Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

субота, 23. фебруар 2013.

Hansel & Gretel: Witch Hunters (2013)


Ivica i Marica: Lovci na veštice (2013) on IMDb
Kod nas nazvan: Ivica i Marica: Lovci na veštice
Žanr: Akcija | Fantastika | Horor
Režija: Tommy Wirkola
Glumci: Jeremy Renner, Gemma Arterton, Peter Stormare...

Priča:
Ivica i Marica su lovci na ucene koji tragaju za vešticama i eliminišu ih po celom svetu. Kako se Krvavi Mesec približuje, brat i sestra otkrivaju novo zlo koje možda i krije odgovor na pitanja iz njihove prošlosti.

Moj osvrt:
Crvenkapica je otvorila serijal po nazivu "hajde da skrnavimo dečje bajke". Možda sam malo bio i strog prema tom filmu, možda je zaslužio čak i dvojku jer je sve to lepo uslikano, ali sadržaj i dalje smrdi poput raspalog leša vuka koga je lovac preklao nedeljama ranije. Snežanu i Lovca sam lagano preskočio i sumnjam da ću ikada pogledati taj film osim ukoliko neko od vas nema ludu želju da to učinim. Ivica i Marica je svakako nešto što nisam imao plan da gledam ali prijateljski poziv u bioskop je nešto što se ne odbija. Pa da počnemo. 


Već ste primetili da nekada nemam problem da film skrnavi delo po kom je napravljeno, ali sa skrnavljenjem bajki braće Grim svakako da imam problem jer to su jedna od najvećih blaga koje je književnost iznedrila. Tako da ovaj film prikazuje još jedno kolosalno nepoštovanje prema originalnoj bajci, pa mogu reći čak više i od pomenute Crvenkapice. Ako neko misli da je izvrgavanje bajke ruglu nešto mnogo lepo, gotivno i iznad svega originalno, think again. Evo nekoliko epohalnih ideja: Ivica je dijabetičar pa mora da se šprica na svaka dva sata kako bi ostao živ, glavni likovi poseduju arsenal na koji bi se digao i Švarcenegeru, veštice uz to što imaju moći, šibaju se poput Džet Lija, Ivica i Marica imaju fana koji prati njihov rad i sakuplja članke o njima... Brilijantno zar ne. Scenaristi su skontali i sledeće, ovo je ipak po dečjoj bajci, pa hajde da se malo sprdamo, da likovi psuju na sve strane. 


E sada, psovka može da bude dobar fazon ako je smeštena u ok kontekst (Veljooooooo....), ali psovka radi psovke prouzrokuje da lik zvuči kao plitkoumni degenerik. E ovde imamo brdo psovki ni iz čega. Recimo veštica izleće iz kuće, staje na tlo i eto tako kaže "shit". Ono što i nije loše, pošto se već sprdaju, je gomila brutalnosti, krvoliptanja, komadanja, krv pršti na sve strane, creva lete, puče glava, majko moja izginusmo... Onda imamo i par nekih misterioznih pričica. Prva se odnosi na Ivicu i Maricu i ta misterija traje 3,4 minuta. Prvo saznajemo da su neranjivi, onda Marica nešto sanja i samo klinac do 5 godina neće skontati u čemu je fazon. Sledeća stvar je način na koji možeš da ubiješ vešticu. Ceo film se bazira na priči da je spaljivanje jedini mogući način da ubiješ to zlo. Kasnije saznajemo da možeš da ih ubiješ i tako što ćeš oboriti drvo na njih ili ih odraditi osveštanim gatling mitraljezom ili koncima za šivenje. I onda skontaš da cela priča o famoznom Krvavom Mesecu potpuno nema smisla i da su veštice zapravo gomila retarda koje ne znaju ni kako mogu umreti. 


Elem, ono što je za mene najžešća priča su likovi/glumci. Uz svo dužno poštovanje, Gema Aterton me užasavajuće iritira, tako da nemam ništa protiv nje u kretenskom filmu. U obradi Borbe Titana, ona je čedna deva koja ne ide nikud, dolazi niotkuda a eto je tu. Džeremi Rener koji pretenduje da bude novi Brus Vilis, Met Dejmon, Tom Kruz ili ko već, ceo film kao da je pijan. E sada, da li je morao da bude odvaljen da bi glumio ovde ili šta, ne znam, ali on ovde trezan nije. Nastavlja se i sprdnja sa Stormerom. On je glumac od kog možeš da napraviš novog velikog negativca, ali zašto bi to radili kada možeš da mu daješ ovako smrdljive uloge a negativce će da tumače prerasli, deformisani degenerici (Wrong Turn) ili glupavi klinci (Scream). 


Na kraju najsvetlija tačka filma i nešto što je zaista dobro. Glavnog negativca, glavnu crnu vešticu glumi Famke Jansen. Nije fazon samo u tome što mi je srce zaigralo kada sam je video, ali ona jednostavno dominira svakom scenom, vidi se snaga njenog lika, vidi se samouverenost u odlukama, vidi se zlo koje izlazi iz nje. Eto, neko je uložio opak trud da nešto uradi kako valja i u ovom smeću od filma. Ono što dodatno ne valja su očajni dijalozi između likova, evo dan kansnije ne sećam se ni jedne jedine rečenice a to dovoljno govori i o humoru koji film nosi. Nasmejao sam se nekoliko puta, ali od muke... Famke diže filmu ocenu, ostalo ne moram ni da se trudim da zaboravim... dobro sam i do sada upamtio.

Zanimljivosti:
Famke Jansen je izjavila da je prihvatila ulogu jer je bila u lošoj finansijskoj situaciji. Naime, ona još od 2007. sprema svoj režiserski debi za "Bringing up Bobby" za koji je napisala i scenario, i za potrebe tog filma uložila je ogromna sredstva. Ivica je dijabetičar zbog događaja koji su se zbili u veštičjoj kući. Iz istog razloga, Marica je trebala imati probleme sa ishranom ali su to odlučili izbaciti.

Naj scena:


Pojava crne veštice

Moja ocena: 2/10

2 коментара:

  1. Pa kud da ocrniš tako hit nad hitovima, baš gledam komentare na raznim sajtovima i fejs profilima ljudi mu daju ocenu 10/10, ne znam što ne i veću :) Ja sam se nakon gledanja trailera svečano zakleo da ga neću pogledati (jedino mogu pod pretnjom oružjem ili ucenom neke koleginice :), a isto tako me ne zanima ni Linkoln protiv vampira i slično. Eto kakvo je vreme došlo kada Asylum (Hansel & Gretel 2013)pravi bolje mockbusterse uloživši deset puta manje love...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Asylum dostavi upravo ono što očekuješ, ne trudi se da bude pametan već ispadne zabavno u svojoj blentavosti. A ovo se trudi da bude kao neki ozbiljan film, a ispadne truba bez trunke zabave, humora ili zanimljvosti... osima genijalne Famke :)

      Избриши