Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

недеља, 16. август 2015.

The Equalizer (2014)


The Equalizer (2014) on IMDb
Kod nas nazvan: Pravednik
Žanr: Akcija | Kriminalistički | Triler
Režija: Antoine Fuqua
Glumci: Denzel Washington, Marton Csokas, Chloë Grace Moretz...

Priča:
Čovek ostavlja burnu prošlost za sobom i veruje da počinje miran život. Ali kada upozna devojku o čijoj sudbini odlučuju gangsteri, on ne može da sedi skrštenih ruku.

Moj osvrt:
Za očekivati je bilo da imamo nekog specijalca koji se smirio, ustaje rano, čita novine dok pije kafu, šeta parkovima, hrani golubove i ponekad pomogne sredovečnim damama tako što će im poneti ceger sa povrćem koje su kupile na pijaci. Nisam čitao o čemu se radi u filmu tako da mi je glavni lik izgledao kao čova koji je celog života radio kao magacioner, živeo urednim životom u oskudnom stanu, samac tragičnim slučajem događaja i to je to. Tako da je način na koji su sakrili šta je ovaj čova zapravo bio odličan. Očekivao sam sposobnog lika koji će doneti pravdu ali nisam očekivao ovakvog brutalca. 

Film naprosto nervira koliko je naivan. Robert (glavni lik, Denzel) je dobrica koji će svima da pomogne, svima da učini uslugu,  da reši sve nevolje u svetu i ne traži nikakve zasluge za to. Sa jedne strane to je baaaaš smejurija. Sa druge strane imamo junaka iz starih stripova. Junak projaše kroz grad, reši ugnjetavane meštane zlikovaca, sačuva nevinost lepih dama i odjaše sam u zalazak sunca. Ok, ne gledamo neki bitan, dobar niti pametan film. Možemo da popasemo ovakvu priču. Zapravo ne možemo, ali možemo zbog jednog razloga. 

No, da sve ne bude tako slatko, bajno, sjajno i najlepše na svetu celom, potrudio se ovaj smireni Robi dečkonja još u prvoj akcionoj sceni. Da sam znao da je specijalac, očekivao bih možda neku jaču akciju, ali nisam bio pripremljen za gomile brutalnosti. Oooo da, braćo i sestre. Nije ovo obični Denzel akcioni heroj, ovo je obični Denzel akcioni heroj okružen hektolitrima krvopljusa. U ovako naivnom filmu, nešto što odskače i jeste dobrodošlo. 

Čak je i negativac solidan. Mislim nije ni po čemu poseban ali opet, deluje ubedljivo i efikasno. Ima tu nešto i do ledene face Martina Cokasa. Jeste ovo šablonski negativac, onaj najbolji operativac koga mafija ima, ali hej, barem deluje opasno a ne neko ko će biti topovska hrana našem Taličnom Tomu. Zapravo ovaj lik radi posao baš zato što non stop deluje kao da će da učini nešto zlo. Apsolutno ne vidite prostor za toleranciju niti šansu za oproštaj. 

Kažem, ovo je već sto puta viđeni film ali ima neke dodatke i detalje koji ga čine gledljivim. Još jedna opako naivna stvar je to što ovaj lik rešava gomile usputnih problema likova koje poznaje. Npr. u radnju uleti pljačkaš, nešto odnese nekom dobričini, Denzel se prošeta i sredi stvari vraćajući sve na svoje mesto. I tu su napravili nekoliko simpatičnih stvari. Recimo nekada nam ne prikažu akciju. Kako to može biti dobro? Naravno da može. Ako me non stop bombarduješ akcijom, velike su šanse da ću da se uspavam (ko je rekao Hobit 2). Ovde npr. Denzel ode u posetu nekom veselom momčiću i sledeća scena je ona u kojoj vidimo kako on briše krvavu alatku. Ovo nije dobro zvučalo. Ne mislim na onu alatku već na alat kao npr. lopata, čekić, britko pero fešn blogerke. 

Dve stvari zapravo izdvajaju ovaj film i zbog te dve stvari on ima moju preporuku. Prva su eliminacije. Koliko god to čudno zvučalo, naš glavni junak skoro i ne koristi vatreno oružje. Kako se obračunava onda sa hordama zla i silama mraka i haosa? Ima li nekog da nije gledao Sam u Kući? Tamo kada cigla padne na glavu čoveku, on dobije čvorugu. Ovde se glava raspukne. Sad već imate ideju. Ovde gledamo splet suludih "sam u kući" eliminacija i nešto brutalne akcije. 

Druga stvar je i ono što me sprečava da vam kažem da film treba preskočiti i zbog čega možemo da popasemo gomile gluposti. To je naravno Denzel. E sad, nije ovo neka opasna gluma. Čovek ovo odradi na autopilotu, nema tu šta. Fazon je što je to prokleti Denzel koji i od povlačenja vode u wc-u napravi opasan potez. Čovek prošeta kroz masu u fazonu "sad ću vas istresti iz gaća", pogleda čoveka u stilu "bolje da si se samozapalio nego što ti ja dolazim" i to je to. Vama ostaje samo da odgledate scenu do kraja i čekate sledeću pizdariju. Ovo nije naročito kvalitetan film ali je odlična sprdnja za ubijanje vremena.

Zanimljivosti:
Originalni scenario je imao segment o Robertovoj prošlosti u kom se vidi da lik ima opsesivno kompulsivni poremećaj. Uloga Teri je pisana za stariju glumicu ali je režiser bio oduševljen glumom Kloi Grejs Morec i odlučio je da ona glumi pomenuti lik. Film je zasnovan na istoimenoj seriji u kojoj glumi Edvard Vudvard. Pošto je film rađen u Sonyjevoj produkciji, svi telefoni koji se koriste u filmu su tipa Sony Xperia Z. Rupe u Denzelovim ušima su uklonjene specijalnim efektima.

Naj scena:

Razotkrivanje

Moja ocena: 6/10

2 коментара:

  1. planira se nepotreban nastavak, sto bi rekli, pa sada i ja kazem... :) "overrated movie" pre svega... nisam zadovoljan njegovom pojavom i filmovima u kojima se pojavljuje Washington u poslednje vreme...

    ОдговориИзбриши
  2. Evo nam još jedne šablonske akcije.Opet imamo starog,dobrog čiku koji je pre bio sve zloće,pa opet imamo priču kako je on upoznao prostitutku koje je jebote ustvari dobra osoba,pa opet imamo priču o njegovoj poginuloj ženi koja je volela da čita i rekla da svako mora da pročita bar 100 knjiga,pa opet imamo to kako je on pročitao 90 i kusur knjiga pa opet moramo da "strepimo" da on pročita stotinu knjižica.Pa opet imamo priču o novom zloćku koji je tek stigao u grad.Pa opet imamo priču kako su te zle čike prebile tu dobru prostitutku,pa opet imamo priču o osveti i kako je njemu "puko film" i mora sve da ih "izdeveta".Pa opet imamo tu posljednju bitku u kojoj ih dobri,stari čika sve prebije.Pa dokle više moji Ameri-sve dok se mase budu ložile na ove gluposte ja mislim.
    Muka mi je gledati više ovakve stvari.Daj bre potrudite se ljudi i napravite jednu solidnu akciju.

    ОдговориИзбриши