Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

петак, 7. децембар 2012.

Salinui chueok (2003)


Memories of Murder (2003) on IMDb
Alternativni naziv: Memories of Murder
Kod nas nazvan: Sećanja na Ubistvo
Žanr: Kriminalistički | Drama | Misterija | Triler
Režija: Joon-ho Bong
Glumci:  Kang-ho Song, Sang-kyung Kim, Roe-ha Kim...

Priča:
1986 u provinciji Gjundži u Južnoj Koreji, već druga devojka je pronađena mrtva, silovana i vezana svojim donjim vešom. Detektivi Park Do-Man i Čo-Jong-ko, dva brutalna ali i priglupa detektiva bez ikakve tehnike, bez ikakvog rezultata istražuju ubistva mučeći osumnjičene. Detektiv Seo Te-Jon dolazi iz Seula kako bi pomogao. On je ubeđen da je ubistvo počinio serijski ubica. Kada njegovom zaslugom bude pronađeno treće telo, detektivi već uviđaju "modus-operandi" ubice.

Moj osvrt:
Prva stvar koja se uočava je nesposobnost prva dva pomenuta detektiva. E sada, kada se reditelj igra sa policijom i želi da pokaže koliko je ona nesposobna, to ume da bude prilično bezvezno a prvak u takvoj bezveznosti je Krejven. Prvo je to pokazao u brutalnom i solidnom Last House on The Left gde su mu policajci klasični idioti, a potom u nedelima od Scream 1-4 gde nazvati policajca idotom znači zapravo kompliment. Recimo imamo i odličnog Chasera gde se veliki deo policije ponaša zaista umobolno, ali opet to nije toliko uticalo na taj odličan film. 


Ta ideja mi je najbolje legla ovde. Ok, imamo umno ograničene likove ali opet su nekako prizemniji od ovih gore navedenih. Sa ovim budalama gledalac ipak može da se veže jer su ovo likovi koje vidimo u našoj svakodnevici. Takođe, njihova ne baš velika intelektualna moć rezultirala je u nekoliko zaista zabavnih scena. Ponavljam, neka vas prvi utisak ne odbije, ovo nisu ni blizu toliki moroni na koje nas je Krejven navikao. Što se mene tiče, ovde je to ispalo kao veliki plus jer ako se već pravi detektivski film, malo originalnosti nije na odmet. Nekako mi je previše onih preinteligentnih baja koji izmozgaju sve ni iz čega. 


E sada, niko ne može da vas ubedi da ovakav tim može da reši ovako komplikovan slučaj, zato je dodat i jedan ozbiljni detektiv. Odlična je i strana priče o odnosu ove trojke i načinu na koji će ipak oni morati da sarađuju. Što se tiče slučaja na kojem rade, imamo ubicu koji zlostavlja i ubija devojke. Naravno on ima svoje rituale i postupak na koji sve to radi. U početku ćete videti samo tela, i raspravljaće se o tome šta je zapravo izvršeno, a kasnije ćete videti i jezive deliće jednog ubistva. Tek tada gledaoc ima poptuni uvid koliko je sve to šokantno. Samo istraživanje slučajeva je fino osmišljeno. Bukvalno imamo faze, u početku gde se traže samo obični tragovi, posle dobijamo i povezanost između slučajeva, kasnije još jedan simpatični detalj vezan za jednu pesmu i tako detalj po detalj, bližimo se rešenju. Nema one jednostranosti na koju su nas detektivski filmovi navikli gde nam samo serviraju jednolične stvari i dođu do rešenja uz neki "spektakularni" obrt koji ste skontali na pola filma. 


Verovatno mislite da ovaj film kulminira konačnim otkrićem zločinca. Da li je Chaser kulminirao tim otkrićem? Ne braćo i sestre, film kulminira daleko posle pronalaženja glavnog osumnjičenog, kulminira otvaranjem milion pitanja "šta ako..." To je naboj koji današnji holivudski filmovi zaista ne umeju da izvuku. Takođe, ako vam se dopadaju stvari poput Oldboy-a, Chasera, I Saw the Devil, ovo je svakako film za vas, ali ako spadate u one male maze što hoće klasičnu priču sa svim rešenim gde pravda pobedi na kraju, zaobiđite ovo. 


Što se tiče negativnih stvari, zaista nemam nikakve zamerke. Možda mi je falilo malo više brutalnosti, možda malo više uvida u ubistva poput onog jezivog u I Saw The Devil kako bih video monstruoznost tog ubice. Ali opet, u I Saw The Devil u tom liku ste videli oličenje zla. Ovde im je bio cilj da taj ubica zapravo bude običan čovek. (Sledi mali spoiler) U tome i jeste caka poslednje scene kada jedan od glavnih likova gleda direktno u kameru, jer tada on gleda u sve nas koji gledamo u njega i kao da želi da kaže "to može biti svako od vas". U tome je genijalnost ovog filma, ne detektivska priča, igra u kojoj treba otkriti ubicu, već film koji treba da ostavi utisak i pošalje poruku. Ovo odlično ostvarenje upravo u tome i uspeva.

Zanimljivosti:
Film je zasnovan na ubistvima koja su se dešavala u provincijskom gradu Hvaesongu 1980. godine. Takođe, reditelj i scenarista je izjavio kako je film prilično zasnovao na stripu Alana Mura "From Hell" kao i da je bio prilično razočaran holivudskom ekranizacijom tog dela.

Naj scena:


Finale

Moja ocena: 8/10

4 коментара:

  1. Mislim da Bong nikad neće prevazići ovaj masterpis. Ovakav spoj akcije, humora ( sa sve ludim Baraka potezima, ko je igrao Mortal Kombat znaće) , tmurne atmosfere i genijalne završnice sa pogledom u kameru, usudio bih se reći jedinstveno i jako originalno. Sinoć pogledah njegov najnoviji film, pa ga šibni u listu "The Parasite" 2019

    ОдговориИзбриши