Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

недеља, 26. април 2015.

Trick 'r Treat (2007)


Trick 'r Treat (2007) on IMDb
Kod nas nazvan: Najstrašnija Noć
Žanr: Komedija | Horor
Režija: Michael Dougherty
Glumci: Anna Paquin, Brian Cox, Dylan Baker

Priča:
Četiri isprepletane priče se dešavaju za Noć Veštica: Obični direktor škole vodi tajni život serijskog ubice; devica sa koledža sreće pravog momka; grupa tinejdžera izvodi grubu šalu; žena koja ne podnosi Noć Veštica mora da se nosi sa svojim suprugom koji je opsednut istom.

Moj osvrt:
Trick 'r Treat (u daljem tekstu TrT) ne bih smatrao naročito kvalitetnim hororom. On zapravo i ne funkcioniše kao film sa horor pričom. Ali zašto ga smatram dobrim? Zato što je ovo savršena parodija na horor filmove današnjice kao i odličan pokazatelj kako se šablonske gluposti mogu popraviti. Nema ovaj film u sebi ništa originalno osim sprdnje sa već viđenim stvarima koje idu na živce. Ali ima tu još jedna stvar a to je igrarija sa sentimentalnošću ljudi koji vole klasičan horor. Videćemo ovde elemente koje volimo u ovom posebnom žanru. 

I odmah i vidimo ono što volimo u hororu. Klasična slasher scena u kojoj ne vidimo ubicu ali vidimo mnogo krvi. Podsetimo se velikih slešera. Halloween počinje tako što vidimo ubistvo pa teko onda ubicu. Scream (koji i dalje ne mogu da svarim kao dobar film mada sam obećao da ću mu dati drugu šansu) ima lika koji je pod maskom ceo film. Manje više, svi slešeri i danas idu na kartu skrivanja ubice do samog kraja. Krvopljus se podrazumeva, preteća muzika takođe. Sve tu imamo kao odličan uvod u horor film. 

Ako vam kažem da se setite šta je sve loše polazilo za rukom glavnim likovima u hororima, šta mi možete reći? Nešto obore, nešto dokače dok se šunjaju, zazvoni im telefon u nezgodnom momentu i sve te gomile gluposti koje se neprestano ponavljaju. TrT se odlično sprda sa svim tim. Budimo realni, takve scene su potpuno bespotrebne i samo umeju da iznerviraju. TrT ih izvrće ruglu i kreira nekoliko urnebesnih "polaženja po zlu". 

90% slashera za priču imaju šalu koja polazi po zlu i onda x godina kasnije nam se servira neka osveta. Eh, taj greh iz mladosti. Elem, u velikom broju slučajeva mi nikada ne vidimo zašto se toliko dugo čekalo na osvetu. TrT nam servira šalu koju potkrepljuju nekom legendom. Op op, legendom. Još jedna stvar koja obogaćuje horor filmove. Priča iz prošlosti, koja u prkos tome što je sablasna, samo što se nije ostvarila. Tako da šala potkrepljena tom legendom kreće po zlu i imamo instant osvetu kao i buđenje starih duhova. Lud bonus i odlično usnimljene atmosferične scene. 

Šta nas nervira u hororima? Šablonski likovi. Znate ono, imamo nevinašce od devojke koja će da preživi. Uvek je to tako. One koje pokažu poprsje i/ili lako se daju, ne dočekaju kraj filma. Zaista, kada malo bolje razmislim, pokazivanje grudi uvek bude fatalno. Nerviraju vas oni tinejdžeri koji se beče, prevrću očima itd. Ima ih i ovde. Fazon je u tome što sve te šablonjare TrT kasapi iz sve snage. U životu ostaju samo oni koji su drugačiji. Još jedan šamar šablonskim filmovima. 

TrT-u zapravo ne manjka ničega. Sve je tu - i vampiri i vukodlaci i raznorazna čuda. Dok se ovde vampirizam svodi na fetiš i masku (dok filmski vampiri kao masku koriste normalan izgled), vukodlaci su baš ono što treba da predstavljaju - transformacija. Transformacija u hororima je retko debilna stvar. Šonja izraste u heroja, hejter i negativac se najpre žrtvuje za ekipu itd. Transformacija koju vidimo u TrT-u je majstorska i to ne samo simbolično već i vizuelno. I znate šta, za mene su tu neke scene bile dobar, neočekivan obrt. 

E, tu smo. Mislim nismo došli do nekog glavnog momenta u filmu već smo došli do mrskih mi obrta. To su stvari koje propisno upropaste film. Pominjao sam više puta Uspon Mračnog Viteza gde obrt nije služio ničemu a upropastio je film. Gone Girl velikim obrtom prelazi iz drame u cirkus za dečurliju. Ali je danas izgleda teško napraviti film bez obrta. Realno, film zasnivaš na obrtu - ne treba ti sadržaj. Film će biti smejurija ali će iznenaditi mnoge pa će se mase oduševljavati. TrT konstantno forsira obrte a oni su neretko iznenađenja a obavezno su blesavi iz sve snage. Neki od njih su me slatko nasmejali, neki od njih su mi baš legli (poput npr. Naj Scene). 

Uprkos tome što se sprda sa većinom horora, TrT dobrim stvarima odaje priznanje mnogim od klasika. Nećete ovde videti ni jedan originalni horor element ali ćete videti mnogo lepih koji će vas podsetiti na omiljene filmove iz žanra. Sa druge strane, TrT odaje poštovanje Noći Veštica kao tradiciji i događaju koji je toliko inspirisao horor žanr. I to je to. TrT je fina sprdnja sa šablonima horor filmova. On je i u isto vreme posveta onom dobrom u hororu, kritika onom što ne valja ali i pokazatelj kako bi neke stvari trebalo staviti u službu priče. Kao film, nije ovo epohalno. Kao posveta, kritika i sprdnja - ovo je prilično zabavno.

Zanimljivosti:
Najveći broj bundeva je napravljen od pene ili keramike. Na setu su se šalili da ni jedna bundeva nije stradala tokom snimanja. S obzirom da je film sniman kasno po noći, ulogu dece su tumačili veoma niski ljudi. TrT je zasnovan na kratkom filmu  Season's Greetings (1996). Izgled lika kojeg tumači Brajan Koks je zasnovan na režsieru čuvenih Halloween i The Thing, Džonu Karpenteru.

Naj scena:

Transformacija

Moja ocena: 7/10

Нема коментара:

Постави коментар