Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

уторак, 25. септембар 2012.

Moby Dick (1956)


Moby Dick (1956) on IMDb
Kod nas nazvan: Mobi Dik
Žanr: Avantura | Drama
Režija: John Huston
Glumci:  Gregory Peck, Richard Basehart, Leo Genn...

Priča:
Jedini preživeli sa broda koji je išao u lov na kitove priča o auto-destruktivnoj opsesiji njegovog kapetana da ulovi belog kita, Mobi Dika.

Moj osvrt:
Braćo i sestre, ovo je prijalo. Volim klasike koje kada ih pogledaš znaš da nema potrebe za obradama jer teško da bi napravili nešto spektakularnije. Ok, možda bi Mobi Dik izgledao spekatkularnije sa nabudženim efektima ali osim usta koja se donekle neprirodno otvaraju, nemam nikakvu zamerku na ovu kreaturu. Film sjajno gradi atmosferu za svaku narednu scenu. Prvo nas upoznaje sa naratorom, potom posadom broda pa tek onda kapetanom. Dotle će vas ovaj film već kupiti. 


Posada izgleda baš onako kako biste poželeli u ovakvoj vrsti filmova, potom imamo malo duži govor u crkvi koji drži glavom i bradom Orson Vels u epizodnoj ulozi. Čovek je pokazao zašto ima takvu reputaciju kakvu ima. Nisam ni neki vernik niti poštovalac Biblije ali ovo što je čovek ovde izveo je velemajstorski. Kada su mi napokon pokazali kapetana, iako poštujem Gregori Peka, nekako mi je delovao teatralno. To je donekle bila pogrešna procena jer je sjajno izneo na svojim plećima ulogu čoveka koji je opsednut lovom na belog kita. Povremeno je tateatralnost dolazila do izražaja ali iskreno, nije mi naročito smetala. 


Možda sam i očekivao više scena sa lovom na tu grdosiju ali da je tako mislim da bi ovaj film izgubio na dve bitne stvari. Prva stvar je drama koja sjajno gradi likove, pri čemu ne mislim samo na najdominantnijeg od njih, kapetana Ahaba, već i sve ostale. Druga sjajna stvar je što je konačni okršaj sa Mobi Dikom ostavio sjajan utisak i verujem da bi dodatni dueli sa njim znatno smanjili efekat koji se dobije nakon ove spektakularne borbe. Nažalost još nisam pročitao knjigu tako da ove negativne stvari možda i neće biti zamerka filmu. U nekoliko slučajeva prilikom rasprave likova, vera se na bezvezan način provlači kao poslednji adut. To malo zvuči trulo jer imamo npr. sledeću raspravu "znate, kapetan nas odlukama vodi u propast", pa kada to ne dovede do željene reakcije, "ovo ne koristi čovečanstvu", pa kada to ne dovede do željene reakcije, "u pravilniku piše da ga treba smeniti u ovom slučaju" pa kada to ne dovede do željene reakcije " znate, kapetan nas odlukama vodi u propast jer ovo ne koristi čovečanstvu i u pravilniku piše da ga treba smeniti u ovom slučaju, jer Bog je zapovedio da se ne ide u propast, radi u korist čovečanstva i poštuje pravilnik..." Srećom, reakcija sagovornika je zapušila usta ovom smoru od Starbaka. 


Nekako, iz priča o Mobi Diku mislio sam da taj Starbak ima veliki uticaj, ali ovde on se samo pojavljuje kada se treba usprotiviti Ahabu što posle nekog vremena ume da ide na nerve. Još jedna stvar koja mi se nije dopala je jedna primesa fantastike. Ne znam da li to postoji u knjizi ali ovde, iako je imalo efekta, po mom mišljenju tome nije bilo mesta. U svakom slučaju ove negativne stvari su zanemarljive kada se pogledaju kvaliteti ovog ostvarenja. Svakako ga toplo preporučujem svima.

Zanimljivosti:
Orson Vels je sam pisao tekst za svoju scenu. Ogromna maketa belog kita koja je napravljena, često je tonula pa su morali da prave novu, što je značajno uticalo na budžet. 


Scenarista Rej Bredberi je priznao da kada su tražili od njega da napiše scenario za film, nije pročitao knjigu. Pokušavao je više puta i nije uspeo da je dovrši. Na kraju mu je režiser Džon Hjuston rekao da pročita koliko može. Gregori Pek je posle loših kritika koje je dobio za glumu izjavio da je jednostavno bio premlad za ulogu kapetana Ahaba. Džon Hjuston je originalno želeo svog oca, Voltera Hjustona za ulogu Ahaba ali kada je film dobio zeleno svetlo, Volter Hjuston je već bio mrtav. Kada Starbak ulazi u kabinu kod Ahaba ovaj mu kaže da mu je krevet zapravo mrtvački sanduk. To je donekle tačno jer mornari su spavali u kovčezima koji su služili za tu namenu. Kada bi mornar umro, bio bi sahranjen u tom kovčegu.

Naj scena:


Konačni okršaj

Moja ocena: 7/10

Нема коментара:

Постави коментар