Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

среда, 22. август 2012.

Batman Returns (1992)


Batman Returns (1992) on IMDb
Kod nas nazvan: Povratak Betmena
Žanr: Akcija | Kriminalistički | Fantastika | Triler
Režija:  Tim Burton
Glumci: Michael Keaton, Danny DeVito, Michelle Pfeiffer ...

Priča:
Kada korumpirani biznismen i groteskni Pingvin skuju zaveru kako bi ovladali Gotamom, samo ih Betmen može sprečiti u tome.

Moj osvrt:
Do pojave Nolanovih Betmena, Bartonovi su bili pojam za sve kasnije napravljene filmove na tu temu. Animirani filmovi su kako tako držali neki kvalitet dok su ovi neanimirani bili sve lošiji. Sa prvim Betmenom, Barton je napravio nešto zaista dobro. Naravno, to je bila karakteristično stripovska verzija filma. Sa ovim nastavkom, Barton je još više zašao u taj fantastični segment, ali nije uspeo da napravi film u rangu prethodnika. Ovde imamo još veće karikature od likova. 


Catwoman u Nolanovim filmovima jednostavno nema mesta jer su ti filmovi išli na kartu ozbiljnosti i pravljenja dobrog filma a ne dodvoravanja fanovima stripa. Tako da ovde Catwoman zaista ima svoje mesto. Da li je ona naročito sjajna? Ja se nešto i nisam oduševio jer mi je i Mišel Fajfer teatralna i Catwoman uslilovana i obratno. Takođe, ne sviđa mi se način na koji je Voken iskorišćen jer je bez konkurencije najbolji glumac u filmu. Betmen u izvedbi Kitona je uz Bejlovog Betmena najbolji koga ćete videti i to je slučaj i ovde kao i u prvom delu. Onaj ko je ukrao šou je Pingvin. Nekako, Barton kao da je pravio ovaj film o njemu a ne o Betmenu. Zaista svaka scena sa njim mi je bila odlična. Mnogo originalnih fazona tu imamo, tako da će vas ovaj lik povremeno dobro nasmejati ali će vam se povremeno i gaditi. Čak i sam početak gde se čuje sablasni krik bebe je odlično odrađen. 


U kostimu Pingvina, maestralno se snašao Deni DeVito. Kako se ceo film vrteo oko ovog negativca, tako mi Betmen a pogotovu Catwoman nisu ni bili toliko zanimljivi. Ono što mi se dopalo, mračnija atmosfera je još više izražena nego u prethodniku. Ali kao ni u prvom delu filma, ni ovde mi se nije naročito svideo taj "lukav plan" negativaca. Suviše je to iskarikirano za moj ukus. Prednost prvog dela je to što je Džoker i bez tog plana bio velika opasnost dok Pingvin to ovde nije. Samim tim se gubi svaka moguća tenzija i akcija ne dobija toliko na značaju. U svakom slučaju, ovo je svakako jedan od solidnijih Betmen filmića. Kasniji su već krenuli krivim putem pa su ovi likovi ovde, kada se uporede sa onim kasnijim, prilično ozbiljni. 


Ne znam za vas braćo i sestre, moje mišljenje je ako praviš film, pravi film a strip neka ti bude inspiracija. To su dve potpuno različite sfere. U tom trudu da sve liči na strip, kasniji filmovi su otišli krivim putem i izgubili su na kvalitetu. Srećom, to ovde nije ni izbliza izraženo u toj meri.

Zanimljivosti:
Stavljanje maske Deni DeVitu je trajalo dva sata. Njemu je bilo zabranjeno da ikome priča o masci. Barton je pristao da režira nastavak tek pošto je scenario prilagođen po njegovoj želji a Kiton je pristao da se pojavi tek pošto je dobio znatno veću platu ($11.000.000). Do kraja snimanja, Mišel Fajfer je promenila 60 kostima a svaki od njih je koštao $1.000. U filmu se trebao pojaviti i lik Robina ali je izbačen na insistiranje Bartona. Lik Kristofera Volkena je nazvan po čuvenom nemačkom glumcu Maksu Šreku (Nosferatu). U jednoj sceni, Mišel Fajfer je morala da stavi živu pticu u usta.

Naj scene:


Nekoliko dobrih fazona sa Pingvinom.

Moja ocena: 6/10

Нема коментара:

Постави коментар