Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

среда, 16. октобар 2013.

Despicable Me 2 (2013)


Despicable Me 2 (2013) on IMDb
Kod nas nazvan: Grozan Ja 2
Žanr: Animacija | Komedija | Porodični | Naučna Fantastika | Avantura | Kriminalistički
Režija: Pierre Coffin, Chris Renaud
Glumci: Steve Carell, Kristen Wiig, Benjamin Bratt...

Priča:
Gru je unajmljen od strane Anti-Zlikovačke Lige kako bi pomogao u otkrivanju novog super kriminalca.

Moj osvrt:
Ovaj filmić je bio najavljivan dobranih pola godine (barem) pre prikazivanja. Svi spotovi koji su najavljivali film su sadržali samo minione. Oni su svakako savršeno zabavni ali u prvom delu akcenat priče nije bio na njima. Oni se pojavljuju tu i tamo, uvek nasmeju ali centar priče je bio nešto sasvim drugo. E upravo ta originalna i nadasve blesava priča je od prvog dela stvorila jedan vrhunski animirani film. Svakako je postavljen izazov koji budi sumnju u to da će naslednik moći uspeti da se nosi sa tim.

Kao što rekoh, minioni su u prvom delu bili usputna, savršena zabava. Ovde je to potpuno suprotno. Minioni praktično nose ovaj film skoro celom dužinom. Genijalno je to što su sve scene sa njima i dalje vrhunski zabavne. Kako oni nose ovaj film, ljudi su se prilično potrudili da smisle odgovarajuće fazone i izgled za njih. E sada, iako su te scene odlične, one bi trebale da podržavaju glavnu priču a ovde to nije slučaj. Upravo sve scene sa minionima su kvalitetnije od scena koje prate glavnu priču. 

Neminovno je da moram porediti ovaj nastavak sa prvim delom. Prvi deo je imao originalnu priču o liku koji želi postati najveći negativac ikada. Ovaj film nema epohalnu priču. Sve drugo u filmu je bolje od same priče. Pojavio se neki negativac i Gru uz pomoć partnera (tačnije partnerke) pokušava da odgonetne ko je to. I to je cela priča, ništa posebno, epohalno ili originalno. Priču zapravo drže stvari iz prvog dela. Gru sada treba da izigrava oca. Mnoge scene su tu fenomenalne, poput jedne gde se on maskira čak i u vilu kako ne bi razočarao svoje devojčice. Devojčice su kao i u originalu odlične. Naravno mala Agnes je lik u koji se lako zaljubite. Imamo i priču da Gru kao tata želi da sačuva svoju devojčicu od dečaka. Tu imamo nekoliko simpatičnih scena ali i nekoliko scena koje se ponavljaju pa mi je taj segment brzo izgubio draž. 

Kao što rekoh pre par dana kada sam pisao o Ice Age, novi crtaći neretko potežu patetiku kao glavno oružje. Izgleda da ni Despicable Me 2 nije mogao bez toga. Priča o tome da se Gru zaljubljuje je sasvim dobra. Nekako taj ženski lik i donosi nešto simpatično u film. Problem je aspekt filma u kojim devojčici nedostaje prisustvo majke. Možda to ne bi bio problem da nije smišljeno ovako loše. Moglo je to da se na kraju tek obelodani kako je devojčica presrećna jer napokon dobija mamu. Tih nekoliko scena deluju užasno isforsirano. Opet, ne mogu da ih krivim. Mnogi crtaći su zaista postigli neverovatan uspeh ne prikazavši skoro ništa sem patetike.

Kao što rekoh, Gru dobija partnerku. To mi se dopalo. Prvo, imamo žestoko blesav ženski lik u crtaću. Taj lik je kreiran upravo tako da je odlično ukomponovan sa Gruom. Drugo, imamo savršeno prikazano zaljubljivanje. Bez i jedne jedine isforsirane scene, bez ikakve potrebe za patetikom, bez prekidanja glavne priče, imamo zaljubljivanje koje prati odgovarajuća promena raspoloženja. Sve je to vrhunski odrađeno i kulminira ovom Naj scenom.

Iako daleko slabiji od prvog dela, Despicable Me 2 je beskrajno zabavan i izaziva salve smeha. Minioni dominiraju filmom i sve scene sa njima su otkačene. Gru je i dalje odličan i novine vezane za njega su veoma dobre. Devojčice su, osim one patetike, ponovo zabavne i slatke na isti način kao i u prvom delu. Ono što mi se i nije baš dopalo je priča koja je praktično kopija Džejms Bond šablona. Opet, dopalo mi se ubacivanje ljubavne priče u sve ovo. Ali opet, ne mogu da oprostim jadno potezanje patetike. Kada se podvuče crta, Despicable Me 2 svakako ima moju preporuku. Dovoljno je kvalitetan i zabavan da od mene dobije visoku ocenu.

Zanimljivosti:
Kada gru gleda snimke sa sigurnosnih kamera, vidi čoveka kome puca balon i klinca koji se rasplakao. To je isti klinac koga je Gru rasplakao u prvom delu kada je probušio njegov balon. Al Paćino je trebao pozajmljivati glas Eduardu. Čak su sve rečenice koje izgovara taj lik i bile snimljene ali je na kraju zbog "kreativnih razlika" Paćino napustio projekat.

Naj scena:

Srećna pesma

Moja ocena: 7/10

5 коментара:

  1. za listu:
    http://www.imdb.com/title/tt0086973/

    ОдговориИзбриши
  2. Kad ce biti "Augie Rose" aka "Beyond Suspicion" 2000 ???
    Zar jos uvek nisi nasao film, btw imas na torrentu!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam još pronašao. Jesam jedan torrent, ali njega nisu seedovali više od 43 posto. Drugi torrent koji ima holandski jezik nema seedere na žalost. Još uvek čekam da neko okači

      Избриши
  3. Ok, nego sada vidim da nisi jos uvek "overio" ovaj masterpiece... Prosto mi za nevericu!?
    http://www.imdb.com/title/tt0108052/
    Samo treba da odvojis tri sata vremena, nista vise... :))
    Strasan film!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. On je jedan od onih obrisanih. Biće svakako repriziran i komentarisan s obzirom na kvalitet

      Избриши