Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

среда, 26. август 2015.

Ted 2 (2015)


Ted 2 (2015) on IMDb
Kod nas nazvan: Meda 2
Žanr: Komedija
Režija: Seth MacFarlane
Glumci: Mark Wahlberg, Seth MacFarlane, Amanda Seyfried...

Priča:
Nedavno venčani Ted i Tami-Lin žele da imaju bebu ali kako bi se kvalifikovao za roditelja, Ted će na sudu morati da dokaže da je osoba a ne vlasništvo.

Moj osvrt:
Prvi Ted je za mene bio zabavna komedija. Znam da nije za svačiji stomak, ipak ide na one niske fazone ali hej, nekada taj vulgarni humor ume da prija, pogotovu nama momcima. Ne možemo ovde tražiti neki humor koji će nam kazati nešto veliko, nešto simbolično npr. poput Čaplina. Ne. Priznajem, ovo je prosto, nisko, bljutavo, ljigavo, vulgarno, odvratno ali u isto vreme tako prokleto zabavno. Ko ne voli takav humor, slobodno nek preskoči film. Ako mu nije prijao prvi, neće ni ovaj. Ako mu je pak prijao taj film, onda je ovaj dobrodošao. Nema patetike kao u prvom ali ne odskače mnogo ni kvalitetom. Negde su u istom rangu. 

Najveći kvalitet filma je to što su fazoni konstantni. Film ti ne da ni trenutak da razmišljaš o onome šta gledaš. To je odlično iz razloga što je sve sem tih fazona užasna glupost. Prvi deo je bio patetičan, ni ovaj nije ni malo bogatiji pričom ali mesec dana posle gledanja pamtićeš samo fazone. Nećeš imati pojma o čemu se tu radilo. Film leti sa situacije na situaciju i u svakoj priređuje novu pizdariju koja vas prilično nasmeje. 

Imamo nekoliko odličnih kamea... kameoa... kam..eh kako god. Kad u film ubaciš kameo to obično bude "hej, vidi ga ovaj". Likovi koji su pristali da budu ovde su baš spremni za šalu na sopstveni račun. Leno je gej koji spopada ljude u wc-u, pominje se skandal u kom je učestvovao Tom Brejdi, Nison se sprda sa svojim ulogama. Zapravo to Nisonovo pojavljivanje mi je najbolji momenat u filmu. Čovek je odličan i ovo je onaj neprejebivi Nison koga gledamo u akcijama ali koji kaže "hej, gle kako mogu da se sprdam na istu foru na koju sam tamo opasan". Ovo je toliko dobra scena da sam jednostavno želeo još Nisona u filmu. Svakako je mogao začiniti još neke scene. 

Iako rekoh da je ovo prazan humor, ipak prodaje jednu zanimljivu stvar. To je način na koji se zaraćene strane mire što je opet na neki način mala kritika društva. Recimo znate onu našu "ne daj Bože da se Srbi slože". To je otprilike to. Retko kada su mirenja normalna, uz obostrano priznavanje grešaka i odavanje priznanja. Obično se ljudi mire tako što nađu zajedničkog neprijatelja. To film eksploatiše na sve strane. Čak imamo scenu u kojoj se svađaju susedi u zgradi i kada treći uleti u priču on automatski postaje krivac za sve. To je ovde napravljeno da opasno zabavi iako je to deo naše svakodnevice. 

Sledeća stvar koja karakteriše film je gomila planova. Likovi imaju silne planove a svi ti planovi zvuče opasno blesavo, besmisleno pa i glupavo. Na sreću, svi ti planovi izrode gomilu urnebesnih scena i užasno dopadljivih besmislica. Većinu ovih stvari je nemoguće pretpostaviti. Toliko su moćno glupave. 

Na sreću, većina fazona je neočekivana. Ako unapred znate u čemu je fora, to onda i nije fora. Takva scena vas recimo čeka na kraju filma. Uglavnom, većina scena su užasno neočekivane. Ponavljam, oni kojima prvi deo nije legao, tek ovaj neće. Ovde su fazoni brutalniji, eksplicitniji, teži za nespremne stomake. Naravno, rade posao u svom silnom besmislu. Ted je sam po sebi besmislica ali je ideja na mestu i ona uspešno radi posao i ovog puta. 

Prvi deo nam je prodavao neku patetičnu priču o odrastanju jednog momka i davao nam je njegov odnos sa devojkom koji je bio teška šablonjara. Da film nije bio nafilovan konstantnim humorom, ta patetika bi smrdela na daleko. Ni sada nema neke velike razlike. Ovog puta je u centru priča o tome da li Teda shvatiti kao normalno ljudsko biće ili igračku tj. vlasništvo. Mislim čoveče, sama ideja Teda je bolesno besmislena, sad mi trubi o njegovim osećanjima. Kapiram, kao i stvari u prvom delu, i ove su iskorišćene za gomilu ludih fazona, ali cela priča je takva da te ne zanima i samo čekaš neku glupariju na ekranu. Zbog toga ovaj ludi meda ima realnu šansu da izrodi nastavak koji će biti još bolji od prethodnika. Sve što treba je da održe tempo kojim gruvaju fazone i da ubaci neku priču koja će biti sluđena poput same ideje Teda.

Zanimljivosti:
Mila Kunis nije mogla da reprizira svoju ulogu zato što je bila trudna. Stiven Kolins je imao kameo ali je izbačen posle priznanja o zlostavljanju dece. U sceni sa Tomom Brejdijem, Tedova odeća je kopija čuvenog mede Padingtona. Četvrti film u kojem se pojavljuju Nison i Friman ali ni u jednom od njih oni nemaju zajedničku scenu. Kada Ted i Džon provaljuju u kuću Toma Brejdija, Ted priča o Brejdijevoj statistici. Scenario je morao biti menjan kako bi dodali statistiku posle poslednje utakmice.

Naj scena:

Nison

Moja ocena: 7/10

Нема коментара:

Постави коментар