Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 9. јул 2012.

Lethal Weapon (1987)


Lethal Weapon (1987) on IMDb
Kod nas nazvan: Smrtonosno Oružje
Žanr: Akcija | Kriminalistički | Triler
Režija: Richard Donner
Glumci: Mel Gibson, Danny Glover, Gary Busey ...

Priča:
Policajac Veteran dobija za partnera čoveka koji je sklon samoubistvu. Oni imaju jednu zajedničku stvar - mrze da rade u paru. Sada moraju da nauče da sarađuju kako bi zaustavili bandu krijumčara.

Moj osvrt:
Ovo je jedan od kamenova temeljaca akcionog filma. Postoji nekoliko zaista ključnih filmova tog žanra, filmova koji su kasnije bezbroj puta kopirani. Šta Smrtonosno Oružje ima što današnje akcije nemaju. Pre svega genijalno sparivanje, što likova, što glumaca. Da se ne lažemo, svi mi volimo timove različitih likova koji se naizgled ne podnose ali kada sarađuju, postaju nepobedivi. 


Moje omiljeno sparivanje su Tom i Džeri u borbi protiv zlih mačića :)  Odmah uz njih, tu su Rigs i Murtag. Pre svega, bolje glumce za ove uloge nisu mogli pronaći. Ovakvog ludaka poput Rigsa može samo Mel Gibson da odlgumi. I pazite sada u čemu je štos. Scene sa njima su toliko dobre da vas glavna priča filma toliko i ne zanima. I šta su tu genijalci uradili. Koristili su KISS princip (Keep It Simple and Stupid). Servirali su nam taman toliku priču da dodaju onu potrebnu dinamiku u akcioni film. Nije ta priča nešto što niste do sada videli, ali je takva da samo dodaje na kvalitetu filmu o dva potpuno otkačena i sjajno osmišljena lika.


Volim akcioni film koji ume dobro da zasmeje, ali to treba dozirati. Recimo, dobar primer promašaja je film Bad Boys II koji ima beskonačno vreme trajanja. Ko želi da gleda akcionu komediju kojoj nema kraja? Ovde je humor odlično doziran a opet je on takav zbog ovakva dva glumca/lika. Uz njih bih dodao i mog omiljenog večitog negativca, Garija Bisija. 


Ovo je svakako akcioni klasik. U grupu sa Smrtonosnim Oružjem naravno spada i Umri Muški serijal. Uz još pokoji film, oni čine ono najbolje što akcija može da vam pruži. Za kraj ću citirati svog najboljeg prijatelja i reći "Smrtonosno Oružje je odličan film, on nikada neće zastariti".

Zanimljivosti:
Džeki Svanson je sama izvela svoj pad. Iz filma je izbačena scena sa samog početka u kojoj se Rigs obračunava sa nekolicinom nasilnika u baru. Pošto ih je pretukao, prihvatio je od barmena besplatnu flašu pića u zamenu za to da se više nikada ne vraća u bar.

Naj scena:


U streljani...

Moja ocena: 7/10

Нема коментара:

Постави коментар