Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

уторак, 10. јануар 2012.

Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011)


Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011) on IMDb
Kod nas nazvan: Šerlok Holms : Igra Senki
Žanr: Akcija | Avantura | Kriminalistički | Misterija | Triler
Režija: Guy Ritchie
Glumci: Robert Downey Jr., Jude Law, Jared Harris...

Priča:
Šerlok Holms i njegov pomoćnik Dr. Votson ujedinjuju snage kako bi porazili njihovog najljućeg neprijatelja, profesora Morijartija.

Moj osvrt:
Neću puno pisati o ovom filmu. Naravno ne zbog njegovog kvaliteta već zato što sve što važi i za prvi deo, važi i za ovaj. U par reči, scene su i dalje estetski savršene, priča i sama misterija su dobre, gluma odlična... Jedino bih se zadržao na nekim razlikama. 


U prethodnom filmu smo imali one scene u kojima Šerlok analizira situaciju i potom je sledila sama situacija koja je trajala nekoliko trenutaka. Ovde su te scene još doterali ali je to dobilo kontraefekat. Za razliku od prvog dela filma gde Holms genijalno analizira situaciju, ovde ta analiza prelazi u predviđanje a potom i vidovitost. Takva jedna scena kulminira u borbu dva uma, Holmsa i Morijartija na samom kraju filma. Ta scena deluje prilično originalno ako niste čitali Vukodava od Marije Semjonove gde imamo potpuno istu stvar. U svakom slučaju, iako malo preterana, ona je sasvim ok.


Kada je u pitanju glavni negativac, njegov nagoveštaj je bio još u prošlom filmu. Moram da priznam da sam očekivao neko zvučnije ime od Džereda Harisa u ulozi profesora Morijartija, ali isto tako moram da priznam da je ovaj čovek sjajno odradio svoj posao. Ipak, kada imate lik koji je visoko inteligentan ili je čak i genije, glumac mora da vas uveri u to. Ako ste gledali npr. film Splice gde je Adrien Brodi naučnik, videli ste sigurno kako to ne treba da izgleda. Džered Heris zaista ostavlja utisak genijalne osobe. 


Verovatno je negativac u prvom delu filma izgledao kao veće oličenje zla od ovog, ali Morijarti ima jače oružje od njega i to je njegova inteligencija. Možda je to samo moj utisak ali čini mi se da je prvi film bio malo dinamičniji i da je sadržao malo više humora a malo manje preterivanja od ovog, ali dobro, ozbiljniji protivnik zahteva ozbiljnije situacije. 


Ako vam se svideo prvi film, sigurno će i ovaj. Po meni je za nijansu slabiji ali i dalje je odličan.

Zanimljivosti:
Maskiranje u okruženje sobe je ideja Dauni Džuniora. Poruka koju Dr. Votson pronalazi "Come at once if convenient. If inconvenient come all the same", preuzeta je iz jedne od knjiga Artura Konana Dojla o Šerloku Holmsu, The Adventure of the Creeping Man. 

Naj scena:


Nezgode u vozu.

Moja ocena: 7/10

3 коментара:

  1. Imamo dosta slican ukus sto se tice filmova i recenzije su stvarno odlicne ,ali po pitanju Serloka se ne slazem.Misim da su oba dela ovog filma pljuvanje u lice liku Serloka Holmsa i delu Artura Konana Dojla.Cisto Holivudsko nakazenje jednog klasika.Originalni Serlok je povucen tip, mislilac, na opijumu(ili dopu,ne secam se tacno),koji se retko fizicki obracunava(ima i toga, ali je u glavnom sve zasnovano na njegovom intelektu),osoba koja nije sklona humoru.Dok je novi,generisani,Serlok zajebani fajter i veliki saljivdzija koji prica viceve dok se pegla(nesto kao Dep u Piratima).Previse truda ulozeno u akciju i estetiku,premalo u samu pricu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zanimljivo je što se potpuno slažem sa ovim što ste izneli :) Ali opet, stari Holms iz serija je bio perfektan i teško da bi ga ko uspeo nadmašiti, tako da je meni recimo prijala ova promena.

      Избриши
  2. Većina nas je navikla na staru seriju, sa Jeremy Brett-om u glavnoj ulozi. Engleska se u to vreme nije mnogo razlikovala od one prikazane u filmu, ali opet pitanje je za koje je vreme Sir Arthur Conan Doyle pisao knjige. Možda za neko ranije vreme.
    Adaptacija je odlična, lično preferiram ovu nego onu najnoviju koja se dešava u New York gradu, sa ženom Watson.
    Makljanje je tipično Wing Chun Kung Fu, jer ga sam Robert Downey Jr. praktikuje, što se recimo vidi u nekim scenama bliskih borbi.
    Ipak, ono što neki koji su sa mnom gledali film najviše zameraju jeste gomila slow-motion efekata, što meni nije smetalo, čak je i prijalo na momente, uz muziku koja je bila jako efektivna u pravim momentima.
    Najviše što me je oduševilo u filmu i jeste muzika. Delimično je rumunska, ali dominira violina (sam Sherlock je svirao violinu, pomagala mu je da razmišlja, verovatno dok je stondiran).
    Videćemo kakav će biti sledeći deo, ali mislim da bi trebalo napraviti neki blagi novitet, a ne serijal, mada, ne pitam se ja već Guy Ritchie.

    ОдговориИзбриши