Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

субота, 19. јануар 2013.

Felon (2008)


Felon (2008) on IMDb
Kod nas nazvan: Prestupnik
Žanr: Kriminalistički | Drama
Režija: Ric Roman Waugh
Glumci: Stephen Dorff, Marisol Nichols, Vincent Miller...

Priča:
Porodični čovek optužen za ubistvo iz nehata mora da se suoči sa surovim zatvorskim životom.

Moj osvrt:
Ovaj film je mogao biti vrhunski, i zaista tu ima dobrih stvari, ali sitnice su ga onemogućile da zablista u punom sjaju. Prvo o stvarima koje valjaju. Na samom početku u prvih minut dva smo upoznati sa vrednim porodičnim čovekom, vidimo provalu u njegovu kuću i prisustvujemo ubistvu iz nehata. O tome pričam kada kažem da mnogi filmovi imaju nepotrebne uvode od po pola sata pa i više (Wolf Creek je prvo što mi pada na pamet). U 2 minuta vidimo sve što treba da vidimo i jasno nam je da se ovom momčiću ne piše baš dobro. Što se tiče samih zatvorskih dana, tu imamo ono što i očekujemo po zatvorima a to je pre svega rasna netrpeljivost. 


Ne bih dalje o tome, znate i sami kako to ide, ako ne odabereš stranu, protiv svih si a kada je odabereš, sledi gomila pizdarija. Sasvim solidno je napravljen razvoj ovog glavnog lika kroz period proveden u zatvoru. Sasvim jasni su razlozi zašto počinje da čini to što čini, zašto se on sam menja, to sve ima dobru podlogu. Druga dobra stvar je stražar koji predstavlja veliki problem. Na žalost, taj čovek je i mana ali o tome nešto kasnije. Ovaj bata nije glupi, pohlepni policajac koji je sila dok su zatvorenici iza rešetaka (kao npr. Belik iz Prison Break-a). Ovaj čova je potpuno surov i bukvalno on propisuje pravila svojim postupcima. 


Najbolja stvar je jedan zatvorenik koji je za mene barem bio neočekivan. Njega odlično tumači Val Kilmer. U početku saznajemo da njemu niko ne može ništa, tačnije da ga ne dira nijedna strana niti da on ikom pripada. Sada vi možete misliti da je to iz prostog razloga što je taj bata neko bitan napolju. Ne, braćo i sestre, ovaj čovek je nedodirljiv iz sasvim drugog razloga. On iznosi svoju priču po kojoj može da se snimi tako bolesno dobar film, i od te priče se gledalac sledi. Kilmer svojom glumom odlično dočarava stanje svog lika i budi svu jezu i surovost događaja koji ga je naterao da učini to što je učinio, kao i svu hladnokrvnost njegovih dela. Način na koji je on ovde to ispričao mi je toliko bio upečatljiv i jeziv da sam poželeo da postoji film po toj priči. Kao neko ko nije glupavi rasista, on je osoba od koje naš glavni lik može puno naučiti i njihov odnos u filmu je veoma dobar. 


E sada loše stvari. Prva i ubedljvo najgora stvar je kako je predstavljena žena glavnog lika. Prvo nerviraju scene "ja se napolju raspadam dok ti leškariš po zatvoru". Hajde, to i nekako može da se podnese, ali kasnije prepatetične scene koje uključuju njenu majku i malog sinčića su mi tako loše legle po želudac da sam jedva izdržao da ih ne premotam. Lagano je moglo bez svih scena sa ovim likom van zatvora, i od mene bi film imao ocenu više. Kontam da je nešto od ovoga moralo da se desi kako bi došlo do transformacije glavnog lika, ali slobodno premotajte te scene, nećete primetiti da vam nešto nedostaje, gledaćete samo ono što vredi gledati ali ćete i dalje videti zašto je logično to što se dešava. Umesto da je to vreme utrošeno za još surovih ili upečatljivih scena iz zatvora koje bi i te kako legle ovom filmu, mi moramo da gledamo sapunicu. Neoprostivo. 


Druga mana je upravo ta što mi fali barem još jedna ili dve upečatljive scene iza rešetaka. Takođe, priča o odnosima između stražara i događaji nakon dolaska mladog čistunca, sve mi je to prežvakano ali može da prođe kada je sve ostalo kvalitetno. Veći problem je onaj koji sam pomenuo a tiče se stražara. Vidimo da je surov, vidimo da pušta da se zatvorenici tuku između sebe i sve je to ok, ali nigde, nijednog momenta ne vidimo zašto bi on bio takav, zašto bi činio to što čini. On dobija neki razlog za bes pri kraju filma, ali to ne objašnjava ništa. Tako jake stvari ni iz čega teško da mogu da prođu kod mene. Oko ocene sam se dvoumio, da li to da bude slaba sedmica ili jaka šestica i ipak sam bliže ovoj drugoj. Jednostavno patetičnim govnarijama ovde nije bilo mesta.

Zanimljivosti:
Film je zasnovan na događajima iz državnog zatvora Korkoran. Kilmer je sam osmislio ponašanje svog lika.

Naj scena:


Smitova priča

Moja ocena: 6/10

4 коментара:

  1. pogledaj ovaj horor: Shutter (2008)

    http://www.imdb.com/title/tt0482599/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Plan mi je prvo da odgledam original iz 2004 pa ću se onda pozabaviti ovim.

      Избриши
  2. japansku zar ne? verovatno je bolja ali mislim da i sa ovom nisu podbacili...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tajlandski je film taj originalni. U principu ne želim da napravim propust kao sa Ring(u) gde sam prvo gledao rimejk koji je vrhunski ali opet, original je original i treba prvo njega doživeti. Teško je vući paralele ako se prvo gleda rimejk. U svakom slučaju oba su u listi pa će doći na red

      Избриши