Obavestenje

Obaveštenje: Dugujem Vam veliko izvinjenje jer nisam od bloggera dobio notifikaciju za nekoliko vaših komentara. Te komentare sada možete videti među ovim poslednje objavljenim. Potrudiću se da se ovo više ne dešava. Još jednom bih vas zamolio da se ne potpisujete sa Anoniman već ukoliko nemate neki od ponuđenih naloga, koristite opciju ime/url gde možete upisati samo polje ime.

субота, 01. децембар 2012.

Poseidon (2006)


Poseidon (2006) on IMDb
Kod nas nazvan: Posejdon
Žanr: Akcija | Avantura | Drama | Triler
Režija:  Wolfgang Petersen
Glumci: Richard Dreyfuss, Kurt Russell, Emmy Rossum ...

Priča:
Na novogodišnje veče, luksuzni brod Posejdon se suočava sa monstruoznim talasom. U okrenutom brodu, nekolicina putnika pokušava da pronađe izlaz.

Moj osvrt:
Prvo malo o dobrim stvarima jer ih i nema baš puno. Jedina stvar u kojoj ovaj film može da parira originalu su efekti, što je i logično s obzirom na godinu izlaska, ali s obzriom na to da se većina radnje odvija po hodnicima i kabinama broda, onda dolazimo do zaključka da od ove prednosti i nemamo mnogo. Druga pozitivna stvar je gluma nekolicine od koje se i to i očekivalo mada je neoprostivo kako je slabo iskorišćen Ričard Drajfus. Treća i poslednja dobra stvar je što je film prilično dimamičan i zanimljiv za gledanje. 


E sada ono što ne valja. Prva stvar su likovi. Ovo je toliko jadno da sam se zapitao da li su ovi scenaristi ikada napisali nešto originalno. Prosto ne mogu da vam opišem kakva je ovo šablončina. Tatica ne odobrava momka svoje kćerkice da bi posle bio ponosan i presrećan, pa onda raspuštenica sa sinom i naš glavni namrgođeni baja za koga znate da će da zameni taticu ovom klincu. Taj namrgođeni kao nema vere ni u šta, ne zanima ga niko drugi, a naravno na kraju ispadne najbolji baja. Prejadno za nešto što pretenduje da bude uspešan film. Sledeća stvar je patetika. Nema je toliko u početku, ali kako se film bliži kraju, sve puca od nje, kao da je dobri stari Emerih radio na ovome. Prvo dođe do drame, pa taman kad je ona na vrhuncu, kada se nešto lomi, svi počnu da izjavljuju ljubav, onda se nešto spektakularno desi. Ma daj, video to, smučilo mi se od toga... 


Zbog ovoliko patetike i predvidivosti, žrtvovanja nekih likova sam ispratio sasvim ravnodušno. A ne mogu vam opisati kakve očajne dijaloge vode ovi jadni likovi, zaista presmešno. Ono što nije nužno trebala biti mana su prepreke. Ok, kontamo svi da likovi beže od vode, da su sranja na sve strane, ali ovakvo preterivanje je besmisleno. Nijedna prepreka nije prošla bez kolosalnih problema i u svakoj kada taman pomislimo da je sve rešeno, onda se desi nešto. Iskreno, u jednom momentu kada sam pomislio da je sve gotovo, ne bi me začudilo da je avion pao na brod koji je tonuo u tom mometnu. Eto toliko je besmisleno. Takođe, neki likovi svojim idiotskim i nerealnim odlukama još više doprinesu da problemi budu iritantni. Imamo devojče koje neće da uđe u ventilacioni sistem, zaboga plaši se skučenog prostora. Pa ništa devojčice, ostani tu gde jesi u toj nadolazećoj vodi, u okeanu ima mesta koliko god želiš. 


Potom, eksplozije se dešavaju u brodu dok su naši likovi u jednoj sobi, i eto tako, oni dozvole jednom klinji da odšeta. Logično zar ne... A kada sam video gde je klinja završio, prosto nisam verovao za kakve nas budale scenaristi smatraju. Najgora stvar u filmu je predvidivost. Bukvalno svaku ključnu scenu ćete lako prozreti. Ili su je nafilovali patetikom, pa znate šta sledi, ili su je nedovoljno iskomplikovali, pa očekujete još nemilih stvari. Originalni film sam obožavao i rado ću ga reprizirati. Svi koji možda niste gledali taj original ili koji smatrate da je ovo dobar film, pogledajte starog dobrog Posejdona, i videćete kako sve ovo zapravo treba da izgleda.

Zanimljivosti:
Ceo "izvrnuti" set je kreiran u ogromnom rezervoaru kako bi mogli da ga brzo prazne i pune vodom. Kurt Rasel je u jednoj podvodnoj sceni povredio Džoša Lukasa udarivši ga baterijskom lampom u oko. Mnogi iz filmske ekipa su dobili manje infekcije zbog mnogo vremena provedenog u prljavoj vodi. 

Naj scena:


Jeziva odluka

Moja ocena: 4/10

2 коментара:

  1. Mislim da ovaj film nije toliko loš kao što je predstavljen.Definitivno nije remek delo,ali mislim da ima nekih kvaliteta(možda je to samo lični osećaj).Jedna od glavnih besmislenosti ovog filma je to što je ovo drugi rimejk za dve godine.Ocena 6/10.Predlažem da pogledaš "The Poseidon adventure" iz 2005.To je rimejk istoimenog filma iz 1972,ali je za mene original,jer ne gledam toliko stare filmove.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Šteta što ne gledaš te stare filmove, ali poštujem tvoju odluku. Da si gledao onaj stari, verujem da bi delili mišljenje i o ovome. Za taj iz 2005 iskreno nisam ni znao, ali ako bude obećavao, overiću i njega. Svako dobro

      Избриши