Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

субота, 26. јануар 2013.

Alvin and the Chipmunks (2007)


Alvin and the Chipmunks (2007) on IMDb
Kod nas nazvan: Alvin i Veverice
Žanr: Аnimirani | Komedija | Porodični | Fantastika | Muzički
Režija: Tim Hill
Glumci:  Jason Lee, Ross Bagdasarian Jr., Janice Karman...

Priča:
Neuspešni stihotvorac Dejv Sevil dolazi do uspeha kada pukim slučajem naleće na tri veverice koje pevaju, vođu Alvina, pametnog Simona i buckastog Teodora.

Moj osvrt:
Kako sam malo umoran od prekovremenog rada, odlučih da pogledam par stvari za koje mi mozgić baš i nije potreban. Ako ništa, očekivao sam barem malo jeftine zabave. Prvi film koji je pukim slučajem bio na meniju je ovaj koji sada i komentarišem dok je drugi Enchanted, preporuka poštovane čitateljke, čiji vas prikaz čeka najverovatnije sutra. 


Kontam ja da kada si klinac, mogu ti prodati svakojako smeće, tu nema ništa sporno. A ako već prodaješ klincima smeće, zabavi ih koliko god možeš. Recimo Stjuart Litl je opako besmislena ali i simpatična pričica koja može poslužiti kao instant zabava. Potom Moćni Rendžeri na koje su meni bliske generacije balavile su teška glupost, ali tako jednostavan koncept i glupava zabava su prilično prijemčivi klinjama. Šta imamo ovde. Imamo malo simpatičniju verziju Teletabisa. Sve što su ovde smislili je bilo "hajde da napravimo film o tri slatke male veverice koje znaju da pričaju i pevaju." I to je to. Ok, ima tu par gegova, ali umetnost bi bila napraviti film sa tri veverice koje pričaju bez i jednog gega. Naravno svi oni su već viđeni ali hajde, možemo to sve prihvatiti. 


Ostatak priče je nula. Nemam problem čak iako jeste priča nula, ali kada praviš ovakav film, ta priča samo treba da podržava ovako blesavo smišljene likove, da im da šansu za što više blesavljenja. Ted mi je sasvim korektan primer za to, ispodprosečna priča tu nema sumnje, ali medu vodi kroz gomile ludačkih situacija gde humor tog blesavog lika eksplodira u svakoj od njih. Kome takav humor odgovara, ne može biti nezadovoljan. Šta je ovde humor? Par vratolomija, dva tri razgovora i slatke male veverice koje pevaju... to je to? 


Teško je možda da sudim sa ove distance kako bih ovu bezveznjariju primio kao klinac, ali prilično sam uveren da ne bih bio naročito fasciniran. Sve te životinjice koje pevaju postoje u maestralnim crtaćima koje i dan danas volim pogledati. Porediti Duška Dugouška i jednu njegovu pesmu sa bilo kakvim računarski generisanim likovima koji pevuše neke gluposti bilo bi zaista neumesno. Ovo smećence nema šta da traži u istoj rečenici sa onim klasikom. A ovako nečim žele da nas fasciniraju... Ne ide bato. Smisli ti lepo nešto što nisam video u gazilion puta boljem izdanju pa ću možda i da te cenim. Ovako, ideš u blato. 


Ako ipak smatrate da će vas pesmice veveričica zabaviti i da ćete biti veoma vezani za patetičnu baljezgarijicu od priče koja sve ovo prati, samo izvolite. Za one koji se dvoume, pogledajte trejler, tu je sve što valja. Koliko god da je za decu, tri teletabisa preobučena u veverice nisu nešto što ću mojim klincima servirati.

Zanimljivosti:
Automobil koji Dejv vozi je Triumph TR4, britanski trkački automobil. "Konbanwa. Watashi wa Alvin desu" znači "Dobro veče, ja sam Alvin." Kako bi veverice bile što realističnije, animatori su se potrudili da se one u što više scena češkaju. Broj na Dejvovoj kući je 1958. To je godina u kojoj je "Chimpmunk Song" postao broj jedan na listama.

Naj scene:


Poneki geg.

Moja ocena: 3/10

Нема коментара:

Постави коментар