Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

субота, 30. јануар 2016.

Seventh Son (2014)


Seventh Son (2014) on IMDb
Kod nas nazvan: Sedmi Sin
Žanr: Akcija | Avantura | Fantastika
Režija: Sergey Bodrov
Glumci: Ben Barnes, Julianne Moore, Jeff Bridges ...

Priča:
Kada Malkin, kraljica zlih veštica, pobegne iz tamnice u koju ju je stavio Gregori, ona ubija njegovog pomoćnika. Gregori uzima mladog Toma, sedmog sina sedmog sina, za svog pomoćnika.

Moj osvrt:
Ne tako skoro, čitao sam knjigu koja je kod nas prevedena kao Baukov Šegrt. Lagana pričica sa nekoliko dobrih segmenata koji sadrže nešto finog, atmosferičnog horora. Ništa epohalno ali nešto sasvim zabavno i dopadljivo. Više je to namenjeno mlađima mada bih više voleo da je pisano za starije jer bi sa ozbiljnijom pričom sigurno dobili nešto hororističnije. No, da ne dužim o knjizi, hajde da se malo bavimo filmom koji je po njoj snimljen. 

Bauka (spook) tumači meni vazda drag Džef Bridžis. To jeste nešto što me je radovalo. Problem je što ovaj lik previše podseća na lik kojeg Bridžis tumači u True Grit. Umesto da je mračan, ovaj lik je nekako prljav i veseo. To mi se nije toliko svidelo ali mi nije sprečavalo da uživam u bridžisovoj glumi. Samim tim što je neozbiljan, sve što je trebalo iole biti horor postalo je sprdnja. 

Problem je što cela ova priča od prvog momenta deluje kao isečak iz nećeg većeg. Postoji ta neka priča u pozadini ali se ona ne priča već nam se daje ova koja izgleda samo kao konačni okršaj. To je kao kada bi pogledali poslednji minut utakmice. Videli smo nešto ali nemamo pun utisak. Istorijat dosadašnjih događaja se nalupa i sada eto, treba da odgledamo da li će se njih dvoje uzeti na kraju i imati buljuk dece. 

I sve je užasno zbrzano. Učitelj pronalazi učenika, nabacuje mu gazilion detalja bez da se tim detaljima posvećuje pažnja. E vidiš momak, to ti je ovo, ovo ti je ovo, ovo ti je ono, ajde sad idemo da rešimo problem. Ako mi tako prelaziš preko elemenata koji ti grade priču, ako ne mariš za njih, zašto bi me tvoja priča zanimala. 

Zbog te zbrzanosti, glavni lik, momče koje služi bauku izgleda totalno nebitno. (Mada je meni Ben Barns opako antipatičan glumac). Ovo više izgleda kao da ga je bauk pokupio radi reda. Eto, moram da imam pomoćnika pa može i ovaj lik da posluži. E momče, nemoj puno da misliš, evo ti pedesetak pravila koja treba da znaš i to je to. I onda njegov lik deluje nebitno, njegova priča je nebitna, ljubavna priča koja mu je nakačena je šablonska i nebitna, devojka koja je deo te priče je nebitna. 

Džulijan Mur je odlična u ulozi zle veštice ali ni o njoj ne znamo ništa posebno osim da je najjača među demonima. Onda nam se nabaci nekoliko opasnih demona, slab opis, ništa posebne priče o njima i onda ih vidimo u toj njihovoj grozoti. Kao slike o kojima ne znamo ništa posebno. Poput ovih likova, sve je u filmu tako površno odrađeno. 

Sa one pozitivne strane, ima film tu neku bajkovitost. Da su se potrudili oko likova i priče, moglo je ovo da bude skroz zadovoljavajuće. Najveći kvalitet filma, pored nekoliko glumaca, je estetska strana. Svaka scena izgleda prelepo, likovi su osmišljeni perfektno i uživanje je gledati sve ovo. Šteta što priča nije bila takva da možemo barem malo da se povežemo sa njom.

Zanimljivosti:
Film je zasnovan na knjizi Džozefa Dilejnija "The Spook's Apprentice", iz serijala "The Wardstone chronicles". U knjizi, Tomas ima samo 13 godina. Iako su knjige na engleskom, u Americi su promenili naziv jer je za njih "spook" uvredljiva reč.

Naj scena:

Prvi okršaj sa vešticom.

Moja ocena: 5/10

Нема коментара:

Постави коментар