Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

субота, 15. децембар 2012.

Swingers (1996)


Swingers (1996) on IMDb
Kod nas nazvan: Svingeri
Žanr: Komedija | Drama
Režija: Doug Liman
Glumci: Vince Vaughn, Heather Graham, Jon Favreau...

Priča:
Priča prati nekolicinu neostvarenih glumaca. Jednog od njih ostavlja dugogodišnja devojka a njegovi prijatelji se trude da ga što pre vrate u život.

Moj osvrt:
Kada bih gledao ovaj film samo kroz ono što je prikazano, mogao bih da tvrdim da on nije vredan naročite pažnje. Prva i osnovna stvar je priča koja je zaista premala i ovo što piše u segmentu "Priča" je manje više sve što ćete videti. Nema tu nekih specijalnih događaja po kojim bi ovaj film bio karakterističan. E sada u čemu je snaga filma? Upravo u načinu na koji je sve ovo prikazano. Osim same završnice, sve ostalo mi je delovalo kao komedija iz stvarnog života. 


Majk koga ostavlja devojka prolazi kroz težak period. Nema ovde onih standardnih sranja od napijanja, kreveljenja nad šankom, pričanja teških priča. Majk je jednom rečju pogubljen. Ta pogubljenost i nesigurnost koja je prati proizvele su nekoliko veoma dobrih scena poput one kada Majk zove u pola noći devojku od koje je par sati ranije dobio broj. Ceo taj proces kroz koji on prolazi posle raskida, ovde mi je možda do sada najrealnije prikazan na filmu. Druga stvar su odnosi u Majkovom društvu. Opet tu imamo nešablonske situacije iz stvarnog života bez ikakvog usilovanog humora sa nekoliko dobrih internih fazona. Budimo realni, kada treba pokazati veliko prijateljstvo na filmu, uvek se teži nekom spektaklu, velikim žrtvovanjima, preuzimanjem ogromnog tereta itd. Ne kažem da je to loše, ali za promenu bilo je lepo videti neke jednostavne postupke. 


Npr. imamo scenu u kojoj su Majk i jedna devojka u jednoj sobi a Majkov najbolji ortak Trent sa drugom devojkom u drugoj. Dok Trent radi zna se već šta, Majk priča svoju tužnu priču, i odjednom mu pada na pamet da pozove da proveri ima li poruka. Naravno, on očekuje poruku od bivše devojke. Mali problem: telefon je u sobi gde je Trent. Braćo i sestre, kakvu reakciju očekujete od Trenta ... ubeđivanje Majka da je vreme da ostavi to iza sebe, nervozu jer ga prekida u pola posla... Naravno, takve stvari su očekivane u manje više svim komedijama. E ovde imamo nešto potpuno drugačije. To su sitni postupci ali proizvedu dobar utisak i dostave finu dozu humora. Kada rekoh da mi se dopada ceo taj proces Majkovog prolaska kroz taj ružan period, za očekivati je bilo da nešto označi njegov kraj. E tu dolazimo do jedne stvari koja mi se ne dopada. 


Ok, nije to nerealno niti loše, ali je jedina stvar koju sam predvideo. Sve je leglo na svoje i onda nam serviraju "Došla maca na vratanca" fazon koji mi zaista ovde nije bio potreban. Jednostavno sve se lepo složilo, prvi put Majka vidimo u nekoj opuštenijoj, iskrenijoj varijanti a ovaj fazon je tu čisto da se ispoštuje neki šablon koji je srećom u svim ostalim delovima filma zanemaren. U svakom slučaju ovo jeste siromašna priča ali je njom na jedinstven način prikazano ono što treba tako da sam na kraju svakako bio zadovoljan.

Zanimljivosti:
Na tablicama Trentovog automobila piše "THX1138" što je referenca na Lukasov istoimeni film. Inače Favro je stvarni vlasnik tog automobila. Srećnog kockara za stolim gde je 100$ minimalni ulog igra otac Vinsa Vona a bakicu za drugim stolom sa manjim ulogom igra baka Džona Favroa. Jedna scena jasno aludira na Tarantinov film "Ulični Psi" a poster tog filma se može videti u jednoj od scena. Odnos između Majka i Trenta je preslikan odnos između Favroa i Vona.

Naj scena:


Serija ostavljanja poruka na telefonskoj sekretarici

Moja ocena: 6/10

Нема коментара:

Постави коментар