Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

четвртак, 23. април 2015.

Guardians of the Galaxy (2014)


Guardians of the Galaxy (2014) on IMDb
Kod nas nazvan: Čuvari Galaksije
Žanr: Akcija | Avantura | Naučna Fantastika
Režija: James Gunn
Glumci: Chris Pratt, Vin Diesel, Bradley Cooper...

Priča:
Grupa intergalaktičkih kriminalaca je prisiljena da radi zajedno kako bi sprečila zastrašujućeg ratnika u njegovoj nameri da zavlada univerzumom.

Moj osvrt:
Kada su stripovi u pitanju, nekako sam zbog ljubavi iz mladosti ostao veran Bonelliju i njegovim herojima. Marvel i DC nisam imao priliku čitati tako da nisam nikada poredio te filmove sa stripovima po kojima su rađeni. Možda neki od njih verno prate strip a ne sviđaju mi se naročito (vazda prehvaljeni X-Men filmovi) tako da je možda i bolje što ih nisam do sada čitao. Elem, čemu ovako veliki uvod. Kada sam gledao prethodne DC/Marvel filmove nisam video uticaj stripa u vizuelnom smislu. Ovde mi se čini da su uspeli dosegnuti taj nivo. U stripovima svam voleo način na koji su crtane akcione sekvence. Filmovi se retko sete da upotrebe neko pozicioniranje kamere koje će podsećati na strip. Pazite, stripovi umeju da predstave okolinu sa vrlo malo detalja a da ona izgleda spektakularno. Čini mi se da filmovi daju previše detalja na sve strane ali da ono glavno gubi draž. Guardiani su mi povremeno delovali kao nešto što preslikava scene iz stripa. Sa druge strane, neki detalji su i ovde spektakularni. Ruševine sa početka su mi baš atmosferične i izgledaju dobro. Ne hvalim tehnički kvalitet efekata koliko način na koji je taj vizuelni deo osmišljen. 

Kada sam gledao najavu za film, nisam baš imao neki pozitivan stav. Kečer Bautista, rakun koji priča, drvo koje se kreće i govori, zeleno devojče - nije to puno obećavalo. Generalno, nije to ispalo loše ali imam problem sa hemijom između likova. Ovo je užasavajuće sklepan tim. Bolje da su potrošili više vremena na svakog od likova i sastavili ih na kraju kako treba umesto što su ih sklepali jedne uz druge. Ovako imamo čoveka koji je donekle duhovit, drvo koje zna da kaže "I Am Groot", devojku koja je Zelena, kečera koji je zaludno brdo. Preslabo. Čak i Američki Predsednik od Kapetana Amerike ima više karakteristika od ovoga. Način na koji su sastavili tim i nije loš. Odabrati neki sukob pun frke da vežeš likove je ok ali sve posle toga je užasno neubedljivo. Tako da ovde nema ni H od hemije. Neku povezanost imaju Grut i Roket (rakun) ali oni i jesu tandem. Sve ostalo je labavo i nezanimljivo. Što je najgore, fazoni i nisu naročito loši ali opet, zbog nedostatka hemije i karakterizacije nemaju onaj efekat kakav bi trebali imati. 

Neprestana akcija može da bude ok ali moraš da joj daš još neku dimenziju. U Taken je to tenzija, strah i iščekivanje. U trećem nastavku Die Hard su to igre i igrice, mali obrti i rešavanje zadataka. To su dva primera kako se to radi. Kao očajan primer imamo drugog Hobita gde kada akcija krene, samo akciju imamo i to je toliko dosadno da mi se u bioskopu prispavalo. Guardiansi to rešavaju na odličan način koristeći humor. To izgleda odlično jer niste sigurni da li gledamo komičnu scenu začinjenu akcijom ili akciju koju povremeno oplemeni humor. Nije uvek taj humor efikasan. Neretko su to fore za dečicu ali opet unesu malo promene u scenu koja bi bila teški smor da je totalna akcija bez ičeg drugog. Taj humor je u ovim akcionim scenama uglavnom dobar a desi se i neki urnebesan fazon. No, da je hemija između likova bila bolja, da nisu tek tako sklepani, humor bi bio značajno uspešniji i imali bi na čemu da ga baziraju. 

Problem koji sam imao sa ovim filmom je taj da je on pravljen da bude mega zabavan a zapravo je leglo patetike. Ne postoji ni jedan drugi normalan motiv za uraditi nešto ili se vezati za nekog osim tog. Scena koja otvara film je užasavajuće patetična. Ok, nemam problem ako će iz te scene da se  izleže neki Tiranosaurus Rex koji će da oždere ovaj film od kvaliteta ali i ta scena kao i sve ostale služe kao podloga za nov sloj patetike. Kao mrzimo se pa kao shvatim da si dobar pa ću onda da te nazivam prijateljem i žrtvovaću se za tebe. Ponavljam, svaki bogovetni postupak herojstva u filmu je zasnovan na brdu patetike. A opet, svi ostali motivi koji nisu herojski nemaju nikakav temelj. Zlikovac hoće da uništi grad eto tako, ova hoće da ga izda eto tako itd. Malo stvari ovde ima neku potporu. 

Velike pohvale na račun filma idu tome što je uprkos zavidnom trajanju, on prilično pitak. Brzo proleti vreme uz njega. Iako nemamo naročito dobre likove, iako nemamo neku jaku priču, dinamika filma je odlična. Kombinacija akcije i humora iznese dugu scenu bez problema. Dijaloge preživimo jer brdo nebitnih stvari i patetike opet preseku nekim humorom tako da nema velikih zastoja. Neretko su scene i vizuelno bogate tako da i slatkiš za oči može da premosti eventualnu dosadu. Tako da su Guardiansi jedan ok filmić za ubijanje vremena. Za nešto više od toga, suviše je ovo plitko.

Zanimljivosti:
Kada je Dejv Bautista dobio ulogu, plakao je od sreće. Odmah potom je upisao dodatne časove glume. Vin Dizel je snimio preko 1000 varijanti rečenice "I Am Groot" na Ruskom, Mandarinskom, Španskom, Portugalskom, Nemačkom i Francuskom kako bi mogli da koriste njegov glas u sinhronizacijama širom sveta. Tokom snimanja scena tuče, Saldana i Prat su nosili zaštitnike kako bi mogli zaista da udaraju jedno drugo. Prat je jednom zaboravio da stavi zaštitnike i umalo je zaradio slomljeno rebro. Kada Star Lord pokaže srednji prst, to je improvizacija Kris Prata. Iron Man se trebao pojaviti u ovom filmu ali je Dauni Džunior još bio nesiguran da li će u budućnosti glumiti tog superheroja pa su odustali od ideje. 

Kris Prat je imao intenzivne treninge i za pola godine je izgubio oko 30kg za potrebe uloge. Nanošenje maske na Bautistu je trajalo oko 5 sati a skidanje oko sat i po. Kris Prat je izjavio kako je Bautista svo to vreme, bez ikakvih problema, stajao mirno. Kako bi imao osećaj Grutove visine, Vin Dizel je svoje rečenice čitao stojeći na štulama. Kako bi se pripremila za ulogu Nebule, Karen Gilan je obrijala glavu. Na nekoliko jezika Groot znači "veliki". Nikol Perlman, jedan od scenarista, prva je žena koja je učestvovala u pisanju scenarija za Marvelove filmove. Prvi strip Guardiansa je izašao istog datuma kada je rođen Dejv Bautista.

Naj scena:

Rasplet plana sa veštačkom nogom

Moja ocena: 6/10

1 коментар:

  1. prilicno zabavan, iznenadjujuce brzo proleti vreme uz njega, pravljen za najmladje ali svakako ga svi trebaju pogledati, moja preporuka...

    ОдговориИзбриши