Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

субота, 20. август 2011.

TRON: Legacy (2010)


Kod nas nazvan: TRON: Legat, TRON: Nasledstvo
Žanr: Akcija | Avantura | Naučna Fantastika | Triler
Režija: Joseph Kosinski
Glumci: Jeff Bridges, Garrett Hedlund, Olivia Wilde...

Priča:
Sin dizajnera virtuelnog sveta tražeći svog oca završava u digitalnom svetu koji je stvorio njegov otac. On uviđa da je kreacija njegovog oca postala neprijateljski nastrojena...

Moj osvrt:
Neću pričati sada o korisnicima i programima, za to pogledajte post koji govori o prvom delu ovog filma. Hvala Bogu, nije napravljen rimejk već je napravljen nastavak koji je na sjajan način ispoštovao prethodnika. Animacija je rađena u drugoj tehnici, naravno, ali su kreacije iz prvog dela apsolutno ispoštovane i dovedene do savršenstva. Ovo je inače prvi film koji sam gledao u novootvorenoj Areni i prvi film koji sam gledao u 3D. Što se 3D dela tiče i nije naročito iskorišten. Pre ovog filma išao je trejler za film Thor gde Odin čekićem razbija kamen koji ide pravo u facu... priceless. To naravno nije loša karakteristika ovog filma.


Ako ste gledali prvi deo, ovaj film može samo da vas oduševi. Ponavljaju se neki fazoni iz originala i pošto se priča nastavlja lakše je skontati šta se dešava. Prošlo je mnogo godina od događaja iz prvog dela. Kevin Flin (Džef Bridžis) je nestao. Njegov sin traga za njim ne sumnjajući da će završiti u očevoj kreaciji. Kao i u prvom delu, koncept je sličan, samo što je u originalu MCP bio negativac, eeee ovde je negativac po meni još bolji. Program koji je Flin napravio još u prvom delu naravno nosi njegov (mladalački) lik i zove se Klu. Klu zavodi red na svoj način tumačeći naredbe svog tvorca. Ono što mi je naročito drago, Bokslajtner ponovo glumi Flinovog druga ali i TRONA. Naravno, i njegovo lice je kompjuterski "ispeglano". Nećemo da nam fenomenalni TRON bude dekica. O tome ko je TRON, imate u opisu originala.


Efekti su zaista sjajni, ispoštovali su koncept koji je imao origial ali je sve to grafički unapređeno, što je i logično s obzirom na razliku u godištu ova dva filma. Po poslednji put ću ovo ponoviti, ako ste gledali original, priča ovog filma će vam biti još bolja nego što jeste, osećanja koja imate prema likovima i Flinovoj kreaciji biće još veća i film će sigurno biti jedan od najboljih novijih naučno-fantastičnih naslova koje ste pogledali. Nećete biti nezadovoljni i ako niste gledali original, ali to vam je npr. kao da ste gledali drugi deo filma Kum a niste prvi.


Džef Bridžis epski, neprejebivo, totalno, genijalno, dominira u svakoj sceni u kojoj se pojavljuje, i kao Klu a naročito kao ostareli Flin. Čovek jednostavno zna da odglumi sve. Hedlund je sasvim ok, Olivia Wilde simpatična, sporedni glumci onakvi kakvi treba da budu, tako da je i gluma na visokom nivou. Ova dva filma jednostavno morate pogledati. Ne govorim to kao zaluđenik naučne fantastike, iako možda tako ponekad zvučim. Što se toga tiče, mogu vam reći da u mojih top 10 filmova verovatno nijedan nije iz tog žanra. Najveći kvalitet ovog filma je taj odnos između kreatora i kreacije, to je vrhunac ove duologije... ali to možete videti samo ako odgledate i prvi i drugi deo.

Zanimljivost:
Svetleća odela koja su glumci nosili su bila veliki problem tokom snimanja. Prvim delom zbog ograničene mogućnosti kretanja a drugim zato što ona nisu uopšte rađena specijalnim efektima već su prava, tako da su svetiljke koje su na odelu brzo trošile baterije.

Naj scene:
Kevin Flin vs. Clu

Moja ocena: 8/10

4 коментара:

  1. Nisam gledao prvi deo ali obavezno ću ga pogledati.
    Sa opisom filma se skoro u potpunosti slažem ali moram navesti jedan veliki propust a to je muzika iz filma koja je fenomenalna i bukvalno nosi ceo film, po meni ovo je najbolja muzika u filmu ikada i kada to kažem ne mislim da je neka melodija iz ovog filma najbolja filmska melodija ikada daleko od toga ali kada se gleda muzika u celini znači za ceo film onda je ona bez premca.
    Moja ocena je 9/10 znaci za jedan veća od tvoje ali samo zahvaljujući muzičkoj podlozi, moj savet posle gledanja filma je da se obavezno preslusa soundtrack za ovaj film koji je inače uradio Daft Punk i koji je napravio filmsko-muzičko remek delo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Danas sam baš od prijatelja dobio sličnu tvrdnju :)
      Setih se da mi je neko na blogu već preporučio soundtrack pa dođoh da proverim. Iskreno nisam fan Daft Punka ali je muzika baš "čučnula" u film tako da sve pohvale i za njih a i za Zelju koji je to tada primetio pre mene :)

      Избриши
  2. U potpunosti se slazem.Muzika je vrhunska.Pravi izbor je angazovanje Daft Punka,nekako je sva futuristicka.Podseca me na Vangelisa.Ja predlazem da malo vise obratis i na muzicku podlogu u filmovima koje recenziras.Film bez muzike je nula. :D PS:Kad ce Hobit doci na red za gledanje?Sa nestrpljenjem ocekujem recenziju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hobita, ukoliko se ne desi nešto nepredvidivo, idem da gledam u petak pa komentar se može očekivati u narednih nekoliko dana.

      Избриши