Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

среда, 23. мај 2012.

Eagle Eye (2008)


Eagle Eye (2008) on IMDb
Kod nas nazvan: Pod Budnim Okom, Oko Sokolovo
Žanr: Akcija | Misterija | Triler 
Režija: D.J. Caruso
Glumci: Shia LaBeouf, Michelle Monaghan, Rosario Dawson...

Priča:
Džeri i Rejčel su potpuni stranci koje je povezao telefonski poziv nepoznate žene. Ta žena dovodi život njihovih porodica u opasnost. Zbog toga oni moraju da rade sve što ona naređuje. Nevolja je u tome što ona zna svaki njihov pokret.

Moj osvrt:
Braćo i sestre, početak ovog filma je epski. Lik koji je pred bankrotom skonta da na računu ima milione dolara. Kasnije u stanu pronalazi top-secret opremu. Potom dobija telefonski poziv u kom saznaje da policija stiže u njegov stan. Potom dobija telefonski poziv u samoj zgradi policije... Postoji još jedna priča vezana za ženski lik. Sve to izgleda kao luda, adrenalinska vožnja. 


Do polovine filma ne pada ni na pamet čoveku da ovde nešto može krenuti po zlu. Primenjen je jednostavan recept koji je dozvoljavao ovim sjajnim idejama da zablistaju u punom sjaju. Sve dok film drži gledaoca u neznanju, on je odličan. U čemu je problem? Problem je u tome što nam se rešenje svega servira na sredini filma i to ne takvo da može da vam promakne, već vam je na toj sredini sve jasno. Cela priča se posle pretvara u glupavu, već viđenu trku sa vremenom uz gomile preterivanja.


Ako neko u načelu misli da je ova ideja originalna, onda sigurno nije gledao remek-delo 2001: Odiseja u Svemiru. Nešto što nam je na početku nudilo sjajnu akciju, odličnu misteriju, napete scene, pretvorilo se u prosečnu Džejms Bond završnicu nafilovanu patetikom. Do polovine filma ništa osim sudbine likova vas i ne zanima i ni na čemu se ne potencira. Od polovine imamo standardne transformacije karaktera uz neizbežnu herojsko patetičnu završnicu. 


Šteta, propuštena je šansa da se napravi jedan vrhunski film. I ovako ga toplo preporučujem, jer zaista jeste vredan pažnje. Ovim samo želim da vas upozorim kako vaša očekivanja ne bi bila prevelika.

Zanimljivosti:
Glas ARIIA-i pozajmljuje Džulien Mur. Šaja LeBef je izjavio kako mu je jedan agent F.B.I. rekao kako je svaki peti telefonski razgovor u S.A.D. prisluškivan. Kako bi mu to dokazao, pustio mu je jedan njegov razgovor koji je sniman dve godine pre snimanja ovog filma. LeBef je rekao kako je pre scene sahrane slušao Over The Rainbow pesmu koju peva Džudi Garland jer ga ona uvek rastuži. 

Naj scene:


Scene sa početka kojim počinje zaplet.

Moja ocena: 6/10

Нема коментара:

Постави коментар