Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

уторак, 27. март 2012.

Män som hatar kvinnor (2009)


The Girl with the Dragon Tattoo (2009) on IMDb
Kod nas nazvan: Devojka Sa Tetovažom Zmaja
Alternativni naziv: The Girl with the Dragon Tattoo
Žanr: Kriminalistički | Drama | Misterija | Triler
Režija: Niels Arden Oplev
Glumci: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Ewa Fröling...

Priča:
Novinar i devojka koja je haker istražuju nestanak ili smrt žene koja je nestala pre 40 godina.

Moj osvrt:
Kada se prevede ovaj naslov dobije se "Muškarci Koji Mrze Žene". To je verovatno smetalo amerima pa su to preveli na svoj način. Mi smo ispoštovali Amere pa smo preveli film kao oni. E sada, kada je stigla američka verzija (The Girl With Dragon Tattoo) filma, mi smo je fino preveli kao "Muškarci Koji Mrze Žene" iako se to ne spominje ama baš nigde. Bravo momci i devojke. Knjige po kojima je rađen film nisam čitao tako da neću povlačiti paralele. 


Ovo je jedan sasvim solidan ali vazda precenjen film. Tolike hvalospeve sam slušao o ovome i kada sam pogledao film bio sam potpuno razočaran zbog tih velikih očekivanja. Umesto očekivane bombe dobio sam jednu zanimljivu detektivsku priču i to je to. Sada će neko među vama ko je gledao film da se zapita, "a šta je sa onom jezivom scenom"... Moje pitanje je, čemu uopšte služi ta ista scena? Imamo karakterističan i zanimljiv lik Lizbet, to je neosporno. Ok, to silovanje i iživljavanje jeste jezivo, ali ono je tu čisto zbog malo silovanja i iživljavanja. To jednostavno ni na šta ne utiče, nema nikakve specijalne posledice po glavnu priču. Scena jeste šokantna, jeziva i verovatno najupečatljivija u filmu, ali zamislite kako bi bilo da je ta ista scena imala neku važnost. 


Lik Lizbet jeste dobar ali opet, da je to bila neka simpatična sekretarica ovog našeg glavnog lika, potpuno bi bilo isto, ovo bi i dalje bila ista detektivska priča. Sad verovatno svi vidite na šta gađam. Način na koji Lizbet hakuje ovog našeg "detektiva" je blagi užas ali nema veze, ovo je u najboljem slučaju ok film, tako da mi ovo ne smeta. Još jedna mana filmu je što je razvučen. Komotno su mogli da izbace dvadesetak minuta i ništa ne bi bilo izgubljeno. Sama detektivska priča je zanimljiva i kada se njom bave film je sasvim dobar. Smišljena je tako da ne liči baš na obične detektivske priče pa je to veliki plus.


Braćo i sestre, i takva priča je mogla da povuče ovaj film da bude odličan ali sam njen kraj mi je toliko mlak da ne mogu u životu prihvatiti da ovo nije precenjeno ostvarenje. Još jedan kvalitet filma je sjajna kamera što se lako da primetiti. Spremam se i pogledati američku verziju ove priče, ali od nje ne očekujem ama baš ništa, a s obzirom da ju je radio Finčer koji je posle remek dela od filmova kakvi su Se7en, Fight Club pa i Benjamin Button snimio smeće zvano Social Network, biću na maksimalnom oprezu.

Zanimljivosti:
Naomi Rapace je naučila da vozi motor za potrebe filma. Inače, bila je sedam meseci na striktnim dijetama, probušila je obrve i nos i išla na časove kik-boksa.

Naj scena:


Pomenuta scena koja iako ne služi ničemu, prilično šokira.

Moja ocena: 6/10

7 коментара:

  1. Moj savet je da odgledaš prvo celu trilogiju pa da onda daješ završnu ocenu.Ostaju ti još dva dela:"The Girl Who played with Fire" i "The Girl Who kicked the Hornets nest"
    Pomenuta scena ima svoje mesto u priči i to na samom kraju poslednjeg dela.
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ok, ubacujem i ova dva u listu pa ću se onda dati u dublju analizu svega. Ne znam da li si pogledao holivudsku verziju, vredi li ona čemu?

      Избриши
  2. Jesam, ali mi je švedska verzija mnogo bolja iako sam britansku verziju prvo odgledao. Videćeš, kada budeš završio sa preostala dva dela da je ovde priča mnogo šira i da se generalno dosta razlikuje od britanske.
    Eh, zaboravih da pohvalim blog, već sam pronašao par filmova koje planiram da odgledam u narednom periodu.
    Pozdrav i nastavi sa dobrim radom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na lepim rečima. Naravno, ako imate i kritiku, slobodno iznesite. Takođe, sve predloge vezane za to šta treba gledati, ili možda koju recenziju treba ponoviti (jer u početku su bile prilično siromašne), šaljite slobodno.

      Избриши
  3. Ja bih ti pre preporučio da pročitaš knjige imaju tu FUCKING GOOD jezivu atmosferu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pre će to da se desi nego da pogledam ostale filmove. Jednostavno, ovo je prenaduvano. Najobičniji triler sa relativno dopadljivim likovima i to je to.

      Избриши
  4. Film je žestoko precenjen nije uspio da prenesu tu neku atmosferu iz knjiga.Preporučujem ti da ih pročitaš prije gledanja filmova jer ćeš upropastit utisak odličnik knjiga(neko moje mišljenje).

    ОдговориИзбриши