Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 5. децембар 2016.

Aliens (1986)


Kod nas nazvan: Osmi Putnik 2
Žanr: Akcija | Avantura | Naučna Fantastika | Triler
Režija: James Cameron
Glumci: Sigourney Weaver, Michael Biehn, Carrie Henn ...

Priča:
Planeta LUV-426 je kolonizovana ali kontakt sa ljudima je izgubljen. Poslat je tim marinaca u spasilačku misiju. U svojstvu savetnika, pridružuje im se Elen Ripli...

Moj osvrt:
Kada mislim o prva dva Aliena nekako mi na pamet padnu Terminator filmovi. Tamo je prvi deo mračniji, suroviji dok drugi pršti od efekata i akcije. Tako je i ovde s tim što mi je dugo vremena drugi deo bio draži od prvog. Nedavno sam sebe častio još jednom reprizom i definitivno sam potvrdio mišljenje da je kao i kod Terminatora, prvi deo ipak bolji film. Atmosferičniji je, sadržajniji je, mračniji je. No, kao i T2, i A2 nam donosi još detalja koji i te kako prijaju. 

Prvi deo nam je doneo zverinu koja je jedna od najjezivijih viđenih na filmu. I to ne samo što je jeziva, ceo proces nastanka je epski. Ono što je prvi deo donekle krio, izgled ove zverke, Aliens eksploatiše sjajno. I to ne samo da eksploatiše, donosi i nešto novo, nove detalje, nove jezivosti i to je slatkiš za oči za nas koji volimo ovakve stvari. Naravno veliko hvala sjajnom H.R. Gigeru jer je vizuelni spektakl kojim su nas Alien filmovi častili ili upravo plod njegove mašte ili se žestoko oslanja na njegovu kreaciju. 

Prvi film je kvalitetom dao temelj, dao je tu zverinu i ne možeš dočekati da je vidiš. Kada bih vas pitao posle koliko vremena ste videli zverku u ovom filmu, sumnjam da bi neko dao tačan odgovor iz prve. Do toga moramo da čekamo više od sat vremena (barem u rediteljskoj verziji koju sam gledao) ali subjektivni osećaj nije takav. Zašto? Zato što ovaj film svakom prokletom scenom pojačava to iščekivanje, gradi priču, gradi atmosferu, gradi i likove. Malo nas podseća stvari iz prvog filma, pa nam onda da neke informacije koje samo ukazuju na to da će biti pokolja, pa dobijemo još malo detalja sa Facehuggerima itd itd itd. Do početka pokolja su nam pripremili toliko stvari da jedino što ostaje je totalni rolerkoster. 

Imamo samouverene, neustrašive. vojničine gde testosteron pršti na sve strane. Kada pogledamo njihov susret sa alienima, ne možemo da se otmemo utisku da tu ima i neke simbolike iz prostog razloga što su totalno nespremni za ono što ih čeka i na neki način su posluženi na tacni poput obroka. Kada sam prvi put gledao, veliki zaokret a moram da priznam i razočarenje u odnosu na original mi je bio što nije tako teško ubiti aliena kada imaš oružje. Ali za razliku od originala ovde su išli na brojnost pa alieni iskaču na sve strane. Upravo tu je razlika jer je mrak iz prvog filma ovde poprilično zamenjen akcijom. Nazvao bih ovo velikom manom da akcija nije tako prokleto dobra. 

Ripli se u ovom filmu razvija u jednog od najvećih, kako bi ameri rekli, bedesova (badass) a ja ne mogu naći prikladnu reč kod nas za ovako nešto. Ko zna, nek nam je da da ne živimo u neznanju. Za mene na svetu filma ne postoji veći od nje. Švarceneger u Predatoru je mala beba za ovo. Ne možeš biti toliko zajeban koliko je to Elen Ripli. Najbolje od svega je što u svemu tome ona deluje savršeno prirodno. Naklon do poda za Sigurni Viver. No ne bih presekao ovde priču o njoj. Ne smatram je naročito atraktivnom ali na kraju i prvog i drugog dela ne možeš biti ravnodušan. Iako joj je uloga nešto što obično serviraju muškarcima, Ripli je, kako bi veliki prijatelj umeo da kaže, opasno "seksualna". Elem, u prvom delu je bila inteligentna osoba koja se borila za opstanak. Ovde Ripli izrasta u lik koji se bori sa alienima a ljudima lagano lupa šamare. Dobro sad, ne lupa im šamare ali na odličan način stiče autoritet. 

Pomenuh da imamo nešto novo kada su alieni u pitanju a to je pojava majke, jer logično, neko mora da leže ona jaja sa facehuggerima. Scena u kojoj se Ripli susreće sa tom kolosalnom zverinom mi je najbolja stvar u filmu. No nije to samo okršaj sa velikom zverinom, ima tu i nešto više - tu vidimo sukob dve majke. Ceo film zapravo pršti od tih aluzija na materinstvo, majčinstvo, materinajčinstvo... bokte. Ripli na početku saznaje sudbinu svoje ćerke, sudbinu koju je prespavala. Kasnije se bori za jednu devojčicu imajući opasno zaštitnički stav prema njoj. Ok, rekao bi neko, borila bi se za svakog od saboraca. Meh, to su baš šablonski heroji. Nije se ona baš uvek osvrtala na one koji su ostajali iza. Ako je mogla pomoći usput, pomogla je. Ovde se sa mudima do zemlje vraća da pomogne devojčici i tu imamo onaj majčinski instinkt. Sa druge strane imamo i majku aliena koja naravno brine za svoju "dečicu". Tako da taj sukob dve majke kulminira u opakoj završnici filma. Sad se setih blasfemije koju su napravili u četvrtom delu sa tim nekim rodbinskim odnosima i majčinskim osećanjima. Mogao sam bolje popljuvati taj film ali me mrzi da ga gledam opet. No ne bih se sad prebaciovao na kasnije filmove. Ni jedan ne zaslužuje da stoji uz prva dva. 

Kao i u svakom Kameronovom filmu i u ovom imamo njegov obračun sa korporacijama i moćnicima koji lovom vrte svet. Zanimljivo je kako on to uvek provuče tako da ne izgleda bezvezno i šablonski. U Terminatoru su likovi iz namere da naprave nešto revolucinoarno iskopali grob čovečanstvu. U Avataru imamo današnji tip moćnika koji grabe sve za sebe ne poštujući tradiciju i istoriju. U Aliens imamo likove koji žele istražiti novu vrstu u potrazi za moćnim oružjem. Sve to savršeno ima smisla. Naravno, po onoj narodnoj, ko se mača lati, oštricom čačka uho pa to vidimo i ovog puta. 

Ne želim da verujem da neko među vama nije gledao ovaj film. U grupi mračnih Sci-Fi ostvarenja ovaj je u samom vrhu. Ovo je onaj Kameron na vrhuncu, onaj koji nam je dao T1 i T2. Ovo je poslednji valjan film u Alien franšizi. Dok čekamo nešto vredno pažnje, ovo neretko mora da bude na meniju. Zapravo, segment od momenta kada Ripli krene po devojčicu pa do kraja filma bih mogao da gledam svaki dan i da mi nikada ne dosadi. Prvo, kada Ripli krene, osetićete opasnu količinu loženja. Potom, kada sretne kevu Aliena, kakav je to momenat mračne sci-fi preleposti braćo i sestre. Ništa tu ne manjka. Akcija, atmosfera, jeza, adrenalin, sve pršti. Napravite još jednog ovakvog aliena, nemojte da vas mrzi. Plačem za nečim ovakvim.

Zanimljivosti:
Scena sa trikom sa nožem nije postojala u originalnom scenariju već su je glumci osmislili između sebe i jedini ko nije znao ništa o njoj je Bil Pakston čiji lik je bio predmet šale. Kada je snimana scena u kojoj Njut klizi niz cev, Keri Hen koja ju je tumačila je namerno pravila greške kako bi scenu snimali nekoliko puta. Kameron joj je na kraju obećao da će moći da se igra tu koliko god hoće čim snime scenu kako treba. Lens Henriksen je pre snimanja izjavio da će napustiti glumu ako mu i ova uloga bude neuspešna. Bil Pakston je improvizovao skoro sve svoje dijaloge. 

Sigurni Viver je imala nekoliko zamerki na scenario ali se nije bunila niti je tražila od Kamerona da išta menja. Odbrojavanje od 15 minuta na kraju zaista toliko i traje. Nominacija Sigurni Viver za oskara za ovu ulogu je prva nominacija za glavnu žensku ulogu iz filma akcionog žanra. Jedno od jaja aliena je danas izloženo u Smitsonian muzeju. Krik aliena je dobijen menjanjem krika babuna. U specijalnoj verziji Ripli saznaje sudbinu svoje ćerke i vidi njenu sliku. Na slici je zapravo majka Sigurni Viver. 

Budžet je dozvolio da imaju samo 6 komora za spavanje ali su onda iskoristili ogledalo kako bi ispalo da ih je 12. Bil Pakston se izvinjavao maloj Keri Hen kada god je njegov lik psovao. Ona je rekla da joj ne smeta jer ni ne zna šta te psovke znače. Bišopova tvrdnja da ne može da povredi čoveka je izvedena iz jednog od Zakona Robotike koje je napisao Isak Asimov. Jedina uloga Keri Hen koja je kasnije postala učiteljica. 2015 je najavljena mogućnost da se Sigurni Viver vrati u franšizu pri čemu bi se radnja nastavila od ovog dela a treći i četvrti film bi se smatrali Rilinim snom. 

Lens Herniksen je izjavio kako je nedaleko od mesta gde je sniman film, sniman i Full Metal Jacket i da su se na pauzama glumci družili. Hiksa je trebao glumiti Džejms Remar ali je zamenjen Majklom Binom šest dana po početku snimanja. Navedeno je da je dobio otkaz zbog razlika u umetičkim viđenjima sa Kameronom a zapravo je uhapšen zbog posedovanja droga. Riplin mini toalet je zapravo kupljen od British Airwaysa. 

Samo šest Alien odela je korišćeno za potrebe snimanja. U sceni kada je Alien kraljica u liftu, cela lutka je smeštena tamo ali kako je bila prevelika, morali su joj ukloniti rep. Film je inicijalno trebao biti sniman bez Sigurni Viver ali je Kameron odbio. Bil Pakston je izjavio kako je Kameron ludeo sa Britancima u filmskoj ekipi jer su neretko prekidali snimanje da popiju čaj. Film je sniman u napuštenoj elektrani u Londonu.

Naj scena:

Ripley vs. Alien queen

Moja ocena: 9/10

Нема коментара:

Постави коментар