Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

субота, 14. јануар 2012.

The Strangers (2008)


The Strangers (2008) on IMDb
Kod nas nazvan: Stranci
Žanr: Horor | Triler
Režija: Bryan Bertino
Glumci: Scott Speedman, Liv Tyler, Gemma Ward...

Priča:
Par koji odseda u izolovanoj vikendici uznemiravaju tri nepoznata napadača.

Moj osvrt:
Braćo i sestre, posle gomile odličnih i savršenih filmova, evo nečeg potpuno drugačijeg. Sada baš gledam da odavno nisam napljuvao neki film tako da mi ovaj dolazi kao kec na desetku. Postoji jedna opako pozitivna stvar kada je on u pitanju - definitivno počinjem da biram šta gledam kada je horor u pitanju, tako ako želite neku određenu recenziju koje ovde nema, slobodno preporučite. Ujedno bih vam se zahvalio na preporukama jer su sve do jedne bile sjajne. No da počnem sa zapljuckivanjem. 


U prvih 26 minuta se ne dešava ama baš ništa osim što imamo taj par u toj izolovanoj kući i njihov emotivni problem za koji me u horor filmu uopšte nije briga. Zatim imamo jednu scenu koja dosta obeća i to je to. Sve ostalo je blagi užas. Tri lika opsedaju ove naše pozitivce. Ako vam kažem da su od to troje likova dvoje žene to možda i nije neka velika olakšavajuća okolnost. Ako vam kažem da su to troje likova klinci, to je sigurno barem neka olakšavajuća okolnost. Ako vam kažem da troje klinaca uznemirava naše glavne likove pri čemu oni imaju hladno oružje a naši likovi sačmaru i gomilu metaka, onda vi sami zamislite kakvi debili ovi "naši" treba da budu da se ne izvuku iz ovoga. 


To troje negativaca ceo film šeta po kući i nijednog momenta ih ovi naši glavni likovi ne čuju i primete. Zamislite da troje likova šetaju vašom kućom i da ih u sat vremena ne čujete. Naravno kada ti zlikovci daju glavnim likovima nagoveštaj da su tu, oni nestanu u roku od milisekunde. Mali spoiler: Glavni muški lik ulazi u automobil oko kog u krugu od barem pedesetak metara nema ničega. Neko ga tapne po ramenu, on se okrene i izađe iz automobila u roku od jedne ili dve sekunde i napolju nema nikoga. Onda gledalac zaključi da je zlikovac Usain Bolt koji se barem tri puta ubrzao u međuvremenu. 


Postoji i gomila otežavajućih okolnosti i to toliko da su preterali. Recimo kuća nema fiksni telefon, baterija telefona glavnog ženskog lika je prazna, glavni muški lik je svoj telefon zaboravio u autu a radio stanica ne napolju u štali. WTF! Ono što sam trebao na početku reći, ovaj film je zasnovan na istoim istinitom događaju kao i film Ils. Problem je što se taj događaj nikada nije ni desio. (Jedina razlika je što ovaj film ima nešto srećniji kraj.) Čuli su da je neko negde nekoga (zamalo) ubio i hajde da naprave film gde će neko nekoga ubiti i to je dovoljno sličnosti da film bude zasnovan na istinitom događaju. Svaki naredni horor za koji kažu (čitaj slažu) da je zasnovan na istinitim događajima kod mene je unapred osuđen na propast i trebaće mu mnogo spektakularnih stvari da bi me zadovoljio. 


Još jedna stvar - ovaj "istinit događaj" uskoro dobija nastavak. Toliko o tome.

Zanimljivosti:
U mnoge bioskope film je isporučen sa problemima sa zvukom. Tačnije umesto zvuka na nekim delovima filma je bila samo statika ali većina gledaoca to nije ni primetila. Postoje tri događaja za koja se sumnja da je film baziran na njima. Nijedan od ta tri događaja ni 5% ne liči ni na ovaj niti na film Ils. Sam Bertino se odao rekavši da je film bio inspirisan događajima koji su se njemu desili kao klincu. Izgleda da su i Francuzi znali šta mu se dešavalo pa su snimili Ils pre njegovog filma.  Liv Tajler je izjavila kako je bilo više dijaloga između glavnih likova i napasnika na kraju filma ali da je to izbačeno kako bi zlikovci izgledali misterioznije. 

Naj scena:


Neočekivani posetilac.

Moja ocena: 3/10

Drugo Mišljenje: The Strangers (2008)

Нема коментара:

Постави коментар