre svega veliki problem je animacija. Tu naravno ne mislim na njen kvalitet već na način na koji su nacrtani likovi. Svi prethodni Betmen crtani filmovi i serije su se držali istog koncepta koji je bio odličan. Ovde su toliko preterali da im likovi liče na neke kreature. Džoker izgleda kao neko ko je pobegao sa ostrva doktora Moroa (slika). 


To deluje toliko očajno i iritirajuće. Ima to i nekog šmeka u horor scenama, ali do vraga, reč je o inteligentnom zlikovcu a ne o deformisanoj budali. Pingvin je nacrtan ok ali njegova uloga ovde je mizerna. Drakula izgleda suviše šablonski,  razvučeno, kao kada bi ga neki karikaturista crtao. Ostali likovi izgledaju kao da su ispali iz ove nove Cartoon Network produkcije o kojoj mislim sve najgore pošto su emitovanje genijalnih stvari zamenili prikazivanjem generičkog smeća za zaglupljivanje dečurlije. 


Priča je nešto oko čega su se mogli više potruditi. Da su tu uložili dovoljno napora, mogao bih zatvoriti oči na ovu glupavu animaciju likova. Pre svega način na koji je objašnjeno kako je Drakula završio u Gotamu je jadan i neubedljiv. Potom se pojavljuju svi šabloni koje smo videli manje-više u svim Betmen/Supermen crtaćima/filmovima. Ko želi još jednom da gleda standardne Betmenove probleme sa ženama? Ah da, kako da ugroziš Betmena ako nema devojku. Druga stvar je nešto što me sve više nervira u superherojskim filmovima. Imamo heroja koji je zilion puta spasio svet. Potom se pojavi (spoiler) beskućnik koji uopšte ne deluje kao da je pijan i pamalo usporen (ovo je bio sarkazam) i izjavljuje kako je video senku slepog miša kada je jedna osoba nestala. 


To je bilo dovoljno da policija zapuca na Betmena. WTF, izjava pijanog beskućnika da je video senku... pucati u lika za koga sumnjaš da je oteo nekog bez pokušaja da ga uhapsiš i otkriješ šta se desilo ili gde su ti oteti likovi. Još jedna loša stvar je što se neretko gubi vreme na stvari koje uspore film. Koga uopšte zanima deset minuta pravljenja leka protiv vampirizma od kojih su 9 minuta konstantno iste scene neuspeha. A sad ovo malo dobrih stvari. Uprkos ovim lošim stvarima, film nije bio dosadan. Povremeno je bio i prilično zanimljiv. Atmosfera u određenim scenama je baš kao u nekim old skul hororima. To je moglo mnogo više da se eksploatiše. Muzika je genijalna. Konstantno se čuju sablasne i/ili preteće melodije što dodatno pojačava pomenutu atmosferu. 


Glumci koji pozajmljuju glasove su odlično odradili svoj posao a moram pomenuti da Drakuli glas pozajmljuje moj miljenik, Piter Stormer. Iako mi je zvučao blesavo, ovaj duel Drakula vs. Betmen mi se prilično dopada i neke ideje su odlične. Tu pre svega mislim na simboliku slepog miša koja ima značenje i za jednog i za drugog. To su sasvim fino iskoristili. Drakula je predstavljen kao do sada najopasniji protivnik Betmenu. Zbog toga mi se čini da su film možda mogli malo drugačije završiti. I ovaj kraj je sjajan, ostavlja dobar utisak ali opet, možda se ovaj duel mogao još produžiti u nekom narednom filmu gde će animatori i scenaristi zapravo znati šta rade.

Naj scena:


Konačni okršaj koji uz još neke scene nosi simboliku duela dva "slepa miša".

Moja ocena: 5/10

Нема коментара:

Постави коментар