Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

среда, 25. јул 2012.

The Dark Knight Rises (2012)


Kod nas nazvan: Uspon Mračnog Viteza
Žanr: Akcija | Avantura | Kriminalistički | Triler
Režija: Christopher Nolan
Glumci: Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman...

Priča:
Osam godina posle nestanka Betmena, Bejn, novi vođa terorističke organizacije, okupira Gotam i preti uništenjem...

Moj osvrt:
Na početku ću samo istaći da je ovo odličan film ali braćo i sestre, jednostavno neću moći da obuzdam svoj bes na kraju recenzije. Prvo o pozitivnim stvarima, pa potom o dve katastrofalne koje obaraju ocenu filmu koji je mogao imati možda i čistu desetku. Mračnog Viteza je obeležio Ledžer sa svojom izvedbom Džokera. Ovde su pametno odlučili da se ne takmiče sa takvom glumom već su više išli na utisak koji negativac ostavlja. Ovim ne potcenjujem kvalitet glume Toma Hardija. On je odličan glumac, ali utisak koji on ovde ostavlja je ono glavno. 


Imamo negativca koji sa sobom nosi dozu misterije, koji pleni neizmernom snagom, koji uliva strah u kosti i to ne samo u filmu. Braćo i sestre, neko ovakav kada bi se pojavio u stvarnom životu, izazvao bi jezu i najhrabrijim. Jednom rečju velmajstorski osmišljen lik i verovatno bi ostao eonima upamćen kao takav da se Nolan nije lepo iskenjao na njega, ali o tome na samom kraju. Sledeća odlična stvar je priča. Praktično svaki lik ima neku pozadinu i svaka priča i pričica je jednostavno bitna za film (osim jednog lika ali i o njemu kasnije). Zbog takve snage svih ovih priča, filmu je sigurno moglo biti dodato još barem sat vremena iako on traje skoro tri. Verujte mi, ne biste ni primetili kako bi proleteli ti sati. 


Sledeća vrhunska stvar su glumci. Majkl Kejn, Morgan Frimen i Geri Oldmen u glavnim ulogama su gotovo siguran garant vrhunskog filma, a ovde imamo takve tri veličine u jednom filmu. Bejl je neko ko se genijalno unese u ulogu, Džozef Gordon Levit je već pokazao da izrasta u ozbiljnog glumca a En Hedavej je jedna od retkih iz nove garde koja nije očajna. Nije naročito ni sjajna ali je taman takva da ne budi nikakva specijalna osećanja osim što prija oku, što je za mene sasvim dovoljno da ima prolaznu ocenu. Akcione scene su vrhunske, scenografija odlična, tu nemam Bog zna šta pametno reći. E sada smo došli do onog što je filmu oborilo ocenu barem za dve. Imamo nešto predvidive patetike koja toliko ne kvari utisak tako da nije problematična. 


Dark Knight je prokleto remek delo iz prostog razloga što mu namera nije bila da oduševi klince. Za klince se prave gluparije poput Green Lanterna, Kapetana Amerike i sličnih razbibriga. Dark Knight je bio ozbiljan i dosledan od prve do poslednje minute. Ovo je žestoko obećavalo da će ga nadmašiti i moglo je da nije dva propusta. Prvi propust je to što hoćeš da napraviš ozbiljan film a u njega smestiš Catwoman .... zaista.... Catwoman!?!? Zašto... Da bi se dečica oduševaljavala tamo nekim akrobacijama a momci ističućom guzom En Hedavej dok vozi betmenov motor. I čemu ona služi ovde? Sve što je obavila, mogao je odraditi i neki običan lik. 


Zbog tog lika, prvih dvadesetak minuta filma su mi bili jednostavno neizdrživi. Ubijana je sva ozbiljnost a pri tom i draž filma. Ali ne, treba se ipak uvući malo i klinčadiji. UA bezmudaši. I onda, neoprostiva stvar koja ovaj film obara naglo na dole. Ne brinite, neću vam odati ništa. Desetak minuta pre kraja, imamo obrt. Obrt ima uticaj na celu priču kao npr. da ste smatrali da Betmen nosi crne bokserice ispod odela a ispalo je da čovek ide u roze tangama. E braćo i sestre, takav moronski, takav retardirani, takav maloumni, takav idiotski obrt je od neverovatno neprejebivog, zastrašujućeg negativca napravio nečiju kučku. Zašto Nolane!? Za čije babe zdravlje!? 


Zbog malo jeftinog iznenađenja useri skoro sve dobro što si napravio u filmu. Nije bitno, još uvek će biti klinaca koji će ovo smatrati remek-delom a ne samo solidnim filmom što on jeste. Ali ljudi koji su očekivali, ako ništa drugo, barem nešto što je približno Dark Knightu, dobili su ne šamar, već pesnicu u lice. Prethodni film ću rado ponoviti još koji put, jer tek sada vidim o kakvom se prokletom remek delu radi. Dark Knight Rises just enought to be above average.

Zanimljivosti:
Bejl je prvi glumac koji je tri puta glumio Betmena. Nolan je odabrao Hardija za ulogu zbog filma RocknRolla iako je Hardi mislio da je to zbog filma Bronson za koji se ispostavilo da ga Nolan nije ni gledao. Hardi je za potrebe filma nabacio oko 15kg mišićne mase. On je prihvatio ulogu i pre nego što je pročitao scenario. 


Šuškalo se da će se Ekhart pojaviti u svojoj ulozi iz prethodnog filma ali je Nolan izjavio kako je Dent zaista mrtav i neće se pojavljivati u filmu.  Christian Bale, Michael Caine, Morgan Freeman, Cillian Murphy i Gary Oldman su se pojavljivali u sva tri filma. Iz poštovanja prema Ledžeru, Džoker se ne spominje nijednom u filmu. Lindi Heming je dve godine dizajnirala Bejnov kaput. Bemenovo odelo se sastoji iz 110 delova. Studio je tražio da glavni negativac bude Riddler.

Naj scena:


Bejnova nadmoć

Moja ocena: 7/10

4 коментара:

  1. http://wallbase.cc/wallpaper/2521087

    ОдговориИзбриши
  2. Hmmm kraj (sam kraj, zadnjih 5 ili 6 mimuta) ovog filma me je podsetio na Braveheart.(SPOJLERI) Imamo ideju koja nastavlja da zivi, iako je njen nosilac umro. Imamo ljude koji su se, iako su bili u senci Betmena, sjajno borili i pokazali ogromnu hrabrost. Sa glavnim manama se polovicno slazem. Lik Catewomana je apsolutno bespotreban i nerazvijen i sve scene sa njom su blago iritirajuce. Ipak, onaj mlaki obrt na kraju mene nije toliko iznervirao, iz prostog razloga zato sto je ono prethodno predstavljanje Bejna bilo izuzetno mocno i opasno, pa sam oprostio to pokenjavanje Bejnovog lika. Mozda bi me i vise iznervirao da nije bilo odlicne zavrsnice koju sam prokomentarisao na pocetku komentara i koja je povadila film. Sa ocenom se sasvim slazem, jer je meni najveca mana filma (pored ove dve) konstantno mudrovanje i teatralno klincenje Eninog i Merjonovog lika. Obe su nebitne, dosadne a kao nesto govore veliko i bitno. Mrs.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Taj obrt je neoprostiv iz 2 razloga. SPOJLERI Prvi je što Bejn više nije mamojebni negativac već obična kučka. Drugi, debilni je onaj što otkrivaš ko je glavni negativac i onda kontaš da je taj negativac legalno držao ono sranje kojim sve može dići u vazduh. Čemu onda ova filozofija i zamajavanje oko toga. Niko je nije sprečavao da odmah obavi što hoće. Ali Nolan se uzdao u masu koja se pali a ne misli. To je kulminiralo sa Interstelarom koji je poluzabavni set gluposti.

      Избриши
    2. Sad kad razmislim, ovaj drugi primer je ozbiljno ozbiljno debilan i tu nastaje povelika rup u radnji:D... ... A Interstellar je okej film sa mocnim efektima i zanimljivom idejom, ali je definitivno najslabi Nolanov film pored izvikanog Dunkirka...

      Избриши