Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

среда, 12. септембар 2012.

Bully (2001)



Bully (2001) on IMDb
Kod nas nazvan: Napasnik
Žanr: Kriminalistički | Drama | Triler
Režija: Larry Clark
Glumci: Brad Renfro, Nick Stahl, Bijou Phillips...

Priča:
Film je zasnovan na istinitoj priči. Naivni tinejdžeri odlučuju da ubiju jednog od svojih, momka koji se ponaša previše nasilno prema njima.

Moj osvrt:
Ovaj film zaista jeste zasnovan na istinitom događaju tako da ne može niko da izađe sa pričom "ma da, kako da ne, pa nema šanse da se ovo desilo". O ovom slučaju možete čitati mnoge članke na internetu tako da je priča iz filma potvrđena. Pre mojih utisaka moram da napomenem da je ovo prilično cenjen film tako da je veoma moguće da je sve ovo do mene, ali teško da mogu da promenim stav. Setite se detinjstva, braćo i sestre. 


Sigurno ste imali nekog školskog druga koji je bio pun sebe, koji se ponašao prilično nadmeno i postavljao se iznad svih. Naravno, kad kad je koga i  udario ali pre svega prilično vam je išao na nerve. Naravno, mogli ste i da se ne družite s njim pa toga ne bi ni bilo ali vi ste ipak odlučili da budete njegov najbolji prijatelj. Pošto je išao i vama i još nekim vašim ortacima na nerve, logična stvar je da odlučite da ga ubijete, zar ne? Braćo i sestre, sada zamislite koji je ovo skup morona. Da nemaju opcije pa i da razumem njihovu odluku. Lagano mogu da se ne druže s njim, da ga "kažu" mamama i tatama, učiteljicama ili kome već. 


Iskreno, posumnjao sam u verodostojnost ovoga ali kada sam čitao o tom FBI slučaju, moji strahovi su se potvrdili... Mislio sam da je "ljudska glupost je beskonačna" samo floskula. Ne, braćo i sestre, ljudska glupost je zaista beskonačna. Ok, možemo film prihvatiti kao kritiku današnje omladine, tipa "kako su nam deca nasilna" ali da li ovo zaista može da "radi posao". Ne, jer ova deca su jednostavno preglupa a nasilje je došlo samo kao posledica. U savršenom Clockwork Orange imamo istu tu kritiku (uz još zilion genijalnih stvari) ali pogledajte tamo, glavni lik je Aleks De Lardž, neko ko svojom inteligencijom pleni i može da predvodi grupu. Ovde imamo brdo idiota. Kako mogu i takve idiote da poistovetim sa nekim današnjim promašenim likovima, jer iako jesu promašeni, sumnjam da su baš ovoliki idioti. 


Tinejdžeri kojima ni iz čega pada na pamet da ubiju nekog samo zato što se ružno šali na njihov račun. Ok, neko će reći "pa to se danas i dešava". Da, ali ne ovako. Kod današnjih promašenih likova imamo barem neke preduslove da budu takvi. Šta ovde imamo, gomilu likova koji su bili sasvim obični tinejdžeri, koji su prali zube pred spavanje, iznosili đubre iz mamine kuhinje, ćaletu donosili novine i u tili čas su se pretvorili u hladnokrvne ubice. Hajda da razumem barem jedan od njih... eventualno dvojica. Ne, braćo i sestre, takvi moroni nisu smeli da zasluže ovaj film a kamo li moju pažnju. Ovo ne pije vodu ni kao kritika današnje omladine, ni kao neki opaki istiniti događaj. Jedno je biti inteligentno zao, drugo rođen zao, a sasvim treće beznadežno glup.

Zanimljivosti:
Film je snimljen za 23 dana. Reč "fuck" u svim svojim oblicima je izgovorena 274 puta.

Naj scena:


Postoji neka napetost u tome kada se klinci lome da preuzmu sudbonosni korak.

Moja ocena: 3/10

3 коментара:

  1. Film kao film gledljiv i solidno uradjen, ali nigde se ne vidi nikakav prelaz/tranzicija u smislu kako je do necega zapravo doslo sto mi je najvise zasmetalo kod ovih glupandera:-) Taj deo mi je bas nekako falio. Ne znam ni koju ocenu da mu dam, ajde nek bude neka petica:-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lepo si rekao prijatelju. Većinu svojih čitalaca znam po imenima i nadimcima pa bih te zamolio da se potpišeš kako bih u budućnosti znao sa kim imam čast razmenjivati mišljenje. Kada ostavljaš komentar, možeš odabrati opciju Ime-url i uneti samo ime.

      Избриши