Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

петак, 17. фебруар 2012.

Un prophète (2009)


A Prophet (2009) on IMDb
Kod nas nazvan: Prorok
Alternativni naziv: A Prophet
Žanr: Kriminalistički | Drama
Režija: Jacques Audiard
Glumci: Tahar Rahim, Niels Arestrup, Adel Bencherif...

Priča:
Mladi Arapin je poslat u francuski zatvor gde postaje poslušnik mafije.

Moj osvrt:
Siguran sam da ste gledali mnogo filmova gde se neko sa dna penje na sam vrh lestvice u mafiji. Kao najbolji primer imamo čuveni Scarface sa Al Paćinom. Nekom je palo na pamet da napravi sličnu stvar samo je promenio uslove. Mladić od 19 godina dolazi u zatvor. Zna se zašto je zatvoren ali se ne zna da li je to uradio. S obzirom na njegove godine on postaje laka meta. Mafija mu daje zadatak da ubije čoveka u ćeliji do njega kako bi imao njihovu zaštitu. 


Same pripreme i ubistvo su zaista jezivi. Sjajno je prikazana psiha mladića koji mora da oduzme život da bi spasao svoj. Takođe sjajno je prikazan taj njegov put sa dna do vrha. Veliki kvalitet filma je to što mi deluje prilično ljudski i veoma realno. Nema nekih spektakularnih događaja kao npr. u pomenutom Scarface-u gde se Montana sukobi sa mafijaškom vojskom na kraju. Ovde je sve stvar organizacije i ljudi u njima. Naravno uz sve to imamo i ljudsku priču i to ne samo o ovom mladiću već je posvećena pažnja svim bitnim likovima. Odnos između glavnog lika u mafiji i mladića je sjajan i realan. Nemamo ono klasično Holivudsko sranje gde šef mafije brzo stekne više poverenja u nekog novajliju nego što ima u dugogodišnje prijatelje. Ovde je u prvom planu, kako je Aleksandar Tišma rekao, Upotreba Čoveka. 


Radnja se razvija brzo ali to se možda ljudima neće učiniti takvim jer film nije naročito dinamičan. Do sada se ne sećam da sam ikog od ovih glumaca gledao negde ali oni su odlično odradili svoj posao. Film je pored brojnih drugih nagrada osvojio i Zlatnu Palmu i to dovoljno govori o tome koliko je kvalitetan.

Zanimljivosti:
Ovaj film je bio kandidat Francuske na dodeli oskara za najbolji strani film. Kako bi autentično preneo zatvorski život, režiser je sarađivao sa brojnim bivšim zatvorenicima. On je svoj prethodni film prikazao u zatvoru i pošto je bio šokiran uslovima u njemu, odlučio je da snimi film čija radnja će se odvijati među njegovim zidinama. 

Naj scena:


Scena u kojoj Malik (Tahar Rahim) treba da oduzme život čoveku. I pripreme za taj čin su bile jezive a ova scena je prilično upečatljiva.

Moja ocena: 7/10

Нема коментара:

Постави коментар