Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

четвртак, 14. мај 2015.

Avengers: Age of Ultron (2015)


Avengers: Age of Ultron (2015) on IMDb
Kod nas nazvan: Osvetnici: Era Altrona
Žanr: Akcija | Avantura | Naučna Fantastika
Režija: Joss Whedon
Glumci: Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo ...

Priča:
Kada Toni Stark i Brus Baner pokušaju da pokrenu program za zaštitu, stvari polaze po zlu i Zemljini najveći heroji moraju da zaustave zlog Altrona u njegovom pohodu.

Moj osvrt:
Prvi Avendžersi su bili opasno zabavan film. Nisu išli na pametovanje, nisu bacali kartu na dramu već su dostavili stopostotnu zabavu. Upravo tu je omanuo Kapetan Američki Predsednik propovedajući stavove svojih očeva u zanosu poštovanja nevelike istorije. Moraš da znaš šta prodaješ u filmu. U prvim Avendžersima su to znali. Nisam bio naročito uzbuđen najavom drugog dela. Plašio sam se da će odlutati čak i od obične priče i dostaviti samo neprestanu, dosadnu i/ili praznoglavu akciju. 

Stark je kreator mnogih opasnih stvari. Gikovima, nerdovima i mojoj ostaloj voljenoj sabraći i voljenim sasestrama on je možda i najdopadljiviji lik. Za razliku od većine koji imaju supermoći, on koristi kefalo. Videli smo šta sve ume da napravi i uživali u nekim njegovim kreacijama. Ideja da njegova kreacija bude ono što će da se okrene protiv Osvetnika zapravo i nije tako loša. On svakako želi da stvori nešto što će da koristi svetu umesto samih heroja. Dakle to što bi on stvorio treba da bude jednako moćno ako ne i moćnije. Samim tim imamo vazda opakog neprijatelja. 

Upoznajemo i nove likove. To su neki simpatični blizanci koji su inicijalno zlikovci. Ono što mi se nije svidelo, potpuno je nejasna slika o njima. Sve što znamo je da su unapređeni. Onda vidimo da lik brzo trči. Aha, trči brzo i mislimo to je to. Onda vidimo da devojka zna da se igra mozgom drugih ljudi. Aha, ona može to. Pa onda vidimo isto tako da ona poseduje moć telekineze. Aha ona može to, mada je ove dve stvari čine potpuno nezaustavljivom. I onda kad nam se tako nabacuju stvari, mi očekujemo da ovi likovi mogu svašta a to ne valja. Mnogo su nedefinisani i nisu dobro iskarakterisani. 

Ovo što jedno od njih može da utiče na glave drugih mi se nikako nije svidelo. Sve to izgleda isforsirano. Hteli su da okrenu Osvetnike jedne protiv drugih ili da im razbiju ekipu i moralo je tako što će neko da im se igra glavama. Jasno nam je da je čovek sam sebi najveći neprijatelj ali do toga su mogli da dovedu na neki drugi način. Koliko god da su superheroji, oni su i ljudi. Čovek greši. Bilo ko od njih je mogao da napravi grešku. Očigledan je strah scenarista da ne uprljaju nekog od likova i onda su to odradili na ovakav način. Uprljaj lika ali mu daj šansu da se očisti. Dobićeš mnogo veću priču od ove pizdarije. Možda ćeš čak dobiti i dramu vrednu pažnje. 

Nisam čak fasciniran ni načinom kako je Altron zamišljen. Inicijalno je to dobro jer ima veliku sposobnost i prilično neograničenu moć. Ali kako su učaurili tu moć u robota, sve je postalo nekako već viđeno. Gledali smo i takve i onakve robote. Daj nam nešto novo. Fazon je što ovaj robot ima kao neku čoveku karakterističnu svest. I onda vidimo u robotu sarkazam, vidimo neka rezonovanja na koja nismo navikli. Ok, to je ono što manjka današnjim naučno fantastičnim filmovima - fantastika. Ali nekako mi je ovo izgledalo skrnavo. Robot koji deluje opasno je jedna stvar. Ali ako ovog robota zamenimo sa neverovatno inteligentnim zlikovcem koji komanduje armijom robota, to može da izgleda mnogo bolje. Recimo Bejn u Povratku Mračnog Viteza je jedno vreme građen opasno. I tu vidiš da je on neko koga bi se plašio u realnom životu. Naravno, na kraju su besmislenim preokretom uspeli da od njega naprave običnu kučku pa je taj negativac postao potpuno nebitan. Altron mi nije naročito ispirativan kao lik. Jedino gde on radi posao je kao opasnost.

Kada sam video da se Altron kao program proširio internetom, pomislio sam da su Avendžersi prilično nadrljali jer na ovaj način čovek ima pristup svemu. Ali i to nije naročito dobro razrađeno. On traži tamo neke kodove za nuklearne rakete. Kao da su to jedine nuklearke kojima može da pristupi, kao da je to jedini način da upropasti svet. U principu, činjenica da je Altron i online je isto tako bitna kao da su nam rekli da je dobio pristup bazi Telefonskog imenika Šapca iz 1956. Što si ga koji moj kačio na net kad ne zna da ga koristi. Dakle još jedan dokaz traljavosti koju film nije uspeo da ispegla. 

No da se vratim još malo na one blizance. Obično volim da saznam uzrok zašto je neko zao. Oni žele da unište Avendžerse jer mrze Tonija Starka. Šta je uzrok mržnje? Njihovi roditelji su nastradali od bombe koju je proizvela tadašnja Starkova fabrika oružja. Ok, jedno je ako si pacifista pa si protiv pravljenja oružja ili šta već. Ali ovo je isto kao da su želeli da dignu fabriku Mercedesa u vazduh zato što im je neko zgazio roditelje automobilom pomenute marke. Mislim hej, vidiš šta Osvetnici rade, vidiš da su branioci i mrziš ih iz tako nekog razloga. Morali su ovo bolje smisliti. Mogli su iskoristiti nesrećan slučaj koji bi povezali sa delanjem Tonija Starka. Ovako je razlog baš besmislen. 

Avendžersi 2 uvode nešto što je u kecu zanemarljivo a to je drama. Nije ona ovde uvek dobra ali nekada i nije tako loša. U najvećem broju slučajeva je zapravo nebitna. No, pozdravljam ideju iz jednog veoma bitnog razloga. Na taj način daješ superheroju novu dimenziju. Možeš da pokažeš njegove motive, možeš da vidiš šta su mu slabosti i strahovi. Kažem, to ovde nije tako impresivno ali nije ni dosadno kao u novom Super Menu gde su smorili od velikih govora. Npr. za vrsnog strelca nismo znali da ima porodicu. Time oni ovde žele da nam skrenu pažnju da je on ipak običan čovek i da i te kako ima šta da izgubi. Zapravo ovo je ovde i solidno s obzirom da taj lik nije jedan od onih najglamuroznijih. 

Najviše se potencira na vezi Brusa Banera i Nataše Romanov. Nije ovo loše ali je već viđeno. Išli su po tankoj liniji između podnošljivog i patetičnog ali su ostali na koliko toliko dobrom putu pa servirali nešto osrednje što može da prođe. Ja bih iskreno ovde igrao na veseliju kartu, na potpuno odsustvo patetike, na avanturu i humor. Šta fali što on iz čista mira može da se pretvori u zelenog uništitelja? To bi baš bilo opičeno. Donelo bi nove scene humora a humor je svakako prihvatljiviji od patetike. 

Pošto pomenuh humor, nastaviću o njemu. Ovo je i dalje odlično. Akcija se zaleti i umesto da dosadi, oni tu ubace humor koji vas prilično nasmeje. Potom scene koje premoste akciju su bogate dobrim fazonima. Gomile usputnih dobacivanja sadrže sjajne šale. Kada likovi razmene par fazona između njih se napravi odlična hemija i eto sjajnog recepta kako se to radi. Nekako, taj humor između njih izgleda prirodno i dobijemo utisak velikog prijateljstva i odličnog poznavanja. Takođe, šale su tako pravljene da likovi mogu da ih muzu ceo film. Konstantno mogu da nas podsećaju na njih varijacijama i uvek ćemo se slatko nasmejati. 

Upravo ta hemija između likova je odlična. U prošlom filmu jesu bili tim ali je sve to bilo u fazonu da svako radi svoje. Onakvim humorom između likova su dostavili povezanost. Samim tim, njihova grupa je bitnija i raspadanje takve grupe je bolnije. Ta saradnja se vidi i u borbi gde su solidan broj scena posvetili timskom radu. Taj timski rad je ovde prikazan kao stvar poverenja. Svako svakom praktično dozovljava da se pokaže, svako svakom pomaže da se dokaže. Tako svako pokaže ono u čemu je najbolji. Upravo te scene donose odličnu akciju i sjajnu zabavu.

Ono što mi posle gledanja nikako nije jasno, to su Altronovi ciljevi. Prvo se okači onlajn pa tamo ne radi ništa posebno. Misilm traži kodove za lansiranje nuklearnih raketa ali od toga nema ništa. Ništa od dostupnih podataka nije uspeo da iskoristi u sukobu sa Osvetnicima. Takođe, prodaje nam se priča o nekom nadčoveku ili šta već. I to mi nije jasno. Zašto je to Altronov cilj, šta time želi da postigne. Zapravo, najveći problem su ta širenja moći ovog lika. Šire mu moć nenormalno a on i dalje izgleda kao obični robot. Trebali su da idu na manju sliku i drže se jedne priče. Ne shvatite pogrešno, sve je ovo pitko, čitko, veoma gledljivo, opasno zabavno ali ne mogu da se otrgnem utisku nabacanosti. 

Kada je akcija u pitanju, potrudili su se fino. Sve to izgleda blješteće a akcija je prilično pitka. Nije kao npr u prvom delu Hobita gde se Legolas odrazi kapkom pa se dočeka na uho, pa rotira na laktu, pa skoči kao Dragutin Topić itd. Batali takve stvari. Ovde vidimo normalno šibanje i onda nam povremeno prirede neku akrobaciju. Ako konstantno gledamo akrobacije, prestaće da budu impresivne. Ako gledamo regularno šibanje u koje ubace akrobaciju, to već izgleda mnogo bolje. 

Naravno, superherojski film danas ne umeju da naprave bez velikih govora i velikih reči. Nisam protivnik toga iako mi uglavnom ide na nerve. Nekad to zvuči opako i probudi onog klinca u meni. Recimo u starom Sudiji Dredu kada Slaj kaže It's a lie! The evidence has been falsified! It's impossible! I never broke the law, I AM THE LAW!, na to njegovo I am the law sve stane i shvatite da je to što govori veliko i da je istina. Takođe, koliko god ta rečenica zvučala preterano (mada sam je našao u Presfildovoj knjizi a on je istoričar), u filmu 300 Leonida kaže: Spartans! Ready your breakfast and eat hearty... For tonight, we dine in hell!, ok, preterivanje je to, ali ne možete da kažete da ne zvuči popaljenički. Digne adrenalin donekle. U ovim Avendžersima imamo jednu stvar vrednu pažnje. Jedan od likova očajava zato što je napravio grešku zbog koje svi ispaštaju. Drugi mu kaže da batali očaj. Svako greši. Treba skupiti muda i učiniti nešto povodom toga što se dešava. Meni se ovo opasno svidelo. Greška je u prošlosti. Nama preostaje da vidimo šta da radimo sada. Na sadašnjost i budućnost možemo uticati. 

Ukupan utisak je da je ovo slabije od prvog dela. To je bilo za očekivati. Drugi utisak je da su i priča i likovi nedovoljno dobro razrađeni. Želeli su napraviti nešto preširoko i nisu se snašli. Pozdravljam pokušaj pričanja neke drame svih likova. Tako im daš nešto više od šarene uloge zaštitnika i možeš da ispričaš nečiju priču. Humor je odličan i to je onaj začin koji i ovaj film čini mega zabavnim. Akcija je dobra i povremeno zaista digne adrenalin. Glas Džejmsa Spajdera u ulozi Altrona je takođe odličan. Vrline filma su jasne. Mane nisu nastale iz gluposti već iz pokušaja da se napravi nešto novo a to pozdravljam. Nisu omanuli i napravili kreteniju. Jednostavno nisu uspeli da razviju do kraja sve što su želeli.

Zanimljivosti:
Skarlet Johanson je bila trudna kada je snimanje započeto tako da su sve scene sa njom snimane na početku. U nekim scenama joj je stomak čak i skriven efektima. Kada je Spajder snimio svoju prvu scenu, dobio je ovacije od svih prisutnih. Tanos je trebao biti sledeći zlikovac ali se režiser odlučio za Altrona. Spajderov glas nije menjan efektima. Sve vreme čujemo njegov prirodan glas. Toni Stark u filmu nosi majicu sa Brus Lijem. Prva reč koja se pojavljuje u filmu je "shit".

Naj scena:

Hulk stiže u pomoć. Upravo onaj klinački adrenalin koji je potreban ovakvim filmovima.

Moja ocena: 7/10

6 коментара:

  1. Mislio sam da ga gledam u bioskop.ipak sada odustajem.vidim da je samo spektakl za oči i da nije ono što i prvi dio.samo to nam govori što su isekli toliko iz filma .u naredbi produkcije.e sada se dvoumim da li da gledam njega ili Mad Max 4.ako si gledao maksa reci koji bi po tebi od njih dvoje bio vrijedniji pogledati u bioskop jer ipak to košta a ne idem samo ja.ne želim da gledam nešto a da bacim pare na to.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. "ipak sada odustajem.vidim da je samo spektakl za oči" gde sam ovo napisao? :) Meni je prijalo da ga gledam, ocena je visoka tako da je na tebi da odlučiš.

      Избриши
    2. Nije nego kada gledam filmove u superherojima oću da imaju priču da budu vrhunski da ne budu samo raj za oči da imaju dobru priču.Ovako ne volim ih ja puno.Volio sam ih nekad sada jako malo.Ali jako malo.Zato kada ih gledam oću veliki spektakl kao trilogija o mračnom vitezu.Mad Max ima moćnu ocjenu na imdb-u.sada ne znam ako si ga gledao da li je dobar i koristan da se odgleda u bioskop.jer neki kažu da je čisto sranje gdje je u pitanju samo eksplozija,jurnjava,akcija.Dok neki kažu da je odličan.S obzirom na to da ga je režirao čovjek koji je režirao prva tri.

      Избриши
    3. Jasno, mada ni prvi Avengersi nemaju priču pa su mega zabavan film. 90% superherojskih filmova nema priču. Prva dva Mračna Viteza je imaju, treći ima priču koja je takva da je bolje da je nema koliko je besmislena. Prvi Iron Man ima neku priču. Ostali skoro pa ništa. Ali ako kažem da ima odličnog humora, neke drame, solidne akcije, onda to nije samo slatkiš za oko. Rekao si npr. da su prvi Avengersi odlični. Tamo nema ni P od priče a i dalje je to zabavno. Ako ubaciš dobru priču u oavakv film, svakako da vredi mnogo više. Ali barem donesi dobru zabavu ako ništa drugo. Neki ne uspeju ni u tome. Kapetan Amerika je npr. užasavajuće dosadan. Ipak su to filmovi koji prodaju akciju i ne bih ja tu dizao očekivanja. I Mračni vitez koga svi smatraju za neverovatan film, ako gledam uopšteno, nije ni blizu nekog velikog filma ali za superherojske standarde on jeste na zavidnom nivou. Zato sam napisao "gde sam ovo napisao" jer iz mog teksta teško da si mogao zaključiti da je ovo samo slatkiš za oči. Ovo je samo donekle slabije od prvog dela, tj. manje zabavno. A da pričamo o nekoj priči u i tamo i ovde, nema materijala.

      Избриши
  2. e bravo jesi li ćuo da izlazi neka knjiga od Toni Paronsa "Koljač".Kažu da je dobra knjiga.Krimi triler o serijskoj ubici.I neka od Stajnbeka "O miševima i ljudima".mislim da su dobre pa te pitam da li znaš nešto o njima.Ja ću ipak odgledati Mad Max-a jer sam shvatio da ne želiš ništa da pričaš o filmovima koje nisi pogledao ili koje jesi.čak i kada se ne traži da se sazna o njima detalji neko samo kvalitet :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Parsonsa nisam do sada čitao a od Štajnbeka posedujem Istočno od Raja ali je još nisam pročitao tako da ti ne mogu pomoći kad su ti naslovi u pitanju. Ono što kod Lagune mene zanima su naredna izdanja Saramaga i Pekića a drago mi je da i Grasa izdaju jer to svakako treba overiti.

      Избриши