Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

четвртак, 12. јул 2012.

The Amazing Spider-Man (2012)


The Amazing Spider-Man (2012) on IMDb
Kod nas nazvan: Čudesni Spajdermen
Žanr: Akcija | Avantura | Fantastika | Triler
Režija: Marc Webb
Glumci: Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans...

Priča:
Piter Parker pronalazi dokaz koji može da ga odvede do odgovora na pitanje zašto i kako su njegovi roditelji nestali kada je on bio dete. Njegov put ga vodi do doktora Konorsa, partnera njegovog oca. Tu se piteru dešava nezgoda koja će mu promeniti život.

Moj osvrt:
Čoveče, koliko sam se naslušao hvale, analiza i studija da je ovaj novi spajdermen ozbiljnija i bolja verzija od onog starog. Kada kažem starog i kada budem poredio ovaj film sa njim, tu naravno mislim na prvi deo Raimijevog čeda. Drugi i treći jedva da su filmovi i o njima ću neki drugi put. Od toga da je ovo ozbiljnija i bolja verzija nema ništa. Ovo je dečija verzija dečije verzije filma. Ok, i prvi je dečija verzija spajdermena ali budimo realni, to nije superheroj poput betmena gde možeš da napraviš opak ozbiljan film poput Batman Begins i Dark Knighta. 


Ova analiza će ići kroz poređenje. Pre svega ću analizirati glumce, likove pa tek onda ostale elemente filma. Glumci: Garfild mi se iskreno više svideo od Tobija MekGvajera. Iako sam bio skeptičan, on je ipak lik sa kojim se lakše saživeti. Obojica imaju plus od mene, ali Garfild nešto veći. Ema Stoun ili Kirsten Danst? Kirsten, uz svo uvažavanje, nikada ništa nije izvela osim njanjave glume, zbog toga sam na strani Eme Stoun. Defo ili Ris Ajfans? Cenim obojicu ali Defo je ipak velemajstor i lako odnosi pobedu u ovom duelu. Što se ostalih tiče, tu je manje više svejedno. 


E sada likovi. Što se tiče spajdermena i njegove devojčice, nema ama baš nikakve razlike između starog filma i ovog. Jedini problem je što ovde kada Parker dobije pojačane sposobnosti, on ujedno zna i gomilu borilačkih veština. Što se tiče glavnog negativca, tu imamo već razliku. Iako načelno nastaju na sličan način, mnogo uverljiviji mi je nastanak i karakterizacija Defoovog Zelenog Goblina. Meni je logičnije da agens može da deluje i promeni psihu čoveka kao kod goblina nego mutagen kod ovog negativca. Što se tiče izgleda negativca, tu ipak moram da budem uz noviju verziju jer ovaj gušter izgleda opasnije. 


Što se tiče same radnje, ona je do nastanka glavnog negativca 100% ista. Na drugačije načine se dešavaju iste stvari tako da ova teorija o ozbiljnosti i unapređivanju pada u vazduh. Početak filma je definitivno pisao neki "supertalentovan" scenarista. Cela škola uživa u omalovažavanju šmokljana, onda devojka u koju se šmokljan zaljubi ispada draga najvećeg mombrila među moronima. Aplauz za likove koji nisu pogledali više od dva filma u životu. 


Takođe završnica ljubavne priče je isto patetično baljezganje preslikano iz starog filma, tako da ni tu nema napretka. Najveći napredak je u samim efektima jer se vidi da je film pravljen za 3D. Kao što znate, nisam neko ko ceni film na osnovu efekata pa ni ovde mu to naročito ne diže kvalitet ali dobro, barem lepo izgleda za razliku od nastavaka starog Spider-Man-a koji mi se baš i nisu dopali. 


Ono gde ovaj film debelo kašlje za originalom je zabava. To je bio najjači adut prvog Spider-Man-a. Bio je užasno zabavan celom dužinom. Ovaj se trudi da bude ozbiljan ali pošto nije pravljen tako, utisak je značajno slabiji. I još jedna ogromna prednost originala je genijalni J.K.Simons koji je u tamo bio vlasnik svih najboljih fazona. Takođe, ovaj film boluje od standardnih predvidivih stvari koje svakako kvare utisak. Krajnji rezultat, ovo je definitivno slabiji film od Raimijeve verzije ali bez obzira na to, svakako ga vredi pogledati. Braćo i sestre, toliko od ovog izveštaja iz bioskopa.

Zanimljivosti:
Prvenstveno, ideja je bila da se snima četvrti nastavak Spider-Mana koji bi ponovo režirao Raimi i u kom bi se ponovo pojavio MegGvajer ali su odustali od toga i rešili da prave novog. Ris Ajfans je odbio da ga kaskaderi menjaju pa je snimao sve scene u kojem se pojavljuje njegov lik. Kada je prvi put obukao kostim, Endru Garfild je zaplakao. U ovom filmu, za razliku od originala, spajdermen koristi uređaje za ispaljivanje mreže.

Naj scene:


Scene iz prvog lica.

Moja ocena: 6/10

4 коментара:

  1. Анониман13. јул 2012. 16:00

    Ja sam marketingu filma prestao da verujem posle Avatara...

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман25. јул 2012. 02:34

    U kom bioskopu gledas 3D filmove,posto sam iz Zr-a i ne znam bas najbolje Bg,a vec sad se pripremam za hobita,koliko god ti to cudno zvucalo.Pa malo da me uputis kad je najmanja posecenost i kolika je cena ulaznice? Mi ovde imamo zatvoren novi bioskop, poslednji put je radio za ''Montevideo...''

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U Novom Sadu u Areni Cineplex. Što se tiče cena karata, ovde se možeš informisati o svemu: http://www.arenacineplex.com/ Utorkom je happy day pa su sve karte na finom popustu.

      Избриши
  3. https://www.imdb.com/title/tt4633694/?ref_=nv_sr_2?ref_=nv_sr_2 za listu. Sećam se kada je izašao prošle godine. Mnogo pohvale sam čuo i sad bacih pogled na imdb stranicu i opazih odmah ocenu. Vau. Spajdermen film sa ovao visokom ocenom. Nema nikakve veze sa Marvel Univerzumom ali eto za listu

    ОдговориИзбриши