Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

четвртак, 20. август 2015.

A Walk Among the Tombstones (2014)


A Walk Among the Tombstones (2014) on IMDb
Kod nas nazvan: Šetnja Među Grobovima
Žanr: Kriminalistički | Drama | Misterija | Triler
Režija: Scott Frank
Glumci: Liam Neeson, Dan Stevens, David Harbour...

Priča:
Diler unajmljuje privatnog detektiva kako bi otkrio ko mu je kidnapovao i ubio ženu.

Moj osvrt:
Braćo i sestre, evo nečega pristojnog ali nečeg što opet upada u šablon današnje hiperprodukcije smešnih akcija. No, kako god bilo, rezultat je sasvim dobar. E sada, ne očekujte mnogo, ipak ne odskače ovo toliko od današnjeg proseka ali kad pogledate šta se sve pakuje, ovo je barem malo bolje. Volim Nisona i rado gledam filmove sa njim iako je jasno da retko šta sa njim u novijeg datuma valja. Ako krenemo samo od idiotskog Unknown, prenapucanog Non-Stop, The Grey koji je baš prepun rupa a mogao je mnogo, nastavka Taken, jasno je vidljiv šablon po kojem se ovo radi. Nison ima opasnu harizmu i to je dovoljno da privuče gledaoce, radnja je taman takva da ima nešto u njoj da vam drži pažnju ali realno, nema tu nekog velikog kvaliteta. Ovo je za nijansu ozbiljniji film od navedenih, samim tim mi je nešto više prijao. 

Film nam odmah daje sve što je potrebno. Prvo imamo tu priču o otmici i ona je razvijena dobro. Ono što treba da nam daju, dali su nam. Prvo, imamo Nisona kao nekog ko treba da juri negativce. Drugo, imamo tu priču o otmici koja baš i ne prija stomaku. Treće, imamo priču o žrtvama i ljudima koji traže Nisonovu pomoć što svakako nije zanemarljivo. Time se dobija na još nekoj drami. Nekako je sve to odlično ukomponovano na početku i zaista vas uzdrma i drži pažnju. Prava je šteta što film nije završio u tom tonu. 

Budimo realni, previše je akcionih trilera i teško možeš tu da ponudiš nešto novo. Ali ako nemaš nešto originalno, začini film nečim i začini ga dobro. Ono što daješ, neka bude kvalitetno. Ovde su napravili pun pogodak sa negativcima. Svojski su se trudili da vam ih ogade a opet da oni izgledaju realistično. Ti detalji nisu baš zgodni za stomak ali hej, nisu ni oni u Se7en pa su doprineli da taj film bude vrhunski. Ovde čujemo snimak zlostavljanja jedne žrtve kao i glasove tih likova. Braćo i sestre, naježio sam se od toga. Konstantno vam dostavljaju šta ovi likovi rade, na šta su spremni i šta im je namera. U svemu tome kreirali su opako odvratne likove i samim tim jurnjava za njima je napetija i bitnjia. 

Ono što mi se dopada, nema iznenadnih dokaza koji pomažu u potrazi za ovim likovima. Recimo Taken koji je neuporedivo bolji od ovog filma ima nekoliko tih "kako zgodno" momenata kada se baš nekako pogodi da glavni lik dođe do informacije i/ili dokaza koji ga vode dalje. Ovde lik mora da kopa za najsitnijim dokazom a to radi tako što proučava sve likove sa kojima dolazi u susret. To svakako doprinosi realističnijioj priči. 

Stvar koja mi je išla na nerve je suvišan lik jednog klinje koji je beskućnik. Prvo, njegov vazda prenadrkan i vazda prekorišćen stav za ovakve likove mi je prilično išao na živce. Ne moram da slušam njegove stavove o bogatim belcima, životu na ulici, borbi, njegova durenja, njegova preseravanja. Ne vidim čemu to služi. Ima to momče neku ulogu ovde ali ne vidim da je krucijalna. Kontam da su hteli da ubace još malo drame glavnog lika jer ono što smo videli ne čini ga dovoljno upečatljivim ali who the fuck cares. Vidimo priču, neka nas Nison vodi kroz nju. Zašto moram da znam da li je mekog srca, da li je čovečan ili šta već. Mogao je biti i najveće govno ikada, to ne bi menjalo suštinu priče. 

Imamo tu i neku priču iz prošlosti. Obično me to nervira. Znate onaj fazon, greh iz mladosti koji pokušavamo da okajemo. (Ne znam zašto mi ovde uvek Alpinista padne na pamet). Pa se nešto desi što to ispravi. Prc. To jednostavno nema logike. Ovde je lik kriv za smrt devojčice. I šta, kao će kroz ovog momčića moći da se iskupi. E pa neće. Tu me je ovaj film kupio. Ovde vidimo da čovek jednostavno pokušava da se pomiri sa svim tim. Mora da bude svestan toga što je učinio, mora da se potrudi da se tako nešto ne ponovi, ali ne može da ispravi nešto što je definitivno. Takva stvar te progoni dok si živ. Moraš samo da naučiš da živiš sa tim. 

Najbolja stvar u filmu za mene je mračna atmosfera. Priča je sama po sebi jeziva i mračna, likovi su tmurni i nesrećni, stvarnost je isto takva. Nekako se sve odlično uklopilo u taj mrak. Tako je i film usnimljen. Tamne i mutne boje preovladavaju. Uvek imate utisak da je oblačno i hladno. Nešto što je recimo Se7en doneo sa onim sumornim, jesenjim vremenom, uspeli su i ovde da preslikaju. 

I što se film bliži kraju, to postaje kao i svi ostali. Priča ubrzava kada jedna devojčica bude kidnapovana. Tada pomislite "čoveče, neće valjda dete?". Dobro, nisam bolesnik koji u tome treba da uživa, ali zašto ne dostaviti totalni mrak? Sama činjenica da je kidnapovana devojčica je dovoljno jeziva. Svaki sekund je bitan. I umesto da se igraš sa utrobom gledaoca, da ga mučiš neizvesnošću, ti ovde igraš na drugu kartu. Umesto beznađa, servira nam se neka superherojska akcija. Ovo je finale filma, išamaraj me nečim bolesno dobrim. Nemoj mi praviti baju od Nisona. Nison je baja sve da sedi na wc šolji i čita blic ženu. 

Kapiram, vole svi te baje po filmovima. Ali daj mi mračni triler do kraja. Ne pravi mi akcionog junaka. Ne prave ga oni na loš način ali za to ovde nema mesta. Dobro, iako nema mesta, moram da priznam da su mi pregovori sa otmičarima bili baš zanimljivi. Verbalna prepucavanja i igre koje vodi glavni lik sa njima su sasvim dobri i dobro su vođeni. 

Kao što rekoh, kvalitet filma pada u finalu. Nekako je ono što smo na kraju videli suviše očekivano. Ok, kontam da je rezultat takav kakav jeste ali ne mogu da se otmem utisku da bi ona bolesnija varijanta donela vrhunski film. Baš me nervira kada odsustvo muda nešto što je trebalo biti vrhunski film odvuče u prosečnost. Recimo Fracture je takav film. Morao je Gosling da trijumfuje jer jebiga, ne možeš da razočaraš mamine maze koje traže srećan kraj i pravdu koja pobeđuje. Sami znamo da u stvarnosti to nije tako. Zato je Se7en vrhunski film, zato će ovo biti zaboravljeno. No, kako god bilo, nagradiću ovaj film ocenom. Nešto je bolji od prosečnih papazjanija koje dobijamo u zadnje vreme.

Zanimljivosti:
Zahvaljujući Nisonovoj popularnosti, film je napravio zaradu i pre prikazivanja. Nisonov lik je trebao imati partnerku u istraživanju (pošto u knjizi njegov lik ima partnera) i snimanljene su te scene sa Rut Vilson u ovoj ulozi ali su izbačene iz filma. Drugi put na filmu se pojavljuje lik Meta Skadera (Nison). Prvi put je to bilo u filmu 8 Million Ways to Die (1986) i tumačio ga je Džef Bridžis. Film je zasnovan na desetoj knjizi o ovom liku.

Naj scena:

Preslušavanje snimka

Moja ocena: 7/10

1 коментар:

  1. "Zahvaljujući Nisonovoj popularnosti, film je napravio zaradu i pre prikazivanja."
    Ubacis tipa u film, napravis neku akciju i eto. Ima li neko br njegovog menadzera?

    ОдговориИзбриши