Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

петак, 24. август 2012.

The Expendables 2 (2012)


Kod nas nazvan: Plaćenici 2
Žanr: Akcija | Avantura
Režija: Simon West
Glumci: Sylvester Stallone, Liam Hemsworth, Randy Couture ...

Priča:
Gospodin Čurč šalje Plaćenike da obave naizgled jednostavan posao, ali kada izgube jednog od svojih, oni kreću u krvavu osvetu bez razmišljanja u kakvu opasnost ulaze.

Moj osvrt:
Kada su prvi Plaćenici ugledali svetlo dana, nisam mogao da skrijem razočarenje. Doveli su nam drim tim akcionih heroja ali na žalost ništa nam nisu doneli. Sada se obraćam vama, braćo i sestre, koji ste gutali stare akcione filmove, vama koji biste kao i ja u to doba prodali pola kuće za film koji će u sebi sadržati tadašnji krem akcije. Vi ste sigurno bili iznevereni jedinicom. Zbog toga nisam ni očekivao ništa od dvojke. Iskreno, sumnjao sam da će neko da mi da ono što želim da vidim i ono u čemu su ovi likovi najbolji. 


Hoću da vidim glupavo jurišanje na horde neprijatelja, hoću da vidim Švarcenegera koji sa velikom pucom gazi sve pred sobom, hoću da vidim sarkazam Brusa Vilisa dok eliminiše neprijatelje, hoću da vidim Staloneovo neizbežno kreveljenje, hoću da vidim Van Damov polukružni, hoću da vidim mit Čak Norisa na filmu. Znate šta... to sam i video. Sajmon Vest je pokazao Staloneu gde je grešio u prvom filmu. Šta današnjim klincima znači ime jednog Van Dama, Stalonea, Norisa, Švarcenegera? Braćo i sestre, šta znače ta imena nama koji smo odrastali i gledali kako ovi likovi postaju zvezde? Izvinjavam se mlađim čitaocima ali ovaj film je pravljen za nas nešto starije. Sve ono u čemu su ovi nabrojani najbolji, ovde nam je i dostavljeno.


Ne tražite ovde ozbiljnu akciju i veliku priču. Stari akcioni filmovi nisu to ni imali. Imali su ove likove čije prisustvo je bilo dovoljno da nas drži prikovanim za ekrane. Zamislite da ste u to vreme u kadru mogli videti Norisa, Švarcenegera, Stalonea i Vilisa, da ste mogli videti duel Van Dam vs. Stalone (mada bih kao klinac teško prežalio činjenicu da je Van Dam negativac)... Humor u prvom delu je bio usilovan i nisam mogao da verujem da nisu mogli da smisle bolje fazone. Ovde sam u nekim scenama vrištao. Likovi jednostavno ceo film parodiraju jedni na druge, što na sebe kao glumce, što na likove koje su glumili, što na rečenice koje su izgovarali. To zvuči zaista vrhunski. 


Čak Noris nije onakav kakvog ste navikli da gledate već je onakav kakva je trenutno legenda o njemu. Svaka njegova pojava će vas nasmejati do suza. U jednom momentu imate utisak da stiže cela vojska a pojavljuje se on sa puščicom. Potom u zilion scena on stigne niotkuda i rešava probleme što je genijalna upotreba ovog glumca i mita o njemu. U jednom momentu on sam priča vic o sebi i iako znate šta će da kaže, vrištaćete od smeha. Hvala Sajmonu Vestu i scenaristima što su nas podsetili kako se nekada pravio akcioni film, hvala im za mnoštvo dobrih fazona. 


Napravili su opako zanimljiv, neozbiljni akcioni film u kom krv pljušti na sve strane, dali majstorima akcije da pokažu zašto ih smatraju za takve, dali oldtajmerima da pokažu da još uvek nisu za staro gvožđe a svima nama pružili sjajnu zabavu.

Zanimljivosti:
U filmu je trebala postojati scena sa Novakom Đokovićem ali je ona izbačena. Most preko reke Osam u Bugarskoj je specijalno napravljen za potrebe filma i danas se koristi kao deo saobraćaja. Švarceneger je snimio svoje scene za 5 dana zbog rada na filmu The Last Stand. Jedan statista je poginuo na snimanju filma a jedan je ostao u teškom stanju. Pre snimanja filma, Švarceneger je kao guverner Kalifornije posetio Bugarsku gde je premijeru te zemlje darovao mač Konana Varvarina. Inače, nova verzija Konana je takođe snimana u Bugarskoj. Lungrenov lik ima diplomu u hemijskom inžinjeringu kao i sam Lungren.

Naj scena:


One man army

Moja ocena: 7/10

1 коментар: