Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

среда, 14. мај 2014.

Non-Stop (2014)


Non-Stop (2014) on IMDb
Žanr: Akcija | Misterija | Triler
Režija: Jaume Collet-Serra
Glumci: Liam Neeson, Julianne Moore, Scoot McNairy ...

Priča:
Vazduhoplovni šerif tokom prekookeanskog leta dobija seriju poruka da će putnici biti ubijani dok neko ne uplati $150.000.000.

Moj osvrt:
Kada su akcije u pitanju, imamo one gluparije koje su tu da zabave i imamo one koje su ozbiljne ili barem to pretenduju da budu. U ove prve spada nedavno komentarisani Escape Plan. Bilo je par pitanja zašto tako visoka ocena. Zato što na taj film gledam upravo kao na praznoglavu akciju. U tom domenu on je dostavio ono što se očekuje. U one druge spada npr. Die Hard (barem prva tri). Escape plan nije ništa drugo nego prvi Die Hard u avionu. 

Ovaj film ima odlične predispozicije. Rekoh da je ovo Umri Muški u avionu. Kretanje je ograničeno, beg nemoguć a samim tim i tenzija je veća. Tako skučen prostor svakako smanjuje mogućnost akrobacija ali akrobacije su nešto što pripada onim neozbiljnim filmovima. Ne treba ovo da me oduševljava ludačkim pentranjem po zgradi poput trećeg dela Nemoguće Misije. Ovo treba da mi da drugi tip akcije. Ne očekujem Taken jer malo je ovde elemenata za dramu ali Umri Muški je svakako dobar reper kako je ovo trebalo napraviti. 

Potencijalni broj žrtava je veliki. Ali problem je što se i negativac nalazi u toj grupi putnika. Osmišljeno je ovo simpatično. Prvo imamo te igrice da će na 20 minuta biti ubijan neko dok se ne uplati ona suma. To jeste simpatično jer vremenska ograničenost svakako donosi tenziju. Problem je što je ovde to prešlo u "aj ne seri" domen. Kakav god planer bio, ne može baš ovako sve da ti polazi za rukom. Sa te strane ovo mi se nije baš dopalo. Sa druge strane opet, bilo mi je simpatično zato što pokušaji Bila (šerif, Nison) da otkrije ko među putnicima je taj koga traži predstavljaju svakako najbolji segment filma. Mogu slobodno da kažem da je ovo napravljeno pametno. Zašto? Prvo, očekivao sam upravo ono što današnji filmovi i donose. Setimo se Unknown i preokreta koji je blago rečeno idiotski. Svi teže prokletim preokretima. Neću preokret, neću ta sranja jer više niko nema pojma kako to da napravi. Pa i Nolan je uspešno usrao poslednji film o Betmenu, film koji mu je trebao biti trijumf. I za divno čudo nema ovde preokreta. Do vraga, čak se da i ranije skontati ko stoji iza svega što uopšte ne utiče na kvalitet filma. Mrzim film koji se planski pravi samo zbog preokreta. Ovaj filmić raspletom ne gubi ni na čemu posebno. Dobro, nema ni neki kolosalni kvalitet ali barem drži neku tenziju i neku misteriju konstantnom. Neću o razlogu zašto se sve dešava, nisu ni ovi u filmu hteli da misle pa su dostavili glupost. 

Sam lik je svakako mogao biti bolje razvijen. Recimo, Meklejn je nesrećni lik koji nam je prirastao srcu. Napravljen je tako da moraš da ga gotiviš. Ne volim kada idu na neku patetiku i neku tragediju da bi nam lik bio draži. E to su odradili ovde. Pazi, imaš Nisona, možeš da napraviš šta god hoćeš. Ja bih ovde napravio teško đubre od čoveka sa mudima do zemlje. Time bih dobio na brutalnosti, time bi dobio i specijalni odnos sa putnicima ovde. Imaš opakog čovu koji je rešen da se napije krvi negativcima ali ga zabole sa sve. Kad smo kod odnosa sa putnicima, ni to baš ne valja. Nekako se stvara ta priča kako ništa Bilu ne ide na ruku pa čak počinju i njega smatrati kidnaperom. Sve je to donekle ok ali kada krene malo panike tu ova priča pada u vodu. Ćutanjem ne možeš u tom momentu nikog smiriti i ne možeš držati stvari pod kontrolom. To scenaristi baš i nisu skontali pa imamo slabašno kreiranje netrpeljivosti između putnika i šerifa. Zbog toga je film konstantno u tom periodu bio na granici da se pogubi. 

Nema neke velike mudrosti ovde niti razloga za dublju analizu. Pred vama je vazda zanimljiv filmić. Solidna akcija, solidna misterija, simpatičan lik, Nison, Džulien Mur, prihvatljiva priča i odsustvo idiotskih preokreta su na jednom tasu. Na drugom su preterivanja, patetičica, razlozi za celu ovu priču, odsustvo bilo kakve posebne drame, nedovoljno dobro krerian lik, nelogičnosti u ponašanju ljudi, moralni preokreti. Da li vredi potrošiti vreme na ovo - po mom mišljenju da, ali samo ako hoćete odmoriti mozak. Za nešto više trebalo je više i ozbiljnosti. S obzirom da je isti lik režirao i Unknown, ovo mu je svakako veliki korak napred.

Zanimljivosti:
Avion korišćen u filmu je Boing 767-300.

Naj scena:

Scena u kojoj Bil napokon objašnjava u čemu je stvar. Upravo tu bi onaj moj osmišljeni lik još više došao do izražaja. Ima ova scena malo tog herojskog preseravanja koje svi volimo ail ne mogu da se otmem utisku da bi bilo neuporedivo bolje da je lik kvalitetniji.

Moja ocena: 6/10

6 коментара:

  1. Gledao sam ga odmah po izlasku neke solidne CAM verzije samo zbog face Nisona, no film se malo gubi u prici i nekako deluje sve to sporo, neodlucno i njanjavo(ufff, sad ga nakrdih a dadoh mu visoku ocenu ali samo zbog Nisona), trailer kada je izasao, mnogo vise sam ocekivao od cele price...

    ОдговориИзбриши
  2. @Outsider, koji si snimak gledao, vidim samo CAM verzije ima???

    ОдговориИзбриши
  3. opasni ovi spanci, evo jedan za tvoju listu, nastavljam dalje...

    http://www.imdb.com/title/tt1937149/

    ОдговориИзбриши
  4. Igi Smederevac :)18. мај 2014. 10:32

    U spisku filmova video sam da vam fali ovaj film komedija je Mousehunt ( lov na misa ) http://www.imdb.com/title/tt0119715/?ref_=ttrel_rel_tt

    ОдговориИзбриши
  5. Koji je ovo telefon sto nosi marsal Bil Marks!?

    ОдговориИзбриши