Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

уторак, 8. новембар 2011.

I, Robot (2004)


Kod nas nazvan: Ja, Robot
Žanr: Akcija | Misterija | Naučna Fantastika | Triler
Režija: Alex Proyas
Glumci: Will Smith, Bridget Moynahan, Bruce Greenwood...

Priča:
U godini 2035, tehnofobični policajac vrši istragu zločina koji je možda počinio robot. To ga vodi do novih otkrića o pretnji za čovečanstvo.

Moj osvrt:
Dugo sam se nećkao da pogledam ovaj film, ali kada sam čuo da je inspirisan idejom velikog Isaka Asimova, rado sam se odlučio pogledati. Utisci su pomešani. Film je zanimljiv za jednom pogledati ali ipak u njemu dominiraju negativne stvari. Od pozitivnih bih izdvojio nekoliko dobrih scena, tek poneku ideju i to je to. Evo zašto ne mogu da izdvojim mnogo pozitivnih stvari. Pre svega bih krenuo od glume. Vil Smit, koji je sjajan glumac, u većini scena mi deluje nekako nezainteresovano, tako da uopšte nije u onom njegovom fazonu. On je uglavnom sarkastičan i humor mu je ok, ali sve to izgleda kao preko deset nevolja.


Kako god ovo zvučalo što sam napisao, to uopšte i nije neki problem. Ubedljivo najveći problem ovog filma je Bridget Moynahan. Ovo je ubedljivo najgora gluma koju sam ikada video. Koliko god bila lepa, šezdeset puta je lošija glumica. Žena jednostavno ne zna ni da trepne ili da diše ili da makar stoji i gleda u kameru bez preglumljivanja. Zbog toga sam imao neverovatnu potrebu da premotavam svaku scenu s njom. Na žalost, pojavljuje se u skoro svim bitnim scenama pa sam morao trpeti do samog kraja. U svakom slučaju, ovo je neoprostivo loše. Što se tiče glumaca, tu se pojavljuje i Brus Grinvud. Njega obožavam zbog serije Nowhere Man pa mislim da nikako ne mogu biti objektivan po pitanju kvaliteta njegove glume. 


Drugi veliki problem su ideje. Sve one se pre ili kasnije povezuju sa fenomenalnim Terminator filmovima. Kada kažem fenomenalnim, naravno da mislim na prva dva filma. Sve te ideje nekako previše liče na već viđene. Zbog toga, sve scene koje nose neku poruku nemaju neku veliku draž niti vrednost. Treći problem, i možda i najmanji je sama priča. Koliko god se trudili da iznenade, sve ključne stvari ćete lako pretpostaviti. Sve to izgleda kao da znate šta će se događati pet minuta unapred. Uprkos svim ovim negativnim stvarima, film je dinamičan i zanimljiv za gledanje. Realno, sa ovoliko ukradenih ideja, sa očajnom Bridget Moynahan, dobro im je i to uspelo.

Zanimljivosti:
Automobil koji vozi Vil Smit je koncept fabrike Audi nazvan Audi RSQ koji je dizajniran specijalno za ovaj film.

Naj scena:


Saobraćajni okršaj

Moja ocena: 6/10

2 коментара:

  1. Zanima me vaše mišljene o filmu I am Legend.Da li namjeravate da ga pogledate ako već niste

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Samo bez persiranja prijatelju. Zabavno je to ali ipak previše promašeno. Knjiga je masterpis i savršena kritika sveta koji se menja. Last man on earth se priibližio tome. I am legend ne bi smeo da se zove po toj knjizi koliko je zapravo promašen. Biće tekst o Last man on earth uskoro pa ću se i tu osvrnuti i na I am legend malo

      Избриши