Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

четвртак, 3. јануар 2013.

The Bourne Legacy (2012)


The Bourne Legacy (2012) on IMDb
Kod nas nazvan: Bornovo Nasleđe
Žanr: Akcija | Avantura | Misterija | Triler
Režija: Tony Gilroy
Glumci: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton...

Priča:
Treadstone nije bio jedini projekat ali je uticao da se ugase mnogi. Samim tim, došlo je do niza događaja koji je prouzrokovao smrt mnogih agenata. Jedan je uspeo da preživi i potera za njim počinje.

Moj osvrt:
To da Treadstone nije bio jedini projekat i da tu postoje još mnogi mi tako smrdi, braćo i sestre, da to ne mogu da vam opišem. To je tako lagano doneta odluka tipa "hajde da zaradimo na Bornu i posle Borna pa ćemo da smislimo nešto već". Ok, ne kažem da je tu nije moglo da se napravi nešto dobro, ali su svojski morali da se potrude da smisle da to sve ima logike. Novi projekti sa novim agentima zaista piju vodu ali originalnosti ni trunke. Ovako su se ogradili da prave gomile nastavaka ali su izgubili mnogo na ozbiljnosti. Iako nisam neki veliki fan filmova o Bornu, ne poričem da oni drže zaista visok kvalitet. Kada pogledam tu priču smišljenu tamo i ovu ovde, zaključujem da za ovaj nov film jednostavno ne postoji scenario. Tamo smo u toku filma otkrivali gomile stvari, sama priča je imala neku veličinu, ovde te priče nigde nema. 


Nov agent beži od organizacije, možeš misliti. Kao što već rekoh, zbog beskrajno slabije priče, došlo je do gubljenja ozbiljnosti, a filmovi o Bornu svakako nisu zasnivani samo na neprestanoj akciji i gomili preterivanja. Zbog toga ovaj film ne može da prođe nepopljuvan od mene. Da je sve to bilo u Nemoguća Misija fazonu, hajde da se izdrndavamo sa efektima, akcijom, preterivanjem, ja bih ga tako prihvatio i očekivao takve stvari od njega. Prva polovina filma je sasvim ok, upoznajemo se sa jadnom pričom, sa tim agentom, sa simpatičnom doktorkom i to je to. Nema puno mrsomuđenja. U drugoj polovini filma dolazi do izražaja zaostalost scenarista jer eto, agent i doktorka traže lek koji on mora da uzima. Priča o tome šta taj lek predstavlja i zašto se uzima može da pije vodu u gluparijama a ne u filmu koji se nastavlja na Bornovu trilogiju. 


Mogao bih i progutati ovu pričicu o tim lekićima, ali jednostanvo nju su smišljali kompletni moroni, time su obogaljili glavnog lika, time su obogaljili film i ljude koji traže priču koja ima mozga prilično razočarali. Umesto da unaprede malo priču, oni su unapredili stvari da se dečica raduju. Jedino moje oduševljenje je bilo kamerom u akcionim scenama. Ona je mnogo bolja nego u ranijim Born filmovima. Ostala "unapređenja" me i nisu baš oduševila. Ovde vidimo suroviji trening agenata gde imamo i preterivanja ali koliko toliko podnošljiva. Potom u prethodnim Born filmovima, glavni lik se kršio sa agentima iz istog programa. Ovde nam kao serviraju ultra mega giga zajebanog negativca iz programa za koji niko nikada nije čuo. Kada se on pojavi, imamo preteću muziku, imamo nešto što obećava da će glavni lik debelo da nadrlja. Šta smo videli od ovog negativca? Ništa, ovo je najnesposobniji protivnik ikada u Born filmovima a posvećeno mu je više vremena neko svim dosadašnjim ukupno. 


Raniji Born filmovi su bili dinamični za medalju. To je bila stoprocentna akcija od prvog do poslednjeg minuta. Kada gledam te filmove pa ovaj, izgleda mi kao da sam sa trke sprintera prešao na šetnju penzionera sa hodalicama. Zbog jadne priče rasteže se sa gomilom gluposti i ti beskrajni segmenti budu povremeno prekinuti akcionim scenama. Par scena šibanja koje vidimo ovde su odlične ali ih ima zaista premalo tako da veliki minus ovom filmu je to što je akcioni sa minimumom akcije. Na kraju imamo jednu milion puta viđenu jurnjavu u saobraćaju i ako niste gledali više od 3 jurnjave u filmovima, ova će vas sigurno zadovoljiti. Što se tiče glumačke ekipe, mogu slobodno reći da ona ne zaostaje za ranijim filmovima. Dejmona je zamenio Remer i to što on ne deluje ni blizu upečatljivo kao Dejmonov Born zahvalimo retardima od scenarista. 


Glumački, sve je na svom mestu. Edvard Norton kada spava je bolji glumac od Dejvida Stratherna i Džoan Alen ali likovi koje su ovo dvoje tumačili prethodnim filmovima su imali smisla i svoje mesto u priči. Nortonov lik ovde je mogao komotno da glumi i jadnik poput Orlanda Bluma, pa vi sada vidite koliko je ovaj veliki glumac loše iskorišćen. Kako je priča o lekićima besmislena a doktorka koju tumači Rejčel Vajs je tu zbog tih istih lekića, vi sami utvrdite koliko je ovaj lik onda upečatljiv. Rejčel Vajs rado gledam u bilo kom filmu ali i ona je žrtva lošeg scenarija. Da zaključim, prva polovina filma je obećavala. Iako jadna priča, moglo je od ovoga ispasti nešto što je zanimljivo za gledanje. Druga polovina filma nema priču, upropašćeno je sve što je u prvoj napravljeno tako da ukoliko misle da ovaj serijal preživi, moraju ovde nešto debelo menjati.

Zanimljivosti:
Remer je izjavio kako je najteža scena za snimanje bila vožnja motociklom.

Naj scena:


Pomoć stiže.

Moja ocena: 5/10

1 коментар:

  1. I ja sam bio prilicno razocaran kada sam odgledao ovaj film ali sam naslucivao ranije da tako nesto moze da mu se desi cim sam video da Dejmon nije u filmu,ipak je on ostavio neizbrisiv trag u Born fransizi,videlo se tu da je nastavak temeljen na ''starom'' Bornu ali kada su ga ''izgubili'',morali su pricu da menjaju iz korena,ovako su se pogubili...Suma sumarum,prilicno slabo.

    ОдговориИзбриши