Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

петак, 18. новембар 2011.

Halloween (2007)


Kod nas nazvan: Noć Veštica
Žanr: Horor
Režija: Rob Zombie
Glumci: Scout Taylor-Compton, Malcolm McDowell, Tyler Mane...

Priča:
Pošto je osuđen na 17 godina, Majkl Majers, sada već odrastao čovek i dalje veoma opasan, beži iz mentalne ustanove u koju je dospeo sa deset godina, i smesta se vraća u Hedonfild, gde želi da pronađe svoju mlađu sestru, Lori. Svako ko mu stane na put je u smrtnoj opasnosti.

Moj osvrt:
Nedavno sam komentarisao rimejk A Nightmare On Elm Street i pričao o tome koliko je on nepotreban. Iskreno sam mislio da će i ovo biti još jedan film koji je delimično ok ali je samo reciklaža nečeg što je bilo uspešno. Film ću podeliti u dva dela pošto sam jednim zadovoljan a drugim ne. Prvi deo je razvoj karaktera Majkla Majersa. To u originalu nismo videli tako da je ovde to dobrodošlo za promenu, čisto da ne bude totalna kopija.


U tom delu filma jedino imam zamerke na glumu Majklove majke i nekih tinejdžera koji kao da u životu nisu stali pred kameru. Za sve one koji su gledali Henkoka, sigurno se sećate onog malog plavog antipatičnog lika koji je uvredio Vil Smita pa je bio lansiran među oblake. E to plavo odvratno derište je ovde zaista dobro kao mladi Majkl... ko bi rekao. Razvoj njegovog lika je veoma dobar i zbog toga sam uživao u prvoj polovini filma. Pomenuću i sjajno uklopljenu muziku, pogotovo čuvenu Love Hurts baladu koja je sjajno ubačena u jednu scenu.

Majklovog doktora, koga je u originalnom filmu tumačio Donald Plezens ovde tumači ništa slabiji i vazda potcenjeni Malkolm Mekdauel. Sam izgled Majkla Majersa i kao klinca i kao odraslog je sjajan i zastrašujući. Potom je usledio Majklov beg iz mentalne ustanove i početak svih stvari koje ne valjaju. Od tog momenta film se pretvorio u kopiju originala uz veće ili manje izmene. Scene su "obogađene" tinejdžerima koji su bez izuzetka na intelektualnom nivou panja. To i ne bi bilo tako strašno da nije sledeće činjenice. Sećate se sigurno kako je u prvom delu glavnu žensku ulogu tumačila sjajna Džejmi Li Kertis sa čijim likom se lako saživite.

Po stoti put ponavljam, da bi ovakav film bio napet i uspešan, gledaoc mora da strepi za likove koje ubica proganja. Ovde je glavni ženski lik takav da vas u početku i ne zanima šta će biti s njom a kasnije ćete poželeti da ona, makar i slučajno natrči na nož Majkla Majersa... više puta. Ovo je jednostavno neoprostiva greška koja je totalno oborila kvalitet filma. U principu film je ok za pogledati ali ne mogu da se otmem utisku da je sve ovo moglo biti zaista sjajno, pogotovu zbog odlične prve polovine. Velika šteta.

Zanimljivosti:
Pre nego što su producenti pristali na ovu Rob Zombijevu verziju, trebao je biti snimljen film o Majklovom boravku u ludnici. Ema Stoun je bila na audiciji za ulogu Lori Stroud. Svaka čast ljudima na izboru Skaut Tejlor-Kompton čime su definitivno sahranili svaku šansu ovom filmu da bude odličan. Pre nego što je počeo sa snimanjem, Zombi se obratio Karpenteru povodom ovog filma i Karpenter ga je ohrabrio da napravi film po želji.

Naj scene:

Razvoj lika Majkla Majersa

Moja ocena: 6/10

Drugo Mišljenje: Halloween (2007)

Нема коментара:

Постави коментар