Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

четвртак, 18. август 2011.

TRON (1982)


Žanr: Akcija | Avantura | Naučna Fantastika
Režija: Steven Lisberger
Glumci: Jeff Bridges, Bruce Boxleitner, David Warner...

Priča:
Haker je doslovno kidnapovan u svet kompjutera i prisiljen da učestvuje u gladijatorskim igrama gde mu je jedina šansa da pobegne herojski bezbedonosni program.

Moj osvrt:
Ovo je sigurno jedna od najboljih ideja što se tiče naučne fantastike. Programi u računaru su predstavljeni kao ljudi. Oni rade za korisnike, u ovom slučaju ljude koji sede ispred računara. Međutim, kada postanu nepotrebni, ti čovekoliki programi bivaju prisiljeni da igraju igre između sebe, koje se završe nečijom pogibijom, tj. uništenjem tog poraženog programa. Džef Bridžis glumi Kevina Flina koji je dobio otkaz u kompaniji koja zarađuje na njegovim kreacijama. Pošto je hteo da raskrinka tu kompaniju i dokaže da su napravljeni programi njegovi, on biva uvučen u taj virtuelni svet. U njemu, pomoć mu je program koji je razvijen za zaštitu, a to je TRON koga je isprogramirao Flinov prijatelj, Alan Bredli koga tumači Brus Bokslajtner. Pošto je on isprogramirao TRONA, TRON ima njegov lik. Naravno, Flin mora izaći iz ovog sveta ali ne brinite, moraće da učestvuje u igrama. Među njima, sigurno jedna od najpoznatijih igara svih vremena je vožnja Lightcycle-ovima. To, uz prvu igru u kojoj Flin učestvuje spada u Naj scenu tako da sliku prilažem na kraju.

Ne pomenuh da postoji pobuna programa, tako da korisnici baš i nisu dobrodošli, tako da je naš junak u gadnom sosu. Za to vreme, film je postavio standarde. Prvi je rađen takvim tipom animacije. Mogu vam reći da je i posle skoro trideset godina on prijatan za oko.  Što se tiče glume, s obzirom da svi sem Bridžisa glume programe koji treba da budu drveni i hladni, nemam šta posebno da pričam. Džef Bridžis je za mene jedan od najsimpatičnijih glumaca ikada tako da njegova gluma je za mene uvek sjajna. Verovatno ću sutra predstaviti nastavak, ali bez ovog dela, nastavak nije toliko dobar. Mnoge stvari se ponavljaju odavde, samo naravno dorađenje za današnje standarde. Ako ste pogledali nastavak pre ovoga, pogledajte prvi deo i videćete koliko priča u nastavku dobija na kvalitetu. Ako još niste pogledali nijedan, onda se prvo bacite na ovo ostvarenje i uživajte.

Zanimljvost:
Igrica napravljena na osnovu ovog filma je zaradila više novca nego sam film. Tu bih želeo da napomenem da na internetu imate igru GLTron koja je besplatna, može se igrati i u Windows-u i u Linux-u (hvala Bogu) i možete ga skinuti i igrati u Split Screen modu sa ortacima. Veoma je zarazna. Film je naravno loše prošao u to vreme zbog, biću slobodan da se izrazim tako, zaostalosti kritike, koja je tada kompjutersku animaciju nazivala "varanjem". Naravno, zbog tog "varanja", TRON je bio diskvalifikovan sa dodele oskara gde su se trebali naći među nominovanim za najbolje specijalne efekte.

Naj scena:
Igre u kojima Flin učestvuje.

Moja ocena: 7/10

Нема коментара:

Постави коментар