Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

недеља, 12. август 2012.

All the Right Moves (1983)


All the Right Moves (1983) on IMDb
Kod nas nazvan: Svi Pravi Potezi
Žanr: Drama | Ljubavni | Sportski
Režija: Michael Chapman
Glumci: Tom Cruise, Lea Thompson, Craig T. Nelson...

Priča:
Srednjoškolac koji očajnički želi stipendiju dolazi u sukob sa svojim tvrdoglavim trenerom. Taj sukob ga može koštati svega što je želeo...

Moj osvrt:
Verujem da ste pogledali mnogo filmova na ovu temu. Klinci u završnoj godini srednje škole, njihov tim američkog fudbala i svi njihovi problemi koji se pojavljuju bla bla bla. E sada, da ne bude sve tako šablonski i već viđeno, ovde se priča ne bazira na nekom igračiću iz senke, na kvoterbeku koji je najveći baja na svetu a inače opaki šljam, na glavnoj navijačici u koju je ovaj naš luzer zaljubljen a koja je gle čuda devojka onog kvoterbeka, na čednoj devi koju ovaj naš luzer ne primećuje i svim tim sličnim baljezgarijama. 



Ovde su odlučili da klince ubace u nešto realniju situaciju. Nema onih srećnih, bogatih američkih porodica već je u pitanju radnička klasa. Problemi na koje klinci nailaze nisu oni na koje srećemo u već pomenutim šablonima, već su prizemniji i realniji. Samim tim, možda nekom i ne budu tako zanimljivi za gledanje. Elem, nemamo odlučujuću utakmicu u kojoj se postiže poen u zadnjoj sekundi, iako te stvari nikada ne zastarevaju, već imamo odluku šta raditi sa svojim životom. 


Mnogima ovo može biti zanimljivo za gledanje, čisto da uporede kako su se nekad pravili tinejdžerski filmovi a kakva se generičke bulšitarije prave sada. Ono što se meni dopada je odnos između glavnog lika koga tumači Tom Kruz i njegovog trenera koga tumači Kreg T. Nelson. Ovako nešto sigurno niste videli. To znači da nema onog odnosa zao trener - nepravedno zapostavljeni igrač ili nešto slično. Obojica su i tvrdoglavi, obojica donose i dobre i loše odluke, tako da je i to nešto što je za pohvalu. 


Gluma je na sasvim korektnom nivou. Pomenuću da se uz Kruza pojavljuje i mlađi brat Šona Pena, Kris Pen koji je na žalost preminuo 2006. Nije ovo film koji smatram epohalnim među tinejdžerskim filmovima, niti naročito kvalitetnim ostvarenjem, ali nudi barem nešto što današnji filmovi sa sličnom temom nemaju... plus, ime i prezime lika koga tumači Tom Kruz je Stefan Đorđević :)

Zanimljivosti:
Tri škole su korišćene kako bi se prikazala Walnut Heights škola. Uniforme koje nose igrači ove škole pripradaju Westmont Hilltop srednjoj školi. Tom Kruz i Lea Tompson su izveli većinu svojih golišavih scena.

Naj scena:


Ponuda sa kojom trener izlazi na kraju filma.

Moja ocena: 6/10

Нема коментара:

Постави коментар