Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

недеља, 4. март 2012.

Barry Lyndon (1975)


Barry Lyndon (1975) on IMDb
Kod nas nazvan: Beri Lindon
Žanr: Drama | Ljubavni | Ratni
Režija: Stanley Kubrick
Glumci:  Ryan O'Neal, Marisa Berenson, Patrick Magee...

Priča:
Lutalica iz Irske osvaja srce bogate udovice i preuzima mesto njenog supruga u aristokratiji u 18. veku...

Moj osvrt:
Pre svega kratki osvrt na Kjubrikove filmove koje sam pogledao. Počeću od onog koji mi se najmanje dopao, tačnije jedinog Kjubrikovog filma koji mi se nije dopao a to je Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964). S obzirom na njegovu ocenu i na to koliko je cenjen film, moram ga pogledati još jednom jer velika je verovatnoća da sam promašio poentu. Sledeći je 2001: A Space Odyssey (1968), svima dobro poznato remek delo. Potom njegov najcenjeniji film, savršeni A Clockwork Orange (1971), i na kraju moj omiljeni, genijalni Eyes Wide Shut, jedan od najpotcenjenijih filmova ikada. Posle svega toga nisam imao ni najmanju trunku sumnje da će i ovaj film biti vrhunski.


Za razliku od svih prethodnih ovde imamo jednu neverovatnu ljudsku priču. To je jedna od onih priča koje možete bezbroj puta gledati, o kojim možete bezbroj puta čitati. U centru priče je mladi Redmond Beri. Ne želim mnogo da pričam o tome šta se dešavalo, i u ovom segmentu Priča, manje više vam ništa nije rečeno jer pre navedenog događaja je prošlo već pola filma. Ta prva polovina deluje tako blesavo, tako ljupko da niste sigurni da li je reč o drami ili komediji. Još jedan pokazatelj Kjubrikove genijalnosti.



Pre nego što počnete da se oduševljavate koliko je film dobar, koliko je veseo i koliko je cela ta priča predstavljena na genijalan način, oduševiće vas muzika i jedna od najlepših melodija ikada. Obavezno je poslušajte jer ona vas može i nasmejati i rasplakati:


U prvoj polovini filma imamo brojne događaje, one koje biste svi vi voleli pričati svojoj deci i unucima da ste doživeli. Još jednom ponavljam da je to predstavljeno tako ljupko, originalno, genijalno i neponovljivo. Onda dolazimo do drugog dela filma navedenog u Priči gore. Umesto brojnih blesavih, veselih i neverovatnih događaja ovde imamo studiju ličnosti. 


Redmond Beri vam još više otkriva sve svoje vrline i mane i samim tim postaje jedan od najboljih što osmišljenih, što prikazanih likova kinematografije. Nisam nikada bio fan Rajana O'Nila ali on je ovde genijalan. Obratite pažnju na celu sudbinu Redmonda Berija i njegove postupke i videćete da iako je sve to upakovano u jednu neverovatnu priču, to je genijalna studija lika. Nema onih glupavih holivudskih promena ličnosti gde bi šonja postao heroj, lažov postao svetac, ubica spasioc.


Svi likovi u filmu a pre svega lik Redmonda Berija ili Berija Lindona pokazuju da postoje stvari u čoveku koje su nepromenjive. Pre svega činjenca odakle potičemo, što opet značajno utiče na to ko smo i gde idemo...

Zanimljivosti:
Dobitnik 4 oskara. Neki od korišćenih kostima su autentični. Snimanje je preseljeno u Englesku iz Irske zato što je Kjubrik saznao da je njegovo ime na IRA-inoj listi za odstrel iz razloga što snima film sa engleskim vojnicima u Irskoj. Glavna uloga je trebala pripasti Robertu Redfordu ali ju je ovaj odbio. Snimanje je trajalo 300 dana. Lik Beri Lindona je zasnovan na robijašu po imenu Endru Robertson Stouni. Kjubrik je od Marise Berenson zahtevao da se neko vreme pre snimanja krije od sunčeve svetlosti kako bi njeno bledilo došlo do izražaja.

Naj scene:


Teško je naći jednu. Svaka scena u kojoj nam prikažu neku novu osobinu Redmonda Berija donese nešto sjajno tako da su mi te scene najbolje. One donese i dobar humor ali i veliku dramu.

Moja ocena: 9/10

2 коментара:

  1. Pogledaj i Paper Moon sa O'Nilom, verujem da će ti se i u tom ludom filmu njegova pojava dojmiti :) inače upravo sam skontao da baš on glumi oca Temperans Brenan a.k.a. Bouns u istoimenoj seriji, koju sam kao klinac obožavao da gledam :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Paper Moon sam gledao kao klinac i bio oduševljen. Valjalo bi reprizirati

      Избриши