Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

недеља, 16. децембар 2012.

My Bloody Valentine (1981)


My Bloody Valentine (1981) on IMDb
Žanr: Horor | Triler
Režija: George Mihalka
Glumci: Paul Kelman, Lori Hallier, Neil Affleck...

Priča:
Decenijama u malom  gradiću kruži priča o ubici koji ubija svakog ko slavi Dan Zaljubljenih. Kada posle dugo vremena neproslavljanja tog dana gradić donese odluku da to učini, ispostavi se da je legenda zapravo istina.

Moj osvrt:
Ono što mi se dopada je sama ideja o tom ubici. U 99% slashera glavni zaplet je šala koja je dobila tragičan epilog. Ovde ipak imamo nešto maštovitije. Naravno, razlog ubistava nije nesrećan ljubavni život počinitelja već nešto mnogo brutalnije, maštovitije i upečatljivije. Uglavnom, celu tu priču o ubici ćete saznati kada ubistva počnu da se dešavaju i ona od mene ima veliki plus. 


Sledeća stvar koja je dobra je sam izgled ubice. Rudar sa gas maskom i pijukom je nešto što do sada nisam video. Karakterističan i njegov zaštitni znak a to je bombonjera za dan zaljubljenih koja pak ima poseban sadržaj. Sama ubistva su takođe brutalna (barem u ovoj rediteljskoj verziji koju sam gledao) i neka su zaista opako maštovita pa horor fanovi moraju biti ovim zadovoljni. Neka od ubistava su izvršena sa ubicine tačke gledišta što nije loše ali nije ni blizu onog čuvenog iz Halloween-a kada mali Majkl Majers ubija na samom početku. Što se tiče pozitivnih stvari to bi uglavnom bilo to. 


Ono što ne valja je sledeće. Imamo gomilu antipatičnih likova i užasno puno vremena se troši na ljubavnu priču jedne trojke. Dvoje su se voleli, on je otišao iz grada, nije se javljao godinama, sada se vratio, ona je sa drugim bla bla bla. Kao da nekog zanimaju prepiranja ove dvojice pajsera i to s kim će ova jadnica skončati (iako se to iz aviona vidi). Takva odugovlačenja ubijaju draž horora i svu napetost ako ona uopšte i postoji. Sledeća stvar koja mi fali je malo paranoje. Setimo se odličnog, legendarnog Halloween kada Majers prati Lori, ili se tek tako pojavi negde pa očekujete ko zna šta. E ovde toga skoro uopšte da i nema. Kada sledi ubistvo, znaćete, predvidećete i samo ćete čekati da vidite na koji način će biti izvršeno jer barem je to vredno pažnje i originalno. Do same završnice, nigde proklete pretnje, nigde ni malo straha ni napetih scena... nula. To je neoprostivo, pogotovu u filmu ovakvog tipa. 


Tek na kraju kada likovi odluče da malo zabavu premeste u rudnik (zamislite taj mentalni sklop), tu tek imamo nešto od te željene atmosfere, ali glavni problem je što već tu naslućujete ko ubija. Sam kraj je u ok. Pokazuje malo brutalnosti, ludila i  kao i u većini slashera otvara mogućnost nastavka. Nisam očekivao Halloween niti nešto toliko dobro, ali mogao je ovo biti sasvim solidan filmić da je barem malo prepisao od tog čuvenog filma. Ovako, on je taman toliko dobar za jedno gledanje i osim par simpatičnih stvari, za brz zaborav.

Zanimljivosti:
Na jednom od natpisa se vidi da je Dan Zaljubljenih u subotu, 14. februara, što znači da je tom danu prethodio petak 13, što je naslov čuvenog horora koji je izdala ista producentska kuća (Paramount). Mihalka je 2001. godine predložio Paramount-u priču za nastavak ovog filma ali zbog male zarade koju je ostvario original, ova ideja je odbijena. 


Deo filma je zaista sniman u rudniku i to na dubini od oko 280 metara. Tu su morali koristiti samo određene tipove osvetljenja zbog opasnosti od eksplozije metana. Nil Aflek je rekao da još ima rudarski šlem koji je nosio prilikom snimanja. On je izjavio da je identitet samog ubice u filmu sakrivan i od glumaca tako da ni oni do zadnjeg momenta nisu znali ko je to. Tarantino je izjavio kako je ovo njegov omiljeni slasher.

Naj scena:


Priča o famoznom rudaru.

Moja ocena: 5/10

Нема коментара:

Постави коментар