Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

недеља, 2. децембар 2012.

The Shawshank Redemption (1994)


The Shawshank Redemption (1994) on IMDb
Kod nas nazvan: Bekstvo Iz Šošenka
Žanr: Kriminalistički | Drama
Režija: Frank Darabont
Glumci: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton

Priča:
Dvojica zatvorenika postaju dugogodišnji prijatelji, zajedno pronalaze duševni mir i konačno iskupljenje.

Moj osvrt:
Osvrtao sam se na ranije postove i kada god to učinim, uvek vidim veliki problem, uvek vidim nedostatak stvari koje sam trebao reći, uvek vidim da sam možda bio i nepravedan prema nekom filmu, a ponekad i da sam bio predarežljiv. Zbog toga, odlučio sam da filmove koji spadaju među one najkvalitetnije repriziram i da postove o njima ponovo napišem. Prvi među njima je Shawshank Redemption, koji je nastao iz pera Stivena Kinga. Da se ne lažemo, među vama koji čitate ova moja piskaranja nema čoveka koji nije gledao ovo remek delo. Zbog toga nemam nameru da pričam o tome o čemu se radi u njemu.

Zašto je ovaj film toliko veliki? Zato što je tako prokleto dobra drama i zato što je iznad svega originalan. Možda se to ne čini mnogima, ali recite mi još neki film koji prati nepravedno osuđenog čoveka a da se on ne bazira na toj priči o njegovoj nevinosti? Ok, ima i toga ovde ali nije to ono što je "pisac hteo kasti". Bekstvo iz Šošenka sadrži možda i najbolju karakterizaciju likova u istoriji kinematografije. Za neverne tome ide sledeće nešto duže zapažanje: Ovo je svakako film o Endiju Dufrejnu koga glumi Tim Robins (nadam se da sam dobro pogodio izgovor), zar ne? Složićete se da je on odlično osmišljen lik, da ceo film od preko dva sata mi otkrivamo deo po deo njegove ličnosti, da se deo po deo njegove ličnosti i stvara tokom celog filma. Složićemo se da je to toliko dobro izvedeno da nas iskreno nije bilo briga za tu priču o dokazivanju njegove nevinosti već smo strepeli za njegovu sudbinu i želeli njegovu slobodu. U filmu sa ovakvom temom, to je zapanjujće retko a uz to i više nego genijalno.

Ok, a sada malo pogledajmo lik Reda koji genijalno tumači Morgan Frimen koji je po meni još bolji od Robinsa ovde. Da li mislite da o ovom liku ne može da se napravi poseban film? Kada je već i Red tu, zašto ne bi pomenuli i lik Bruksa. Sećate se sigurno kako se on snalazio po izlasku iz zatvora. Nemojte reći samo da niste bili pogođeni onim što je usledilo. Do tog izlaska iz zatvora, Bruks vam je sigurno bio samo jedan od likova. U nekoliko minuta priče o njemu, Darabont je uspeo da vas veže za taj lik i vi ste počeli da se saosećate sa jednim robijašem. Da li i posle ove scene ima ljudi koji možda misle da je ovo film o pronalaženju pravde i bekstvu iz zatvora. Ne braćo i sestre, ovo je film o čoveku (ne samo jednom) koji mora da pronađe sebe u mestu, situaciji i vremenu u kom se nalazi. Verujem da je mnogima jasnija sada stara sentenca Nosce Te Ipsum (Upoznaj sebe samog). Šta je Endi morao da uradi da bi preživeo? Morao je da upozna sebe, da premaši sve što je do sada izveo kako bi ostao na nogama. Morao je da pobedi sebe da bi bio bolji od drugih. Možete li se na brzinu setiti još nekog filma kojem je ovako nešto pošlo za rukom.

Ovo je jedan od onih filmova koji su i pored svoje dužine prekratki. Kao da je neko isekao iz tolikog perioda samo ono najbitnije i servirao vam, a vi želite još. Iako vam je sve rečeno, iako ste skontali poentu, gladni ste još detalja. Kada je samo bekstvo u pitanju, želeo bih da se svi na momenat okanete nerealnih stvari koje ste gledali, bez obzira da li je u pitanju odlična serija Bekstvo iz zatvora, bez obzira da li je u pitanju čuveno Bekstvo iz Alkatraza ili nešto treće. Pogledajte situaciju u ovom filmu i shvatićete koliko je ona spektakularna u svojoj realnosti. Recimo u Bekstvu iz zatvora smo svi bili naloženi na planiranje i neočekivanosti, ali koliko god to sve bilo dobro, ne može da se poredi sa bekstvom Endija Dufrejna.

Evo jednostavnih poređenja: Skofildov plan je bio više ideja i nerealno je da ga smisli jedan čovek, koliki god genije je bio. Uspeh tog plana u kom je moralo da se poklopi previše stvari, garantovao je relativno brz izlazak iz zatvora. Endijev plan je realan, ali on je morao da se odrekne tog brzog izlaska, on je morao da se pronađe u neuobičajenoj sredini, jer van rada na bekstvu, nije mogao da dozvoli sebi da čeka. Njegov plan je žrtvovao godine. Skofildov plan je bio uspeh grupe, pobeda ideje i zabava. Endijev plan je bio uspeh pojedinca, pobeda čoveka i neverovatna drama. Za razliku od bajkovitog Skofildovog bekstva, Endi Dufrejn je pokazao da to može da izvede jedan čovek... ali kakav čovek braćo i sestre. 

Zanimljivost:
U originalnoj Kingovoj priči Red je belac, Irac. U filmu Reda tumači Morgan Freeman. Uprkos tome ostavili su šalu koju on izgovara: "Možda zato što sam Irac."

Naj scena:

Andyjeva (Tim Robbins) tajna izlazi na videlo.

Moja ocena: 10/10

10 коментара:

  1. zaista jedan od najboljih filmova uopšte

    ОдговориИзбриши
  2. e, setio sam se, taj režiser je snimio i film Green Mile, na isti fazon - zatvorski film, ali takođe odličan. a glumi Tom Hanks, pa ako si gledao... :) znaš već

    ОдговориИзбриши
  3. Gledao. Strašan film. Isti lik je režirao i The Mist koji je takođe opak film

    ОдговориИзбриши
  4. da... jako dobar film, kraj mi je ostavio gorak ukus u ustima nedelju dana... potresno

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман5. март 2012. 19:33

    Jel ima negde da se gleda film online ?

    ОдговориИзбриши
  6. Meni samo nije jasno kako nijedan lik u filmu nije ostario, ili umro od starosti prirodnom smrcu, ako je od pocetka mator, (kao Bruks npr.)do kraja filma s'obzirom da se radnja desava u roku od 20-ak godina koliko je Dufrejn bio u zatvoru pre nego sto je pobegao.Mislim da su tu napravili gresku.

    ОдговориИзбриши
  7. Zna li se kako se zove debeljko, kojeg prebija stražar na početku filma?

    ОдговориИзбриши