Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

четвртак, 17. јануар 2013.

Notes on a Scandal (2006)


Notes on a Scandal (2006) on IMDb
Kod nas nazvan: Beleške o Skandalu
Žanr: Drama | Triler
Režija: Richard Eyre
Glumci: Cate Blanchett, Judi Dench, Andrew Simpson...

Priča:
Profesorka istorije koja je blizu penzije sprijateljuje se sa mladom profesorkom umetnosti koja je u vezi sa petnaestogodišnjim učenikom. Ubrzo se otkriva da ova sredovečna žena želi nešto više od  prijateljstva.

Moj osvrt:
Braćo i sestre, posle gomile Džulija Roberts, Anđelina Džoli i sličnih polovnjakinja, posle gomile modela izgubljenih u glumi, pogledati ovakvu glumu dve vrhunske glumice je pravi praznik. Prenaviknut sam da preglumljivanje, poziranje, bečenje, odvratne grimase današnjih glumica tako da ovakva stvar lagano leči sve te bulšitarije. Džudi Denč i Kejt Blanše spadaju u sam vrh kada su dame koje glume u pitanju. Ova prva je već odavno dokazani velikan a ova druga oduševljava iz uloge u ulogu i pokazuje da može da glumi šta god poželi. 


Ideja filma nije originalna ali je ovo jedan od najboljih filmova sa ovakvom idejom. Osobe koje su posesivne obično u filmovima budu prikazane kao potpune budale i sve ode u neku krajnost. Grešim, ne "obično" već uvek su svi išli na tu varijantu. Recimo imamo film Fan (Fanatik) sa Robertom De Nirom. Taj film mi je odličan ali je ujedno jedan od retkih koji ima efikasnu završnicu gde ludilo neuravnotežene osobe dolazi do punog izražaja. Bukvalno svi teže ka pokazivanju potpunog ludila. Ovde imamo drugu varijantu. Ludilo osobe koja pre svega želi potpunu kontrolu nad nečijim životom nije ekstremno pokazano, fino je kontrolisano i ne manifestuje se tako i toliko da ceo svet može da ga skonta. 


E sada zamislite da je ta osoba užasno inteligentna... Priznaćete da bi to bio užasno nezgodan protivnik. Prvo ga je teško otkriti, potom sama činjenica da je užasno inteligentna otkriva da ko zna šta može da učini čemu se ne nadate. Možda vam to ne zvuči dovoljno epohalno. A šta ako vam kažem da nas taj lik kao narator, pišući svoj dnevnik, vodi kroz ceo film i da je to zapravo glavni lik u filmu... Do sada nisam gledao film sa ovako mudadžijskim pristupom. Džudi Denč briljira u ulozi ove osobe. Odlično su se potrudili i oko drugog lika. Pre svega veza sa petnaestogodišnjim mladićem je prilično komplikovana tema da bi jednostavno bila predstavljena i iznesena. Ipak moraš da kreiraš takav lik koji može da se upusti u takvo nešto. 


U 99% slučajeva, uslovno rečeno pozitivni likovi žena koje se odluče na preljubu uopšte, u filmovima imaju muževe koji ih muče, muževe za koje su se nevoljno udale, muževe koji ih već varaju, koji su nepažljivi, i svi filmovi se baziraju upravo na već prežvakanim stvarima. Ovaj film je otišao mnogo dalje. Porodica iz koje dolazi lik koji tumači Kejt Blanše nije savršena, ali nije ono na šta smo navikli. Ipak deluju kao jedna sasvim srećna zajednica. E sada kreirati takvu zajednicu u kojoj živi taj lik i nabaciti joj ovakav skandal teško može da upali. Braćo i sestre, ne da je to ovde upalilo, već je izvedeno maestralno. 


Razlog za to je odlično kreiran lik koji tumači Kejt Blanše. Zamislite takav lik koji može da živi u ovakvoj zajednici a može i da radi to što radi... e sada zamislite kako je to lak plen za posesivnu osobu koja zna za njenu tajnu, intelektualno dominira i deluje kao najbolji prijatelj. Ako su spletke iz realnog života u pitanju, ovaj film je sigurno jedan od najboljih a možda i najbolji na ovu temu. Lik koji je posesivan i neuravnotežen je temeljno osmišljen, njegovo ludilo dovoljno ukroćeno i tek povremeno blesne, njegova inteligencija surova, njegova upečatljivost besprekorna. Na sve to nam serviraju osobu koja je zbog svog greha i svoje krhkosti u isto vreme savršen plen i besprekorna žrtva. Bravo...

Zanimljivosti:
Kada Barbara povraća u toaletu, na zidu se vidi natpis "Babs Covett = nasty old lezza. I want to lick her mangy twat." 

Naj scena:


I knew who you were when we met. You were young. I knew it might get tough, but I was prepared. You're a good mother, but at times you've been a fucking lousy wife. Why didn't you come to me? You could have told me how lonely you were. You never trusted me to help you. I'm not saying I was so fucking fabulous, but I was here.

Moja ocena: 7/10

Нема коментара:

Постави коментар