Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

четвртак, 3. октобар 2013.

Static (2012)


Static (2012) on IMDb
Žanr: Drama | Horor | Triler
Režija: Todd Levin
Glumci: Milo Ventimiglia, Sarah Shahi, William Mapother...

Priča:
Par se suočava sa bračnim problemima posle gubitka deteta. Život im se dodatno komplikuje kada se na njihovim vratima pojavi misteriozni posetilac.

Moj osvrt:
Static je film koji je 90% dužine preslikana verzija filmova Them (Ils) i Strangers. Čak su i neki karakteristični detalji iz ta dva filma besramno pokradeni. Ostatak filma je nešto sasvim drugo ali prvo ću o ovih 90%. Kako imam utisak da pišem tri puta o istom filmu, malo ću promeniti stil i pucaću ironijom na sve strane, čisto da pokušam da vam dočaram šta ne valja ni u jednom od tri pomenuta ostvarenja. 

Recimo živite u kući koja je negde tamo izolovana. Logično, signal za mobilni ne postoji. Možete pretpostaviti da izolovanost kuće predstavlja potencijalnu opasnost od provala. Logično, imaćete naoružanje kod sebe. U kući držite pušku koja ne radi, ali može da posluži kao opaka toljaga, jer zaboga, ako provalnici imaju vatreno oružje, jedna toljaga će da ih isprepada. Imate vi i pištolj koji držite u sefu. Normalno da treba da stoji u sefu jer ne treba slučajno neko detence ili gost da nabasaju na oružje. Kako vam je kuća u opasnosti od provalnika, taj pištolj svakako nećete držati u sefu u kući već negde tamo u pomoćnoj zgradi. Ako provalnik već nabasa u kuću, svakako će imati razumevanja da vas sačeka i propusti da odete po taj pištolj. 

Na vrata vam kuca potpuni stranac koji saopšava da je u opasnosti jer ga neko juri i da je on (ona ovoga puta) zapravo vaš sused. Iako nikada niste videli tu osobu, pustićete je u kuću, ostaviti je sa svojom nezaštićenom suprugom i vi ćete otići da prošetate da izvidite okolinu sa sve onom pokvarenom puškom. Kada već provalnici nabasaju u kuću, oni se kreću satima u njoj bez da ih čujete, jer logično je da oni poznaju vaš dom deset puta bolje od vas. Vi ćete naravno želti da se iskradete i odete po onaj pištolj u susednu zgradu. Ostavićete suprugu u nekoj zaključanoj sobi i kenućete da idete svuda po kući sa uključenom baterijskom lampom. Ipak vi u mraku ne možete da se snađete u sopstvenoj kući dok provalnicima to ide lako od ruke. A na sreću svetlost baterijske lampe u totalnom mraku uopšte nije upadljiva. 

Kasnije ćete skontati da ste sve vreme znali da popravite onu pušku bez po muke ali naravno to nije bilo zanimljivo bez odlaska po pištolj. Za to vreme vaša supruga će stajati u sobi i na svaki nagoveštaj da neko od prolaznika prolazi pored njenih vrata, napraviće buku ili će čak uraditi nešto genijalnije - pozvaće vaše ime. U jednom momentu ćete otići da proverite da li je put slobodan da odete do automobila pa ćete se vratiti po suprugu da ponovo idete tim istim putem do tog istog automobila. Realno, provalnici će da se uštekaju na neko tamo meso i nema šanse da se ponovo pojave na putu koji ste proverili. 

Kada već nemate vatreno oružje dobro dođe i dobra stara bejzbol palica. Prema vama ležerno, samo sa baterijskom lampom u ruci ide provalnik a vi ga naravno nećete odalamiti palicom već ćete gledati da se zaključate u susednoj sobi tankih vrata. Mislim, zašto se sukobiti sa nekim dok taj neko ne dovede pojačanje. Kada pak odalamite nekog od provalnika, obavezno bacite palicu pored njega. Niste ludi da nosite nešto što je umrljano tuđom krvlju. Drugi provalnici će, kada vide da ste goloruki, svakako ustuknuti jer je na dnevnom redu promocija fer pleja. Eto, ne bih više o ovom segmentu filma. Mislim da je ovo sasvim dovoljno. 

E onda je došlo finale. Sa tim što sam video u njemu nemam ni najmanji problem. Ono pokazuje da je film imao sasvim solidnu ideju. Problem je u tome što nam se servira gomila gluparija koje sam opisao i onda na kraju pokušava sve to da se zanemari u fazonu, "gle čega smo se setili". E pa rođaci, ne može tako. Ne mogu da oprostim preko sat vremena mrcvarenja samo zato što ste imali dobru ideju. To je besmisleno a evo i najboljeg objašnjenja za one koji smatraju da je to zanemarivo. Zamislite sada da napišem deset pasusa kritike o nekom smeću od filma - recimo Hunger Games. Od tih deset, devet pasusa sadrže kritiku kolosalnih mana. Poslednji pasus prilično hvali jednu jedinu dobru stvar u filmu. Ako zanemarimo onih devet pasusa koji sadrže negativnu kritiku, onda Hunger Games možemo smatrati remek-delom.

Static je film koji od svega ima samo dobru ideju i korektnu glumu. Mogao je ovo biti ok filmić da nisu bili oduševljeni krajem koji su smislili pa ih sve pre tog kraja i nije naročito zanimalo. Ovako, Static je jedno ispodprosečno ostvarenje čijih 90% je kopija filmova Them/Strangers a onih 10% jednostavno ne mogu da izvuku prethodno viđeno.

Zanimljivosti:
Režiserski debi Toda Levina.

Naj scena:

Kraj koji pokazuje da je film možda i imao dobru ideju.

Moja ocena: 3/10

4 коментара:

  1. Napisi nesto vise o samom kraju, sta su hteli da kazu i kako si ti to video, pa makar bio spoiler :)
    Bas sam se potrudio da bude izabran u anketi!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. SPOJLERI U KOMENTARU:
      likovi koji su provalnici su zapravo ekipa koja treba da oslobodi onu kuću od duhova a likovi koji su izgubili dete su duhovi. Nema tu nekih dilema niti dvosmislenosti. Nije to loša ideja, ali problem je što je do tog kraja film baš slab. Kad plavušica nabraja šta je sve trebalo da se uradi da bi se oslobodili duhova, tu je upravo ključ oko kojeg se trebalo bazirati. Znali su odlično ŠTA treba da naprave u filmu ali su baš promašili KAKO to treba napraviti.

      Избриши
  2. Za listu:
    http://www.imdb.com/title/tt0765010/

    P.S.Inace, hvala na objasnjenju za kraj filma.

    ОдговориИзбриши