Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

среда, 11. новембар 2015.

Focus (2015)


Focus (2015) on IMDb
Kod nas nazvan: Fokus
Žanr: Komedija | Kriminalistički | Drama | Ljubavni
Režija: Glenn Ficarra, John Requa
Glumci: Will Smith, Margot Robbie, Rodrigo Santoro ...

Priča:
U sred Nikijevog posla, najnovije prevare, pojavljuje se žena iz njegove prošlosti koja značajno preti uspehu akcije.

Moj osvrt:
Evo još jednog filma za dečicu. Kako se ovakve stvari štancuju u zadnje vreme, to mi zaista nije jasno. Sve je u prokletom triku, sve je u zamazivanju očiju. Od sadržaja i suštine ništa. Šta ovde imamo? Umetnost džeparenja. Ima li nešto da tu nismo videli? Teško. Pogotovu kad se ima u vidu da se retko ko odluči na pametan film kada pravi nešto na ovu temu. Prvi Oceans Eleven je recimo tu bio zabavan. Ostali delovi su uglavnom teško đubre. I šta vidimo. Ovde nam se prodaje džeparenje na užasno smešan način. Niko prokleto ne može da skonta kad mu raskopčaš sat sa ruke, kad mu izvučeš novčanik iz džepa, kad mu skineš gaće, kad mu izvučeš bubreg. Hajde, prihvatićemo ovo čisto iz zezanja. Možda dobijemo još nešto. 

Naravno, ne dobijamo ništa osim standardnih gluparija, prekomplikovanih trikova koji prolaze samo na filmu i bedne šminke. Imamo dvojac koji se kao muva a ne muva, vino toči a vino ne pije. I cela ta igra da li će oni biti zajedno ili neće biti zajedno se svodi na jednu rečenicu: koga boli patka! Pre svega iz razloga što su ovo dva lepo nacrtana kretena i ništa drugo. Veza se komplikuje zašto - kao može da utiče na njihov posao. Usraću se iz mesta. Između ovo dvoje ima hemije kao između dupeta i gromobrana. Ovi su napravljeni samo da budu lepuškasti i to je to. Wow, Will Smit. Matori, nisam impresioniran samim tvojim pojavljivanjem. Mogli su ti dati neku ulogu jer ovo to nije. I on i njegova koleginica su ukrasi koje smo primorani gledati u filmu bez smisla, bez zapleta, bez likova, bez radnje. 

Ne volim kada u nečemu što treba da prethodi prevari sve vreme nagoveštavaš da će do nje doći. Znate ono, imamo neki greh iz mladosti koji i u sadašnjosti može da se vrati i obično se vrati u najnezgodnijem momentu. Focus je pokazao da to može i drugačije. Navukli su ne samo nas kao gledaoce već je to leglo i u priči. Tačnije leglo bi, da im ta prevara u kojoj je upotrebljeno nije bila šuplja kao sito. Napravili su toliko komplikovan trik i kada su ga rasvetlili, postao je užasno besmislen. Ali neee, koliko god taj trik bio idiotski, njegova užasna kompleksnost će možda i oduševiti nekog. Moć sugestije je iskorišćena tako da ako vam desetak puta neko nagovesti odsecanje glave, tog dana ćete se latiti sekire i obezglaviti nekog. 

Naravno, ono što najviše očekujete je tu. Od obrtovog obrta obrtovog obrta obrt je stvarno ludilo. Film ionako nema trunke duha, zabave i smisla, besmisleni obrti će ga stvarno napraviti boljim, zar ne? Mislim šta sad, danas je "wow, ovo nisam očekivao" jedan od glavnih preduslova da ljudi film smatraju odličnim. Zajebi suštinu, umetnost je u triku. E pa neće da može, braćo i sestre. Ima i nas koji imamo neki kriterijum. 

Postoje dve stvari vredne pomena u filmu. Prvo je dobra stara rock muzika. Drugo je jedan buckasti lik koji je donosio kakav takav humor. Obično su to bile tamo neke vulgarnosti ali njegovi ispadi su bili uglavnom neočekivani pa je to povremeno donosilo kakvu takvu zabavu. Sve ostalo nema ni trunke humora, šarma a ni smisla. Likovi su prazni i generički koliko god je to moguće tako da je i njihov humor previše izlizan i neprimetan. 

Neko vreme su ovakvi filmovi pokušavali da ispričaju kakvu takvu priču, da daju kakve takve likove. Ovog puta to nije slučaj. Ovo je prilično bedno i prazno. Priče nema, likova nema, humora nema, logike nema. Procenite šta je ostalo i kazaće vam se koliko je ovaj film vredan pažnje.

Zanimljivosti:
Margo Robi je bila na odmoru u Hrvatskoj kada je dobila poziv za audiciju. Hitno se spakovala i došla ali joj se prtljag zagubio usput. Uprkos tome, stigla je na vreme. Vil Smit je kasnio pravdajući se da je dolazio iz Kvinsa na šta je Margo odgovorila: 'Yeah? Well, I just came from an island off Croatia and I'm here on time.' Ona i njena majka su naučile Vila Smita da pliva tokom snimanja. Crveno crni automobil koji Niki vozi je Peugeot RCZ.

Naj scene:

Bucko

Moja ocena: 3/10

1 коментар:

  1. Uvek je lepo videti ovu lepoticu na velikom platnu jos od Vuka sa Vol Strita... kompletno zensko je, jos i duhovita bude sto se da videti iz "Zanimljivosti"
    sto se tice kvaliteta samog filma, tu je sve "zbrda zdola" sto bi rekli ovi nasi... ;)

    ОдговориИзбриши